Čitajte sami meterološke vrednosti

meteoroloska stanica

Koliko nam se puta učinilo da je toplije ili hladnije pa smo zato nepoverljivi prema meteorološkim podacima. Kućne meteorološke stanice su pravo rešenje.

Često se desi da temperaturu koju čujemo da je zvanična na televiziji ili radiju se ne poklapa sa onom koju pokazuje naš termometar na terasi u hladovini. Ovaj problem može da se reši kućnom meteorološkom stanicom i u svakom trenutku ovaj aparat će vam pokazati tačne i sigurne podatke o predstojećem vremenu. U Tehnomedia maloprodajnim objektima možete pronaći meteorološku stanicu za svoj dom. Postoje dve osnovne  vrste meteoroloških stanica: glavne, odnosno sinoptičke i kućne meteorološke stanice. Razlikuju se po podacima koji se beleže.
Na kućnim meteorološkim stanicama meri se maksimalna i minimalna temperatura, količina padavina, temperatura suvog termometra, temperatura mokrog termometra, temperatura pri tlu, temperatura tla, dubina snega, pojava (tj. snega, magle). Ova kućna meteorološka stanica pruža tačne podatke i pouzdano merenje brzine i pravac vetra, dnevno, nedeljno, mesečno, nagomilavanje padavine, barometarski pritisak, unutrašnju i spoljnu vlažnost, temperaturu, toplotu indeksa. Pokazuje vremenske prognoze, a može se koristiti i kao budilnik. Kada niste prisutni ili za vreme odmora meteorološka stanica se može isključiti.
Kućna meteorološka stanica, može da se podesi da se stvari na ekranu menjaju na svakih 15 sekundi ili ostaju stalno iste. Na ekranu se prikazuju: vreme, temperatura, vlažnost vazduha, atmosferski pritisak, mesečeve mene kao i minimalna i maksimalna temperatura u zadnje dve nedelje. Takođe postoji funkcija predviđanja vremena prema vazdušnom pritisku. Tačnost prognoze je oko 75%.
Zanimljivosti
Podaci o vremenu su počeli su da se prikupljaju od sredine 17. veka sa razvojem instrumenata za merenje. 1654. godine uspostavljena je prva međunarodna mreža meteoroloških stanica. U severnoj Italiji nalazilo se 7 stanica, a ostale 4 u Parizu, Varšavi, Innsbrucku i Osnabrucku.  Mreži se 1780. godine priključila i severna Amerika gde su otvorene 2 stanice. Sinoptičke stanice su mesta gde se vrše merenja  koja se koriste u prognozi vremena. Merenja se vrše na sat vremena i najdetaljnija su. Meri se temperatura suvog termometra, temperatura mokrog termometra, količina, vlažnost vazduha i njegova tendencija, smer i brzina vetra, minimalna i maksimalna temperatura, vidljivost, oblačnost i vrsta oblaka, dubina…Svaka zemlja ima svoju meteorološku stanicu.
Posetite Tehnomedia centar. Odličan izbor!
Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *