Najefikasniji načini korišćenja aparata

x Koriscenje aparata

Sa oko 20% ukupne potrošnje električne energije učestvuju aparati za domaćinstvo. Potrudićemo se sa par saveta da vam pomognemo

da ih efikasnije koristite.

Najveći potrošači električne energije su: frižideri, mašine za pranje i sušenje veša, zamrzivači, električni šporeti.

Bojler…

Bojler će biti najefikasniji ako ga uključite samo noću kada vam je struja najjeftinija. Podesite ga na temperaturu između 50 i 55°C.  Grejač će na toj temperaturi imati najmanje nataloženog kamenca. Bojleru će trebati više vremena da zagreje vodu, a potrošiće i više električne energije zbog tog kamenca koji je i svojevrstan izolator. Na svakih 18 meseci odstranite talog kamenca. Oko 15% električne energije koja se potroši u domaćinstvu pripada bojleru u kupatilu. Oko 6% struje u jednom domaćinstvu godišnje potroše protočni, kuhinjski bojler, zajedno sa mašinom za sudove.

Zanimljivosti…

Utrošićete 1 do 1,5 kWh električne energije prilikom tuširanja, odnosno od  30 do 50 litara tople vode.

Utrošićete 6 kWh električne energije za kupanje u kadi ako je njena temperatura 37°S, a potrebno vam je od 150 do 180 litara tople vode. 

frizider lg eFrižider…

Mesto za frižider i zamrzivač neka vam bude ono koje je najhladnije. Izbegavajte blizinu bojlera i električnih šporeta, a vodite računa i da se ne izlažu sunčevim zracima i nekom izvoru toplote. Obezbedite dovoljan prostor za ventilaciju kada postavljate ove uređaje. Preporučuje se udaljenost od zida od 5 do 10 cm. U suprotnom može doći do povećanja potrošnje električne energije zbog pregrevanja. Dobro zatvorite vrata frižidera i zamrzivača nakon korišćenja i nemojte ih dugo držati otvorenim bez razloga. Nikada nemojte stavljati vruća jela u frižider ili zamrzivač već sačekajte da se ohlade. Redovno ga čistite, jer dodatnu energiju će potrošiti ako se nakupio led na zidovima. Ako je temperatura na termostatu frižidera podešena između 3 i 5 stepeni, a zamrzivača na o stepeni tada će najefikasnije raditi. Frižider zapremine od 120 do 180 litara je dovoljan za dve odrasle osobe, tako da nema potrebe da kupujete prevelike uređaje. Preporučuje se još 20 litara za svakog dodatnog člana porodice.

Mašine…

Prilikom pranja veša koristite kratke programe kad god možete, jer ćete tako uštedeti električnu energiju i vreme. Većinu veša je potrebno samo osvežiti i nežno oprati. Ne preterujte sa praškom, već stavite samo onoliko koliko je potrebno. Ako stavite više onda će biti potrebno i dodatno ispiranje i teže će mašina oprati veš. Kod mašine za sušenje veša uštedećete 20% struje ako upotrebite centrifugu pre nego što pokrenete sušenje. Veš perite sa najnižom temperaturom vode koja je dovoljna za kvalitetno pranje. Nemojte uključivati mašinu ako ste do pola napunili bubanj, jer je pun bubanj veša uvek energetski efikasniji. Veš se neće lepo oprati ako bubanj prenatrpate stvarima i preopteretite ga, tako da mislite i o tome. Na temperaturi od 95°C se pere samo beli veš. Mašinu za pranje posuđa uključujte samo kada su pune. Održavajte je i čistite redovno njenu unutrašnjost i proveravajte nivo soli i filter. Uklonite krupne ostatke od hrane sa sudova pre nego što posuđe stavite u sudomašinu.

Šporeti i rerne…

Kada pripremate čaj ili kafu na šporetu zagrejte samo onoliko vode koliko vam je potrebno. Nervira vas para u kuhinji koja nastaje tokom pripreme hrane, a kako bi se ta kondenzacija smanjila poklopite posudu u kojoj kuvate. Na ovaj način će se i u posudi duže zadržati toplota i uštedećete električnu energiju. Ako koristite šporet na plin, nema potrebe da plamen kruži oko posude već ga podesite da ne bude prejak. Energetski efikasnije od običnih rerni su mikrotalasne pećnice. Ako je grejna ploča prazna nemojte da je zagrevate. Pred sam kraj kuvanja hrane isključite grejnu ploču, jer će jelo nastaviti da se kuva na još uvek toplom grejnom telu. Na ovaj način štedite struju, a samim tim i novac. Ako hranu pripremate u rerni ne otvarajte njena vrata ako jelo nije gotovo, jer ćete tako izgubiti električnu energiju. Potrebno je i da redovno čistite šporete, rerne i grejna tela jer njihovu efikasnost smanjuje nakupljena masnoća i prljavština.

sijalica eSijalice i osvetljenje…

Koristite štedljive sijalice, jer traju 10 do 15 puta duže i za razliku od običnih troše manje struje oko 3 do 4 puta. Istu količinu svetlosti kao obične od 75 W daju štedljive sijalice od 13 W.  Imajtu na umu da se efekat ekonomičnosti smanjuje  ako ih često palite i gasite. Ako koristite obične sijalice, bolje je upaliti jednu veće snage nego više slabijih. Ako se uključi u isto vreme više sijalica manje snage biće utrošeno 50% više energije. Jedna sijalica od 100W daje istu količinu svetlosti kao šest od 25W . Naravno, najbolja ušteda je da isključite svetla kada izlazite iz prostorije.

 

Rashladni uređaj…

Dobro provetrite i zatvorite prostoriju u kojoj boravite pa tek nakon toga uključite rashladni uređaj. Hlađenje uz minimalni utrošak energije (opcija “sleep”) se preporučuje tokom letnjih sparnih noći. Razlika između spoljne teperature i one u prostoriji ne bi trebala da bude veća od 7°C, jer će opteretiti vaš novčanik, a i pre svega nije zdravo.

Grejna tela…

TA peć je najbolje rešenje ako se grejete na struju. Punite je noću kada je jeftinija struja. Najbolje je da vam temperatura bude podešena na termostatu oko 20 stepeni. Bez preke potrebe i to strogo kontrolisano koristite kalorifere, grejalice i radijatore. Vodite računa i o instalaciji, a najbolje ćete je zaštititi ako u isto vreme ne uključite više uređaja.

Mali kućni aparati…

Ako ne koristite uređaje poput: kompjutera, televizora i slično, isključite ih. Uštedećete energiju i produžiti vek ekranu kompjutera ako upotrebite screen saver.

Pegla…

Kada peglate veš najbrže i najlakše ćete ga ispeglati ako nije ni previše vlažno ni suvo. Nežniji veš možete ispeglati i ako je pegla isključena. Isključite peglu ako ste se umorili tokom peganja i želite da malo predahnete. Veš sortirajte po materijalima. Svilu i sintetiku ćete peglati na najnižoj temperaturi, na onoj srednjoj lan i vunu, a na jačoj platno i pamuk.

Usisivač…

usisivac

Prvo pomerite delove nameštaja u prostoriji kako bi brže usisali a da ne gubite vreme dok usisivač uzaludno radi. Možete regulisati intenzitet usisivača i taj posao obaviti i smanjenom snagom motora. Na ovaj način vaš usisivač će duže trajati i trošiti manje struje.

Po nekim proračunima i statistici životni vek sudomašine je oko 9 godina, klima uređaja 11, a frižidera 13 godina. Ako ih redovno državate i vodite računa o energetskoj efikasnosti sasvim sigurno produžićete im životni vek.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *