Kako odabrati klimu za letnje dane

blog x

Klima uređaji su postali neizostavni deo mnogih domova i radnih prostora, posebno tokom toplih letnjih meseci. Ovi uređaji nam jedino omogućavaju da se osvežimo i ostećamo prijatno čak i kada su temperature napolju visoke.

Dolazi leto, temperature rastu i svi želimo da se osvežimo u prijatnoj i udobnoj atmosferi svog doma ili na poslu. Klima uređaji funkcionišu tako što regulišu temperaturu, vlažnost i cirkulaciju vazduha u prostoru, stvarajući prijatan ambijent. Sa različitim modelima, veličinama i funkcionalnostima na tržištu, postoji širok spektar opcija koje nam omogućavaju da prilagodimo klimu našim specifičnim potrebama. U nastavku teksta ćemo istražiti neke ključne faktore koje treba uzeti u obzir prilikom izbora i kupovine klime.

image

Prilikom kupovine obratite pažnju na:

Veličina prostora: Prvo što treba razmotriti je veličina prostora koji želite da rashladite. Veći prostori zahtevaju jače klime, dok manji prostori mogu biti efikasno rashlađeni manjim uređajima. Pogledajte specifikacije proizvođača kako biste se informisali o snazi i kapacitetu klime. Uvek je bolje odabrati klimu malo većeg kapaciteta nego što je potrebno kako biste osigurali adekvatno rashlađivanje.

Energetska efikasnost: Klima uređaji su poznati po tome da troše dosta električne energije. Zato je važno obratiti pažnju na energetsku efikasnost prilikom kupovine. Pogledajte oznaku energetske efikasnosti na uređaju. Klima uređaji sa oznakom A+++, ili novom oznakom D ili C u najefikasniji i štede najviše energije tokom rada. Iako možda koštaju malo više u početnoj kupovini, dugoročno ćete uštedeti na računima za struju.

(Podsećamo vas da nove energetske oznake na nalepnicama imaju skalu od A do G, a ranije je bila od A do D. Najmanju potrošnju struje imaju uređaji i aparati koji su obeleženi razredom A, a najviše troše oni sa obeležjem D. Ukinuti su razredi A+, A++, A+++.

 • Oznakom D se obeležava nekadašnji razred A+++
 • Oznakom E se obeležava nekadašnji razred A++
 • Oznakom F se obeležava nekadašnji razred A+
 • Oznakom G se obeležava nekadašnji razred A
 • Oznakom C se obeležava najefikasniji uređaj, bolji I štedljiviji i od A+++.)

Tip klime: Postoje različiti tipovi klima na tržištu, uključujući prozorske klime, prenosive klime i split sisteme. Prozorske klime se instaliraju kroz otvor na prozoru i obično su pogodne za manje prostorije. Prenosive klime su praktične jer se mogu lako premestiti iz jedne prostorije u drugu, ali imaju manji kapacitet rashlađivanja. Split sistemi se sastoje od spoljne i unutrašnje jedinice i pružaju efikasno rashlađivanje većih prostora. Razmotrite prednosti i nedostatke svakog tipa i odaberite onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Dodatne funkcionalnosti: Moderni klima uređaji često dolaze sa različitim dodatnim funkcionalnostima koje mogu poboljšati vaše iskustvo. To mogu biti programabilni tajmeri, daljinski upravljači, sleep mode opcija, mogućnost filtriranja vazduha, ionizatori i slično. Razmislite o tome koje funkcionalnosti su vam potrebne.

O najčešćim pitanjima za klima uređaje čitajte OVDE.

Važne funkcije prilikom izbora klime

image
 • Hlađenje:

Osnovna funkcija svakog klima uređaja je hlađenje prostora. Proverite kapacitet hlađenja uređaja kako biste bili sigurni da će biti dovoljno moćan da rashladi prostoriju u kojoj će se koristiti.

 • Grejanje:

Neki klima uređaji imaju funkciju grejanja, što ih čini višenamenskim uređajima. Ova funkcija može biti korisna tokom hladnijih meseci ili u prostorijama gde je potrebno održavati konstantnu temperaturu.

 • Ventilacija:

Ventilacijska funkcija omogućava protok svežeg vazduha u prostoru bez hlađenja ili grejanja. Ovo može biti korisno kada želite samo poboljšati cirkulaciju vazduha u prostoriji.

 • Dehumidifikacija:

Funkcija dehumidifikacije pomaže u uklanjanju viška vlage iz vazduha. Ovo je posebno korisno u područjima sa visokom vlažnošću ili tokom kišnih perioda kada se može stvoriti neprijatna atmosfera.

 • Automatski režim rada:

Automatski režim rada omogućava klimi uređaju da samostalno prilagođava svoje podešavanje u skladu sa uslovima u prostoriji. Senzori temperature i vlažnosti mogu detektovati promene i prilagoditi rad uređaja kako bi održali željene uslove.

 • Sleep mode:

Sleep mode ili režim spavanja je funkcija koja smanjuje brzinu rada klime tokom noći kako bi se osigurala tiša i udobnija atmosfera za spavanje. Ova funkcija takođe može pomoći u uštedi energije.

 • Timer:

Timer funkcija omogućava programiranje klime da se uključi ili isključi u određeno vreme. To može biti korisno za podešavanje klime da se automatski uključi pre nego što dođete kući ili isključi nakon što odete.

 • Daljinski upravljač:

Daljinski upravljač omogućava vam upravljanje klimom sa udaljenosti, bez potrebe za ručnim podešavanjem na samom uređaju.

 • Filtriranje vazduha:

Klima uređaji sa funkcijom filtriranja vazduha mogu pomoći u uklanjanju prašine, alergena i drugih štetnih čestica iz vazduha.

O inverter klimama čitajte OVDE.

Klima uređaj je idealno rešenje za vrele dane i nadamo se da smo vam pomogli kako da izaberete pravi model.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *