Kako brzo očistiti rernu

x Ciscenje Rerna

Jedan od omraženijih poslova je ribanje šporeta i rerne. Predlažemo vam neka prirodna sredstva za čišćenje.

Niko ne uživa dok čisti šporet i uglavnom se tog posla većina prihvati kada ringle i rerna budu u očajnom stanju. Ako se redovno ne čisti, na zidovima rerne se vremenom talože masne naslage usled pripremanja hrane. Prilikom pečenja ta masnoća dimi i sagoreva. Kako biste ga doveli u red nakon pripremanja obroka potrebno je malo više snage za ribanje. Veoma efikasno rernu možete očistiti na prirodan način pomoću: soli, sode bikarbone, limuntusa, praška za pecivo…

sporet

U zagrejanu rernu pospite so. Ona će svu masnoću i prljavštinu upiti u sebe i dobiće smeđu boju. Na kraju suvim sunđerom ili metlicom pokupite ostatke soli i na uobičajen način obrišite rernu.

Praškom za pecivo pospite masnu rernu i onda vodom poprskajte taj prašak. Nakon 20 minuta koliko je potrebno da odstoji, vlažnom krpom skupite sve te grudvice. Na isti način možete postupiti čišćenju rerne pomoću limontusa i sode bikarbone.

Gustu pastu za čišćenje rerne možete veoma lako i sami da napravite. 100 g sode bikarbone i 100 g soli rastvorite u 100 ml vode, promešajte i smesa je gotova. Vlažnom krpom pokvasite unutrašnjost rerne, rasporedite pastu unutra i ostavite preko noći da odstoji, a ujutru samo prebrišite krpom.

Otrovna i skupa hemijska sredstva nemojte da koristite, jer šporet možete da očistite i sredstvima koje imate u domaćinstvu. Ako dugo niste čistili rernu i ne znate kako da se otarasite tvrdokorne masnoće imamo rešenje. Potrebni su vam: limuntus, sirće i soda bikarbona.

Uključite na 250 stepeni rernu da se zagreje. U neki odgovarajući sud, poput vatrostalne činije, na primer stavite 4 do 5 kašika sode bikarbone i nalijte 1 l vode, a to stavite u rernu i zatvorite. Posle pola sata isključite rernu i ostavite da se ohladi. Masnoća iz unutrašnjosti rerne će omekšati. Sa 9% akoholnim sirćetom poprskajte staklo i rernu i ostavite da deluje još nekih 20 minuta i nakon toga prebrišite rernu. Ako na vratima rerne imate još uvek vidljivu masnoću pokvasite staklo vodom, pospite sodom bikarbonom i limuntusom i ostavite 10 minuta da deluje. Od parčeta aluminijumske folije napravite lopticu tako što ćete je izgužvati i oribajte staklo. Sve staklene površine bez ogrebotina odlično riba upavo aluminijumska folija. Na kraju vlažnom krpom sve prebrišite.

Bićete prezadovoljni, jer će vaš šporet i rerna povratiti stari sjaj, a vi niste izgubili puno vremena i niste koristili štetna hemijska sredstva za čišćenje.

 

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *