Kako da vas telefon dobro služi što duže?

x   T.

Mobilni telefoni su posatli sastavni deo života i bez njih se danas teško funkcioniše. Prilikom izrade koriste se osetljivi materijali i zato je potrebno da se adekvatno koriste, štite i održavaju.

Ako se ponašate nemarno prema svom uređaju i ne štitite ga dovoljno ne očekujte da vas telefon služi dugo i besprekorno. Zaštitite ih od spoljnih uticaja, obratiti pažnju na bateriju, sačuvajte ih od ekstremnih temperatura. Donosimo savete za njihovu dugotrajnost.

Potražite masku za telefon u Tehnomedia prodavnicama ili poručite online.

maska za apple telefon

Zaštita od spoljnih uticaja

Najčešći uzrok oštećenja na mobilnim uređajima je pucanje ekrana zbog ispadanja na tvrdu podlogu. Zato je važno da telefon ima spoljašnju zaštitu zbog nepredviđenih okolnosti koje mogu da se dese.

  • Zaštitite ekran od udaraca prilikom pada na podlogu i od ogrebotina zaštitnim staklom koje ćete postaviti na površinu ekrana. Ako se takva nepredviđena situacija i desi oštetiće se samo staklo koje možete zameniti i postaviti drugo, a ne ekran vašeg telefona. Znajte da će manji vek trajanja imati telefoni koji nemaju zaštitno staklo i samim tim su češće izloženi padovima, ogrebotinama i slično zbog nemarnog i nespretnog ponašanja.
  • Još jedan vid zaštite je maska za mobilni telefon. Ublažavaju uticaj udaraca, ogrebotina i drugih faktora i samim tim produžavaju životni vek telefona.

O baterijama

Nekada je bilo potrebno nov telefon puniti od 3 do 12 sati kako bi se na pravi način formirala baterija i da punjenje ne sme da se prekida. Tako je bilo pre desetak godina10 godina kada su se koristile NI-Mh (nikl-metal-hidrid) baterije. Danas većina mobilnih telefona poseduje litijum-jonske (Li-ion) baterije. Kod njih je bitno da se samo prvi put dobro napune dok telefon ne pokaže da je baterija puna. Li-ion baterije se ne formiraju. Kada se ne koriste ne gube kapacitet. Imaju 30 do 40 % duži vek trajanja i mnogo veći broj punjenja i pražnjenja od drugih baterija. Mogu da se dopunjuju i ne moraju da se uvek isprazne do kraja.

  • Preporučuje se pražnjenje baterije do gašenja telefona makar jednom mesečno, kako bi se osvežio operativni sistem i restartovao uređaj. Budite spremni za dopunu baterije, jer neće dugo trajati ako konstantno koristite aplikacije TikToka, Instagrama, YouTube-a i drugih i ako ste konstantno aktivni na društvenim mrežama.

Baterija je integrisana sa uređajem i zato nikako ne pokušavajte da sami nešto popravite ako se desi nešto nepredviđeno, već potražite pomoć stručnjaka.

XIAOMI Redmi Note 11 Pro+ 5G 6GB/128GB Star Blue telefon

Uticaj temperatura na telefon

Visokim temperaturama i hladnoći ne izlažite svoje telefone, jer im ekstremne vremenske prilike ne prijaju.

  • Negativne efekte na bateriju kao i na njenu dužinu trajanja utiču niske temperature. Ako ga izlažete hladnom vazduhu može se dogogditi da bude mutnija slika na ekranu ili da telefon ne reaguje na dodir. Pri temperaturi ispod nule ako vam na tvrdu površinu ispadne mobilni uređaj dolazi do pucanja ekrana.
  • Kada su visoke temperature i ako telefon preterano izlažete suncu oštetiće se displej. Ne zaboravite da je prilično osetljiv površinski sloj ekrana. Visoke temperature dovešće do ubrzavanja hemijskih reakcija i oštećenja strukture za održavanje napona.

Najidealnija temperature za sve mobilne telefone i elektronske i pametne uređaje je sobna temperatura, 23 stepena. Ako morate da ga koristite u nekim ekstermnim uslovima i temperaturama neka to bude na kratko.

Na dugotrajnost i rad telefona utiču mnogi faktori. Za određenu sumu novca koju ste izdvojili za telefon izaberite najbolji model. Način korišćenja u nekim situacijama je presudan. Svakako znajte da će vas telefon dugo služiti i dobro raditi ako ga ne koristite pri ekstremnim temperaturama, imate kvalitetnu zaštitnu opremu, pametno punite i trošite bateriju.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *