Lična karta sudomašine

x Sudomasina

Nakon slavlja, druženja i okupljanja uvek ostane gomila prljavih sudova. Sudomašina je spas.

Većina odlaže posao oko pranja sudova ili nađe neki izgovor. Neko je izračunao da sat vremena dnevno utrošimo na ručni pranje sudova, što je 7 sati nedeljno. Zato je neophodno da nabavite mašinu za pranje sudova i posao ćete završiti veoma brzo i lako. Vaše je samo da prljavo posuđe poređate i pritisnete odgovarajuće dugme. Posetite Tehnomediu i izaberite sudomašinu koja vam najviše odgovara. Za neke modele potrebno je sudove oprati pod mlazom vode pre nego što ih stavite u mašinu kako bi se sprala sva prljavština. Razlog je jer kapacitet pranja nije dovoljno jak.

Napravite pravi izbor

masina sudje

U Tehnomedia prodavnicama svi modeli će se odlično uklopiti u vaš prostor, bilo da se radi o samostojećim sudomašinama, delimično ugradnim ili potpuno ugradnim.

Kako se ne bi narušavao izgled kuhinjskih površina idealne su potpuno ugradne mašine za sudove. Na gornjem delu vrata nalazi se ploča za upravljanje uređajem, a one se cele smeštaju u kuhinjske elemente.

Tamo gde vam najviše odgovara u kuhinji možete smestiti delimično ugradne sudomašine. Komande za upravljanje se vide, a one nisu potpuno skrivene u kuhinjskim elementima. Kako biste pokrenuli mašinu nije potrebno da je otvarate. One su lakše za rukovanje, jer se ploča sa komandama nalazi na vratima uređaja.

Ako nemate dovoljno prostora odličan izbor su samostojeći modeliMožete je na primer smestiti na radnou ploči i priključiti na slavinu sudopere. Sudomašina dimenzija mikrotalasne peći ili neka slična su dobar izbor ako niste u mogućnosti da se odlučite za neku većih dimenzija.

Proces pranja posuđa moći ćete da kontrolišete kod samostojećih mašina.

O uređajima

sudo masina

Svaka sudomašina poseduje podatke koliko može da opere u jednom ciklusu pranja setova, odnosno kompleta suđa. Od 4 do 18 kompleta može da se stavi u sudomašinu, što zavisi od dimenzija mašine. Do 18 kompleta primaju sudomašine velikih dimenzija. Njihova visina je naprimer 85 cm, a širina 60. Za 10 do 11 kompleta pogodne su one uske sudomašine čija je maksimalna širina do 50 cm. 4 do 6 kompleta mogu da operu mini sudomašine visine do 50 cm. Za tročlanu porodicu, na primer,  sasvim je dovoljna sudomašina za najmanje 9 kompleta. Dodatni prostor za tiganje, šerpe i poklopce ne sme da se zaboravi. Mašinu ćete uključiti na kraju dana kada se nakupi suđe i tako najbolje uštedeti: vreme, vodu i struju. Prema broju članova domaćinstva, bira se kapacitet sudmašine.

Prilikom izbora važna stavka je i utrošak energije kao i kvalitet pranja. Maksimalan kvalitet pranja posuđa označen je slovom A. Ekonomični modeli biće obeleženi energetskim razredima A, B i C. Najmanje električne energije troše sudomašine koje su obeležene sa: A+, A++ i A+++. Većina mašina utroši od 14 do 17 l vode perući sudove na 60 do 65 stepeni tokom jednog ciklusa pranja.

Sa sudomašinom nećete rešiti samo problem pranja već i sušenja. Više vam neće biti potrebne kuhinjske krpe za brisanje. Postoje nekoliko tipova sušenja. Zahvaljujući toploti prilikom pranja vrši se sušenje bez ventilatora. Tokom ispiranja vrelom vodom te kapljice isparavaju sa površine posuđa i to je kondenzaciono. Zahvaljujući preostaloj toploti od poslednjeg ispiranja posuđe se na visokoj temperaturi suši i to na otprilike 70 stepeni Celzijusa i to je statičko sušenje koje je ređe. Proces sušenja posuđa se značajno ubrzava, jer pomoću ventilatora duva topao vazduh u njih i to je turbo sušenje. U nekim sudomašinama poput brenda Bosch na primer zastupljeno je zeolit sušenje. Za vreme sušenja zeolit upija vlažnost i pretvara je u toplotnu energiju. Krpom nije potrebno dodatno brisanje sudova, a slovo A pokazuje da su dobro osušeni. Na posuđu ostaje po neka kapljica vode na modelima sa B učinkom.

Standardne funkcije svake sudomašine su: pretpranje, pranje toplom vodom sa sredstvima za pranje, ispiranje sredstva za pranje i sušenje posuđa vrelim vazduhom. Pojedini modeli imaju i više programa kao što su: intenzivno pranje na visokoj temperaturi do 75 stepeni Celzijusa, program za pranje osetljivog posuđa od stakla ili skupog porcelana i brzo pranje, odnosno ispiranje posuda ako je u njima bila nemasna tečna hrana i ukoliko posude perete neposredno nakon jela. Pojedini modeli imaju i neke praktične funkcije poput: sistema za filtriranje i samočišćenje uređaja, drobilicu za otpad koja omogućava da u nju stavite i posude iz kojih prethodno niste uklonili ostatke hrane, mogućnost podešavanja visine gornje korpe što je praktično kada perete sudove velikih dimenzija i funkciju Aqua Stop. Program za pola punjenja pri čemu će i potrošnja struje biti znatno manja možete koristiti ako nemate dovoljno sudova za punu mašinu. Neki modeli imaju i program za sterilizaciju, koji je odličan i za pripremanje zimnice. Ako želite da koristite sudomašinu kada je jeftina struja onda je jednostavno podesite na funkciju odlaganja pranja i ona će se sama u to vreme uključiti.

sudomasina

Mašinom se može upravljati elektronski i mehanički. Pomoću programatora se vrši mehaničko upravljanje tako što ga okrenete na program koji želite. Sve etape operacija pranja ćete videti, jer će se u toku ciklusa pranja programator lagano sam okretati. Pomoću tastera ćete sudomašinom elektronski upravljati. Željenu funkciju ili program birate tako što određeni taster pritisnete. Te sudomašine uglavnom imaju displej pa se na njemu vidi ceo proces rada i one su jednostavnije za rukovanje. Vodu će štedeti ona sudomašina koja ima samočisteći filter. Njena dugovečnost je zagarantovana ako se odlučite za model čiji su delovi koji dolaze u dodir sa vodom izrađeni od nerđajućeg čelika.

Jačina glasa prilikom običnog govora iznosi oko 42 decibela, a do 44 decibela su bučne.

U sudomašinu ne mogu da se pere ručno oslikano posuđe, tiganji i lonci od teflona, drveni predmeti, pozlaćeni escajg, noževi, sudovi od bronze, čelika, plastike i aluminijuma.

Tehnomedia vam nud uređaje izuzetnog kavliteta poznatih brendova. Bićete zadovoljni njihovom funkcionalnošću i ekonomičnošću. Maksimalan izbor po minimalnim cenama pronaći ćete u Tehnomedia prodavnicama. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *