Kako očistiti kafe aparat?

solja sa kafom

Kako bi vaš kafe-aparat radio i trajao što duže, a ukus crnog napitka bio kao prvog dana potrebno je da ga održavate i čistite. Donosimo par saveta.

Razni modeli kafe aparata postali su sastavni deo svakog domaćinstva. Ništa lepše nego ispijati magični crni napitak u svom domu. Priprema je jednostavna, jer ceo posao završi sam aparat. Mogu biti automatizovani ili polu-automatizovani sa kapsulama.

Pored pravilnog korišćenja potrebno je i održavati ga kako bi vas dugo služio. Tako ćete sprečiti naslage kamenca koje dovode do većeg broja kvarova aprata kao i odstranićete bakterije koje se vremenom mogu nagomilati.

Čitajte uputstvo

Najpre pročitajte i pridržavajte se originalnog uputsva proizvođača i za upotrebu i za održavanje. U mnogim uputstvima je navedeno kako se aparat čisti i na koliko vremena. Pored standardnih načina i metoda čišćenja, savremeni modeli su specifični i zato se posebno osvrnite i obratite pažnju na svaki detalj. Možda niste znali da je potrebno na određeni period očistiti mesta sa ugrađenim filterima ili ih zameniti za pojedine modele.

Korišćenje klasičnih sredstava

Možete ga očistiti sredsvima koja su namenski i specijalno napravljena za čišćenje kafe aparata. Ona mogu biti u tečnom stanju ili u tabletama koje se u posudi sa vodom rastvore i čiste kamenac. U pakovanju se nalazi i uputstvo za korišćenje.

  • Tablete koristite jednom mesečno.
  • Jednom dnevno perite posudu za talog od kafe, posudu za vodu i rešetku za ceđenje.
  • Jednom nedeljnio očistite: kompletno kućište, posudu za kafu u zrnu, mlaznicu za kuvanje, cevčice za mleko i paru, otvor za mlevenu kafu i rezervoar za kapsule.

Potrebna vam je posuda za vodu u koju će se potopiti delovi koji se peru, mikrofiber krpa, sunđer i silikonske četkice za čišćenje.

x   T.

Prirodan način čišćenja

Ako želite da izbegnete hemikalije, kafe aparat možete očistiti na sledeći način. U posudu sipajte vodu i istu količinu sirćeta, zatim aparat uključite kao da želite da pripremite kafu. Samim tim izbaciće se kamenac i ostale nečistoće. Period od pola sata je dovoljan za delovanje sirćeta. Pustite zatim da aparat izbaci svu tečnost iz sebe i do kraja obavi proces rada. Posle toga vodom sve detaljno operite. Aparat napunite toplom vodom i uključite. Ispariće svi ostaci sirćeta a vaš aparat biće očišćen i spreman za upotrebu.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *