Kako pirolitička (samočisteća) rerna može da unapredi vaš svakodnevni život

blog x

U današnjem ubrzanom načinu života, tražimo inovacije koje olakšavaju svakodnevne zadatke i štede nam vreme. Jedna takva, koja može promeniti način na koji se odnosimo prema kuvanju i održavanju kuhinjskih aparata, je tehnologija pirolize, koja se primenjuje u funkciji samočišćenja rerne.

Pirolitička rerna donosi promene u vaš život na način koji će vam olakšati svakodnevne aktivnosti. Često se naziva i “rernom sa samočišćenjem,” a to ime tačno opisuje njenu funkciju. Ova vrsta rerne zaista može da se očisti praktično sama, uz minimalno vaše angažovanje.

Untitled design  x
  • Kako funkcioniše ovo čudo tehnologije i zašto svaka rerna nije pirolitička?

Kao i svaka druga rerna, vremenom se zaprljaju. Prilikom pečenja hrane, različite masti, sokovi i prljavština završe na zidovima rerne, njenim vratima i plafonu. Kako se rerne obično koriste na visokim temperaturama, ova prljavština se “zapeče,” što je čini posebno teškom za čišćenje.

Zamislite to kao sličnost sa tehnologijom u auto-industriji. Moderan automobil hvata štetne čestice izduvnih gasova i sagoreva ih na visokim temperaturama, pretvarajući ih u pepeo. Pirolitičke rerne primenjuju sličan koncept. One koriste ekstremno visoke temperature, zagrevajući se do gotovo 500 °C, kako bi prljavštinu i masnoće karbonizovale, pretvarajući ih u pepeo. Ovaj proces se zove piroliza, zato i ima ime “pirolitička rerna.”

Svako domaćinstvo može imati koristi od pirolitičke rerne. Posebno je korisna za one koji često peku meso, povrće ili koriste roštilj. Ova rerna takođe je dobar izbor za osobe koje su alergične na hemikalije prisutne u sredstvima za čišćenje ili za sve one koji jednostavno ne vole provoditi vreme mukotrpno čisteći rerne.

  • Korišćenje pirolitičke rerne

Sve je jednostavno. Pre nego što pokrenete automatski proces čišćenja, obavezno ispraznite rernu. Uklonite rešetke, sva druga pećnička pomagala, stakleno posuđe i sve što nije deo same rerne. Velike komade hrane i ostatak prljavštine treba očistiti pre pokretanja automatskog čišćenja.

Iako pirolitičke rerne obično imaju dobru izolaciju i dodatno staklo koje sprečava da se spoljna površina pregreje, vrelina se i dalje stvara tokom procesa čišćenja, zato je preporučljivo ukloniti kuhinjske krpe sa ručki kako bi se sprečile opekotine. Nakon što se proces završi, jedini preostali korak je uklanjanje pepela. Kada se rerna ohladi, dovoljno je prebrisati ostatke pepela vlažnom krpom ili ih usisati pomoću odgovarajućeg usisivača. I to je to, vaša rerna će ponovo sjajiti i biti spremna za nova kulinarska zadovoljstva.

  • Kako često bi trebalo provoditi čišćenje pirolitičke rerne?

U većini slučajeva, preporučuje se jednom mesečno sprovođenje pirolitičkog čišćenja kako bi održali unutrašnjost rerne besprekornom, bez starih ostataka masnoća i prljavštine.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *