Čuvar Vaše kuhinje

Frizider

Kupovina frižidera predstavlja dugogodišnju investiciju i zato je važno dobro se informisati. Tehnomedia je pravo mesto za vas.

Bez frižidera  ne može ni jedno domaćinstvo i kuhinja. Kako bi što duže ostale sveže i zdrave, namirnice se moraju odlagati na pravilan način. Tražite frižider koji će imati dovoljno prostora da možete smestiti svu hranu i koji će zadovoljiti vaše potrebe. Ovi uređaji nisu jeftini, mnogo je modela na tržištu i u dilemi ste za koji da se odlučite. Obučeni i ljubazni prodavci Tehnomedia centra odgovoriće na sva vaša pitanja i pomoći vam oko izbora, a ponuda frižidera u Tehnomedia maloprodajnim objektima je odlična.

Osnovno pravilo je da frižider birate na osnovu vaših navika kada je hrana u pitanju, odnosno koje namirnice će u njemu stajati i koliko dugo, kao i količina namirnica koja zavisi od broja članova u domaćinstvu.

x Frizider Porodica

Veličina je bitna. Važno je da frižider bude prostran. Tako će stati sve ono što vam je potrebno i neophodno, hranu ćete sačuvati i biće sveža i ukusna. U Tehnomedia prodavnicama možete izabrati frižider baš onakav kakav ste oduvek želeli.

Uz razvoj tehnologije postale su popularne pametne kuhinje, samim tim i pametni frižideri koji sa sobom nose veliki broj karakteristika. Pre nego što se odlučite za kupovinu potrebno je da uradite neke stvari.

Izmerite prostor koji je predviđen za frižider. Mora biti par centimetara razmaka od frižidera sa svih strana. Odnosno mora biti toliko udaljen od drugih kuhinjskih elemenata sa obe strane i desetak centimetara udaljen od zida. Tako ćete  suziti izbor kada su u pitanju različiti modeli. Frižider ne treba da stoji pored aparata koji greju, naročito ne pored šporeta.

Dizajn je isto važan. Obratite pažnju na boju koja bi se uklopila u vaš enterijer.

U osnovi postoji četiri vrste frižidera i neke varijacije.

Zamrzivač na vrhu se smatra pomalo zastarelom vrstom frižidera, ali se i dalje može naći u prodaji. Zamrzivač na dnu ima velike prednosti, jer mnogi više hrane drži u frižideru nego u zamrzivaču, pa su frižideri sa zamrzivačima na vrhu iziskivali da se konstantno saginjemo da bismo mogli dohvatiti hranu. Sada kada je zamrzivač premešten na dno, hrana koja nam svaki dan treba se nalazi u ravni sa nama, a i zamrzivač je pregledniji. Side by side frižideri su prilično veliki frižideri sa četiri vrata. Gornja dva su od frižidera, a donja su obično za zamrzivač. Ono što je dobro kod ovih uređaja je što se mnogo manje struje troši kada otvorite samo jednu stranu, odnosno ne mora se otvarati ceo frižider za samo jednu namirnicu. Frižider sa francuskim vratima je isto prilično veliki model, koji obično ima troja vrata i jednu fioku, odnosno pregradu. Otvara se sa obe strane što daje mogućnost da u njega stane još više hrane, dok zamrzivač ima samo jedan otvor i smešten je na dnu.

x Frizider

Uz sve ove modele postoji i mogućnost da u jednoj pregradi ima još jedna, što je bitno za uštedu prostora. Važno je obratiti pažnju i na to koliko vas je. Dakle, za što više ukućana potrebno je i više namirnica, a samim tim biće vam potreban i veći frižider.

Kapacitet frižidera se meri u litrima. Ako frižider koristite sami ili vas ima dvoje, onda će za vas biti idealan frižider sa kapacitetom od 150 do 250 litara. Za 3 ili 4 člana porodice biće vam potreban frižider sa kapacitetom od 250 do 500 litara. Porodicama sa više od 4 člana odgovaraće frižider sa 500 ili više litara.

NoFrost i NeoFrost kombinovani frižideri su uređaji nove generacije sa posebnom tehnologijom bez stvaranja naslaga leda. Dakle, kod uređeja sa ovom tehnologijom nema otapanja i skidanja leda sa unutrašnjih zidova. Sa ovim frižiderima zaboravićete na čekanje da se led otopi kako biste nastavili sa čiščenjem. Baš zbog ove mogućnosti ovi frižideri štede električnu energiju. Dakle, u sistemu odmrzavanja sve je regulisano automatski. Razlikuju se dva sistema: nezamrzavajući i sa kapljicama. Vlaga se skuplja u prostoru zadnjeg dela odnosno zida frižidera i kapljice se slivaju u specijalnu posudu. Preporuka je da se i pored toga uređaj odmrzava barem dva puta u toku godine. Kod nezamrzavajućeg sistema cirkulacija vazduha se obavlja u samoj komori. Nema stvaranja inja i uspostavljena je jednaka temperatura u celoj komori. Za kondenzaciju vlage zadužen je specijalan rashladni uređaj i posebna posuda.

Friz i njegova mogućnost u održavanju određene temperature svakako su važan faktor u radu.. Za čuvanje namirnica minimum 7 dana mora se obezbediti temperatura od – 6 stepeni i ovde je reč o uređajima sa jednom zvezdicom. Sa temperaturom koja iznosi -12 mogu se čuvati namirnice i do 30 dana i ovi frižideri imaju dve zvezdice. Temperatura od -18 stepeni C odgovara frižiderima sa tri zvezdice i čuvanju hrane do 90 dana. Ukoliko postoji mogućnost za podešavanjem temperature ispod -18 stepeni namirnice mogu stajati i do godinu dana (frižideri sa četiri zvezdice).

Ako je frižider kvalitetan onda će trošiti i manje električne energije. Ovi uređaji koji štede energiju imaju oznake: AA+A++ ili A+++. Razliku ćete osetiti na računu za struju.

Kako odlagati namirnice:

Frižider se ne sme pretrpavati namirnicama kako bi se obezbedila cirkulacija vazduha u njemu. Najhladnije mesto u frižideru je najniža polica. Preporučljivo je da na njoj stoje mlečni proizvodi i meso. Odleđeno meso u frižideru može da se drži 48 sati pre spremanja. Mleko bi trebalo da stoji na poslednjoj polici, ali uz zadnji zid frižidera, gde je temperatura najniža. Mekim sirevima nije neophodna niska temperatura pa se oni mogu držati u vratima frižidera. Na srednjoj polici temperatura je konstantna i to mesto je idealno za jaja koje je najbolje čuvati u kartonskom pakovanju. Fioke koje se nalaze na dnu frižidera namenjene su odlaganju povrća, jer je njemu potrebna vlažnost kako bi održalo svežinu, a fioke to nude. Vlažna mesta ne odgovaraju voću i zato voće možete odložiti na bilo koju policu u originalnom pakovanju ili u nekoj lagano zavezanoj plastičnoj kesi. U pregradama na vratima frižidera možete držati kečap, majonez. Hranu nikada ne bi trebalo ostavljati u otvorenim limenkama ili je zamotavati u foliju, već prebaciti u zatvorenu staklenu ili plastičnu posudu. Sveža i kuvana hrana u frižideru ne bi trebalo da stoje jedna pored druge.

U Tehnomedia ponudi ćete sasvim smo sigurni naći dobar frižider, primeren vašim potrebama i očekivanjima.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *