Zdravi doručak-kačamak

x   T.

Kačamak je najzdraviji i najjeftiniji doručak. Priprema se jednostavno i brzo, a na njemu su odrasle mnoge generacije.

Donosimo vam recept za tradicionalni srpski doručak, kačamak. Priprema se od kukurznog brašna ili kukuruznog griza, a služi uz sir, kajmak, mleko ili slaninu, čvarke ko kako voli po ukusu i izboru. U Tehnomedia prodavnicama možete pronaći po povoljnim cenama neophodno posuđe i pribor za pripremu jela.

Osnovni recept za kačamak

Sastojci

  • 500 g kukuruznog brašna ili kukuruznog griza
  • kašika masti ili ulja, maslaca
  • so
  • 2 do do 2 ipo litra vode

Priprema

U 2 do 2 ipo litra vode sipamo kašiku masti ili ulja, maslaca i so po ukusu. Kada voda proključa dosipamo polako, iz visine, 1/2 kg kukuruznog brašna ili kukuruznog griza. Smanjite jačinu vatre na najmanju. Važno je da se kačamak neprekidno meša kako se ne bi stvorile grudvice. Kačamak se kuva dok ne dobije gustinu uz konstantno mešanje. I to je ceo posao. Kada je jelo gotovo možete ga izručiti celo u kalup, veći tanjir ili kašikom vadite i stavljate u činiju.

Kačamak možete da jedete uz razne dodatke poput slaninice čvarke i slično. , Uglavnom se jede topao uz prelivanje mlekom ili kiselim mlekom. Može se koristiti i kao preliv sos od paradajza sa belim lukomm ili bez prelivanja kao prilog uz jelo. Prijatno!!!

Hajdučki kačamak

Sastojci

  • 7 kašika projinog brašna
  • 1 kašičica masti
  • 2 kašike pretopa
  • stari sir ili kajmak

(Pretop ili moča se dobijaju tako što se pokupiti mast posle pečenja prasetine i jagnjetine ili nekog mesa. Tu mast pomešajte i ostavite je da se ohladi. Prilikom hlađenja, primetićete da se mast odvaja nagore, a da želatin koji je tamno mrke boje ostao na dnu.)

Priprema

U tiganj sipajte mast i pretop da se istope na blagoj vatri, pa dodajte 2 čaše vode. Kada provri dodajte projino brašno. Prilikom kuvanja na tihoj vatri mešajte sve vreme dok se ne razbiju grudvice brašna i ne dobijete kompaktnu smesu. Ako više volite da kačamak bude ređi dodajte još malo vode. Kada bude gotovo jelo sklonite ga sa vatre i sipajte u posude. U vruć kačamak dodajte sir ili kajmak po želji i šta više volite. Promešajte i uživajte. Prijatno!!!

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *