Čišćenje veš mašine

Tehnomedia najbolje veš mašine Candy

S vremena na vreme potrebno je očistiti unutrašnjost veš mašine. Ona tokom rada skuplja razne bakterije, plesni, gljivice…

Vaša veš mašina izgleda uredno. Vidite da je poneki deo zahvatio kamenac i da se nakupilo malo praška u pregradi, ali to uvek zanemarujete. Bubanj, posudu za prašak, vrata, gumu, pregradu veš mašine očistite na nekoliko meseci.

Guma na vratima veš mašine sadrži prljavštinu i višak vode koji možete ukloniti tako što ćete naprskati asepsol i obrisati ubrusom. Dobro rešenje je i  krpica koju ste prethodno nakvasili sirćetom i trljajte buđ sa gume starom četkicom za zube. Bakterije, plesni, gljivice i buđ mnogo vole pregradu za prašak i tu im je najudobnije. Fioku izvucite i pod mlazom mlake vode operite. Možete je i potopiti u posudi sa toplom vodom u koju ste sipali sirće ili stavili deterdžent. Kada odstoji dva sata istrljajte fioku sunđerom, isperite, osušite i vratite na mesto gde je stajala u veš mašini. Vrata mašine otvorite obavezno nakon pranja.

Ako pogledate u bubanj videćete bezbroj rupa i sve izgleda sjajno nakon pranja. U tim pukotinama su skrivene bakterije. Ako makar jednom u tri meseca uključite praznu veš mašinu rešićete se tih upornih, dosadnih neprijatelja. Mašinu možete dezinfikovati i očistiti ako bubanj operete sokom od limuna ili rastvorom koji ste napravili od pola šolje destilovanog sirćeta i dve kašike sode bikarbone i to sipate u pregradu za prašak. Izaberite najduži ciklus pranja i podesite mašinu na višu temperaturu. Ostatak praška, rđu i neprijatne mirise uklonićete pomoću šolje svežeg limunovog soka.

lg masina ves

Redovno čistite filter, jer jedino tako ćete izbeći da se vaša veš mašina ne kvari, da ne dođe do začepljenosti i otarasićete se prljavštine. U filteru se skupljaju bakterije jer je u njemu velika količina toplote i vlage. Dugmiće, komadiće tkanina, sitne stvarčice i još mnogo toga skuplja filter veš mašine i zato ga održavajte.

Da li se desilo da vam se sveže opran veš oseća na vlagu? Pomoći će ulje od karanfilića. Pre nego što uključite da veš mašina na višoj temperaturi odradi pun ciklus sipajte 10 kapi u bubanj.

Niste zadovoljni mirisom sveže opranog veša, jer osećate neki neprijatan, ustajali miris? To je znak da je vašoj veš mašini potrebno čišćenje. Recept možete napraviti i sami. Potrebni su vam: soda bikarbona i alkoholno sirće. Mašinu će odlično dezinfikovati alkoholno sirće, jer uklanja vodeni kamenac, a očistiće bubanj mašine za veš i crevo.

Prilikom pranja ne preterujte sa količinom praška i omekšivačem koji stavljate. Prvi znak da ste stavili veću količinu je ako primetite da voda previše peni. Nove veš mašine u bubanj ubacuju manje vode, jer su štedljive. Samim tim na vašem vešu će ostati deterdžent, jer se peru u previše praška sa manje vode. Za osobe koje imaju kožne alergije preporučuje se korišćenje deterdženta u prahu. Veš opran tečnim deterdžentom može iritirati kožu, jer nakon dužeg korišćenja ostavlja mastan sloj. Umesto omekšivača možete koristiti alkoholno sirće u koje ćete dodati par kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja. Prirodni omekšivač materijala i vode je alkoholno sirće. Sirće pomešano sa esencijalnim uljima čajevca je odlično sredstvo protiv gljivica za čišćenje vrata od mašine.

image

Mašinu za veš možete dubinski oprati i pomoću ovog sredstva: 2 kašike boraxa, 2 kašike sode bikarbone, 2 kašike belog sirćeta, 30 kapi sredstva protiv gljivica ili esencijalnog ulja čajevca. U vruću vodu dodajte ovo sredstvo za čiščenje i potopite sve delove iz mašine. Kada ostaci i prljavšina omekšaju operite ih sunđerom, starom četkicom za zube, isperite i vratite u mašinu.

Soda bikarbona pomaže kod razbijanja tvrdokornih naslaga vode i masti. Plesni i masti uništava sirće. Borax je prirodni mineral koji ubija bakterije i omekšava vodu. Eterična ulja imaju širok spektar antimikrobnih svojstava. Drvo čajevca ima anti-gljivična svojstva koja uništavaju plesni i bakterije.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *