Kako postaviti ugradnu rernu?

blog x

Izbor pravilnog mesta za rernu može značajno uticati na udobnost i praktičnost svakodnevnog kuvanja.

Prilikom planiranja ili dizajniranja nove kuhinje, važno je obratiti posebnu pažnju na aparate i njihovu poziciju. Posebno važno je razmotriti ugradnu rernu, jer ona može značajno uticati na funkcionalnost vašeg kuhinjskog prostora i vaš ukupni doživljaj kuvanja.

Svaka kuhinja treba biti multifunkcionalna i praktična, jer se u njoj provodi znatan deo vremena – od pripreme hrane, kuvanja, obedovanja i čišćenja do druženja. Prvi korak koji većina dizajnera obavlja jest da napravi grubu skicu rasporeda prostora, uzimajući u obzir prozore, vrata, lukove i ostale otvore. Zašto? Zato što određeni aparati moraju biti postavljeni uz zid, a ne blizu prozora. Treba se pobrinuti da ima dovoljno prostora za otvaranje vrata aparata i da ne ometaju protok ili raspored čitavog dizajna kuhinje.

Radni trougao

U kuhinji postoji koncept “radnog trougla”, koji povezuje tri glavna radna područja: frižider, šporet (ploča i rerna) i sudopera. Postavljanje sudopera i frižidera je obično nešto jednostavnije, jer su prilagodljiviji. Međutim, treba posvetiti više pažnje pozicioniranju rerne, posebno ako je ugradna.

Rerne se često smeštaju ispod ili pored ploče za kuvanje. S obzirom na to da je ploča za kuvanje često centralni deo kuhinje, rerna treba da se uklopi s njenim stilom i praktičnošću.

medium shot woman holding tray x

Izbor rerne

Rerna koju odaberete treba da odgovara vašim potrebama. Treba razmisliti o tome koliko često ćete je koristiti, za šta će se koristiti i kakva očekivanja imate od nje. Rerne iz naše ponude nude širok spektar opcija, od osnovnih modernih rerni do onih sa funkcijom samočišćenja i programima za kuvanje na pari koji omogućavaju pripremu jela kao iz restorana.

Pre svega, treba se pobrinuti da imate dovoljno prostora na zidu ili u kuhinjskom ormariću za ugradnju rerne. Budući da rerna služi za zagrevanje hrane – često na duže vreme – treba je postaviti daleko od predmeta i aparata koji ne podnose visoke temperature, pri čemu frižider često prvi dolazi na pamet. Srećom, spoljni deo rerne proizvodi toplotu od otprilike 90 do 100 stepeni Celzijusa, što je relativno nisko u poređenju sa temperaturom unutar same rerne. Međutim, pri planiranju pozicioniranja rerne, treba voditi računa da zidne obloge, radne površine i kuhinjski ormarići oko rerne mogu izdržati navedene temperature.

Da li je sigurno ugraditi rernu u drveni ormarić?

Jeste. To je odličan način za uštedu prostora u svakoj kuhinji, pruža čist i uredan izgled i može biti veoma praktičan, jer gornji ormari pružaju prostor za posuđe koje vam je potrebno da budu pri ruci.

Ugradna rerna se smatra jednostavnom kutijom podržanom konstrukcijom. Većina ugradbenih modela je dizajnirana za standardni otvor širine 60 cm, što olakšava proces ugradnje. Na ovaj način, rerna se postavlja u pripremljeni otvor, bez obzira na proizvođača ugradbene kuhinjske jedinice. Pored standardnih dimenzija, možete pronaći i manje rerne koje se uklapaju u otvor širine 45 cm, što je idealno za kuhinje sa ograničenim prostorom.

Planirajte električne priključke unapred

Treba razmotriti i električnu vezu. Prilikom instalacije rerne, prvo što treba uraditi jeste povezivanje priključka na električni kabal. Preporučljivo je da se priključak postavi vertikalno, kako bi se osigurao dovoljan prostor. Stručnjaci preporučuju da proverite da li snaga električnog napajanja odgovara maksimalnom opterećenju rerne. Te podatke možete pronaći u uputstvima ili na ploči rerne.

Ventilacija i važnost ergonomije

Ventilacija je ključna i za sve tipove rerna, pa je važno da je postavite tako da obezbedi dovoljan protok vazduha. Kada je reč o ergonomiji, svaka varijanta postavljanja rerne ima svoje prednosti i mane. Na primer, rerne ispod radne površine štede prostor za pripremu hrane, ali mogu biti nepraktične ako se stalno morate saginjati kako biste izvadili gotovo jelo.

Izbor između rerne ispod pulta i zidne rerne

Rerne ispod pulta štede prostor na radnoj površini, ali mogu zahtevati češće savijanje. S druge strane, zidne rerne omogućavaju više opcija postavljanja, kao postavljanje jedne iznad druge ili jedne pored druge. Iako možda zauzimaju više prostora za odlaganje, nude veću udobnost i praktičnost. Takođe, ne zaboravite da uglovi u kuhinji često ostaju neiskorišćeni, a postavljanje rerne u ugao može biti elegantno i korisno rešenje.

Prilagođavanje ugradnje rerne vašim potrebama

Na kraju, izbor modela rerne treba prilagoditi potrebama i čestoj upotrebi. Ako ne planirate često koristiti rernu, to može biti ključni faktor pri izboru odgovarajućeg modela.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *