Kako da izaberem trimer za travu?

x   T.

Odlučili ste da kupite trimer za travu, ali ne znate koji model da izaberete i na šta da obratite pažnju. Ovaj vodič će vam u tome pomoći.

Za održavanje travnjaka pored kosilice i ostalog alata potreban vam je i trimer. Možete izabrati električni, motorni (benzinski) ili akumulatorski.

Zbog čega vam je potreban trimer?

Trimer vam je potreban za sređivanje dvorišta, bašta i svih prostora sa velikim nagibima i preprekama, cvećem i slično. Tamo gde kosilica ne može da obavi neki posao znajte da će trimer lako i brzo završiti zadatak.

BLACK & DECKER BESTA530CM

Električni trimer za travu

Kao što i sam naziv kaže, ovaj trimer za rad koristi električnu energiju. Ova vrsta trimera je namenjena za manje površine i manja dvorišta. Njihov rad je ograničen zbog blizine utičnice i dužine kabla. Imaju kraći kabl tako da prilikom korišćenja morati imati i produžni kabl. Prva prednost ovakvih modela je cena, jer su oni najjeftiniji. Najlakši su, (2 do 3 kg), jer ne morate nositi težinu baterije ili motor. Motorna testera teži na primer 7 do 8 kg. Ne stvaraju buku tokom rada, skoro je nečujna u odnosu na druge vrste trimera. Električni trimer čim ga uključite u struju odmah počinje sa radom i radiće dok ga ne isključite. Neće vas interesovati da li je baterija puna i da li ima benzina.

FIELDMANN FZN 4102-AT Akumulatorski trimer za travu i grmlje

Akumulatorski trimer

Slični su električnim. Koristite ih za manje površine. Ne zagađujete okolinu i nemate dodatne troškove za benzin i ulje. Akumulatorski trimeri su skuplji od električnih. Mana im je ograničeno vreme obavljanja posla. Uglavnom traju oko pola sata i u tom periodu morate završiti sve poslove, a nakon toga sačekati da se baterija trimera ponovo napuni. Prilikom kupovine ovakvog modela, raspitajte se na jednom punjenju koliko će dugo raditi baterija i koliko je potrebno vremena da se napuni baterija 100%.

image

Motorni (benzinski) trimeri

Ovi trimeri se najviše koriste i najčešće za veće prostore i za komplikovaniji i zahtevniji rad. Njihova mana je što su previše bučni i teži su u odnosu na prethodne modele. Teži su za održavanje. U odnosu na vrstu motora (dvotaktni ili četvorotaktni) moraćete ulje redovno da dodajete kako bi motor radio bez problema. Uvek proveravajte da li imate dovoljno benzina kako bi mogla da radi nesmetano. Poželjno je da rezervoar bude vidljiv i onda ćete uvek znati koliko vam je benzina još ostalo. Kada je potrebno redovno menjajte svećice i čistite filtere.

Širina reza i debljina rezne niti

  • Širina reze trimera je uglavnom između 25 i 40 cm. Odnosi se na širinu glave, odnosno koliki prostor jednim pokretom može da obuhvati da reže travu, ali bez vašeg pomeranja. Za manje površine koje obrađujete i sređujete potražite manje širine i samim tim će trimer biti lakši za rukovanje. Ako je površina veća izaberite model sa većom širinom reza. U tom slučaju posao će brže biti završen.
  • Pridržavajte se preporučene debljine rezne niti proizvođača. Za dobar rad trimera važna je i debljina rezne niti. Na manju snagu rezanja i lošiji rezultat rada uticaće manja debljina rezne niti, a motor će preopteretiti i uzrokovati kvar ako je nit predebela.

Zakrivljena ili ravna osovina

U zavisnosti od terena na kojem kosite izaberite trimer sa zakrivljenom ili ravnom osovinom.

  • Ravna osovina je uglavnom duža i sa takvim trimerom stižete svuda i do svih manje dostupnih mesta i ispod objekta, ispod ograda, grmova.
  • Zakrivljena ososvina je dobar izbor za uređenja prostora sa dosta prepreka poput kamenja i slično kao i cveća i cvetnih aranžmana. Njima se rukuje jednostavnije i lakši su.

Sigurnost je na prvom mestu

Bezbednost i sigurnost moraju biti najvažniji. Prilikom rada trimera nemojte biti blizu oštrice. Obratite pažnju da vam se odmah na dohvat ruke nalaze svi sigurnosni dugmići. Preporuka je i da se zaštite slušalicama i vizirom.

Tehnomedia vam nudi maksimalan izbor trimera po minimalnim cenama. Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *