Čišćenje filtera u klima uređaju

x Ciscenje klime

Klima uređaji su neophodni tokom velikih vrućina. Kako bi besprekorno radili i bili dobri za vaše zdravje potrebno ih je dezinfikovati i očistiti.

Čist vazduh iz klime u prostoriji u kojoj boravite dobićete ako očistite filtere vaše klime, a samim tim radiće savršeno. Prethodnih meseci dok klima nije radila u filterima se skupljala, taložila i stajala prljavšina, bakterije i opasne čestice po vaše zdravlje. Potrebna vam je: dobra volja, malo vremena i da zavrnete rukave.

Klima uređaj isključite iz struje. Jednostavnim potezom prema sebi skinite prednju masku klime. Za neke modele moraćete da upotrebite odvijač, jer je maska pričvršćena šrafovima. Iza prednje maske uređaja nalazi se filter. Običnom toplom vodom isperite filter, a ako se ne skine sva prljavština možete koristiti deterdžent za veš ili sapun i četkicom za zube iščetkati. Osušite filter i tek onda ga vratite u klima uređaj. Znaćete da li je postavljen onako kako treba, ako čujete “klik”.

Veoma je važno da očistite filtere i da redovno održavate klima uređaje kako ne biste ugrozili svoje zdravlje.

Održavanje klima uređaja znači čišćenje jednaput ili dva puta godišnje. Samim tim moći ćete da uživate u svim blagodetima koje vam pruža i nudi, kao i u svežem i čistom dezinfikovanom vazduhu. Pored nekih zaraza koje vrebaju iz neočišćenih klima problem mogu predstavljati i neke druge “blaže” bolesti i pojave. Prehlada, konjuktivitis, upala uha ili pluća, kašalj, umor, glavobolja…

Proverite kada ste poslednji put očistili filtere pre nego što uključite klimu i ne zaboravite da ne sme da bude veća od 6 stepeni razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature dok vam radi klima.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *