Kako da zaštitim podatke na Gmail nalogu?

x   T.

Odvojite samo 10 minuta i zaštitite na vašem Gmail nalogu sve podatke koje imate.

Vaš Gmail ima vaše lične podatke. Osim ličnih poruka tu se nalaze i izvodi iz banaka, mnogi zahtevi za resetovanjem lozinki i još dosta toga. Radi lične sigurnosti i kako neko nepoznat ne bi mogao da ih vidi, a samim tim i pristupi vašem ostalom internet identitetu izdvojite 10 minuta i zaštitite se. Hakeri vam ništa neće moći.

4 načina za zaštitu podataka

* Koristite jaču lozinku

*Verifikaciju obavite u 2 koraka

*Proverite unesene metode zaštite

*Proverite aktivnost naloga.

Jača lozinka

Na više različitih sajtova uglavnom koristimo istu staru lozinku, jer smo je dobro zapamtili. Za hakere je ponavljanje iste lozinke odlična pozivnica za delovanje. Oni će uraditi sledeće. Na jednom sajtu će pronaći slabu tačku i dokopaće se vaše lozinke, a nakon toga pristupiće i drugim sajtovima sa tom lozinkom. Zato, ojačajte svoju lozinku. Za svaki nalog koji imate koristite duge, unikatne ili proizvoljno generisane lozinke. Pomoću “Password manager” jednostavno je pamćenje ovih lozinki. Lozinku promenite tako što ćete posetiti “Security” stranicu vašeg Gmail naloga, na “Password” kliknite u sekciji “Signing in to Google”. Svoju trenutnu lozinku verifikujte, upišite novu i na “Change” kliknite.

U samo dva koraka verifikacija

Kako bi pristupili vašem Google nalogu gde spadaju i Gmail, YouTube, GooglePay i drugo, hakerima je dovoljna samo vaša lozinka kada ova opcija nije aktivirana. Hakerima je potrebna vaša lozinka sa verifikacijom u 2 koraka ali i i onaj proizvoljno generisani šestocifreni broj koji ćete dobiti u poruci na vašem telefonu. Sva podešavanja obavićete na sekciji “Security u opciji “2-Step Verification” gde možete odabrati metod na koji ćete primati šestocifreni kod.

Unesene metode zaštite, obavezno proverite

Otkada ste se registrovali na Gmail je verovatno prošlo mnogo vremena. Možda ste obrisali stari email koji ste nekada koristili, a označili ga kao rezervni u slučaju da morate da povratite ukradeni nalog, ili ste od tada promenili broj telefona. U slučaju da je neophodno da potvrdite svoj identitet Google će upravio njih koristiti i zato je potrebno da proverite ove podatke. Podatke možete ažurirati u “Recovery phone”, “Recovery email” i “Security question”.

Proverite aktivnost naloga

Možda je neki haker ili neko iz vašeg okruženja pristupio vašem nalogu bez vašeg znanja. To možete proverite tako što ćete se ulogovati na nalog i potražite dno strane. Ugledaćete liniju sa natpisom “Last account activity”. Na kraju te linije kliknite na “Details” i videćete sa koje lokacije je neko pristupio vašem nalogu, kako i kada. Ako primetite bilo šta sumnjivo odmah promenite lozinku tako što ćete kliknuti na “Sign out of all other Gmail web sessions”.

I to je sve, obezbedili ste svoj Gmail i sada ste bezbedni i mirni.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *