Kako postići rezultate vežbanjem kod kuće?

blog x   T.

Ako nemate dovoljno vremena za redovne posete teretani, a želite poboljšati svoje fizičke performanse i oblikovati svoje telo, nema razloga za brigu! Postoji način da postignete svoje ciljeve vežbanjem kod kuće.

U svom domu možete stvoriti udoban prostor za vežbanje koji će vam uštedeti vreme, ali ćete morati uložiti u opremu za vežbanje i sami, ili uz pomoć stručnjaka, osmisliti adekvatan program treninga.

Vežbanje može preći iz teretane u dom. U ovo hladno, zimsko vreme kada virusi vrebaju na sve strane ovo je dobar način da smanjite rizik od kontakta sa obolelima. Evo nekoliko korisnih saveta za vežbanje kod kuće:

TURISTICKA ORGANIZACIJA GRADA ZAJECARA  x

Izaberite pravi prostor: Bez obzira na veličinu, izaberite sobu ili deo sobe koji će postati vaš lični kutak za vežbanje. Obezbedite mir kako biste se što bolje fokusirali na trening, izbegavajte uređaje koji mogu da vam odvuku pažnju poput televizora ili laptopa.

Organizujte vreme: Planirajte svoj dan i uvrstite vreme za trening. Početak dana može biti odlično vreme za vežbanje, a ako preferirate večernje treninge, postavite alarm kako biste se setili da se pripremite. Pokušajte da vežbate najmanje pola sata nakon obroka.

Koristite odgovarajuću odeću i obuću: Čak i kod kuće, investirajte u sportsku odeću i obuću. Ovo će vam pomoći da se mentalno pripremite za trening i skratiti vreme potrebno za pripremu.

Iskoristite pametni telefon: Postoje mnoge besplatne aplikacije koje vam mogu pomoći u organizaciji treninga. Aplikacije poput Apple Fitness Plus, Nike Training Club, Peloton, Centr, Strava, Lean With Lilly, Fitbit Coach, Fiit pružaju raznolike treninge i motivaciju.

Muzika za dodatnu energiju: Napravite listu omiljenih pesama i koristite je kao podsticaj tokom vežbanja. Odaberite zvuk koji će vam pomoći da održite visok nivo energije.

  • Vežbanje kod kuće može biti jednako efikasno kao i odlazak u teretanu, a uz ove savete, postićete željene rezultate bez obzira na vaš raspored i obaveze. Za početak, dovoljni su vam neki rekviziti poput: prostirke za vežbanje, par tegova i bučica, elastična traka i nekoliko dodatnih sitnica prema vašem izboru. Ako želite dodatno opremiti svoj prostor, razmislite o traci za trčanje ili sobnom biciklu, koje možete pronaći online kod nas.

Razmotrite nabavku dva kompleta tegova različitih težina kako biste imali mogućnost variranja intenziteta vežbi. Iako možete improvizovati s nekim kućnim stvarima, s vremenom je preporučljivo investirati u osnovnu opremu.

Ne postavljajte nerealne ciljeve. Važno je sanjati o postizanju svojih fitnes ciljeva, ali budite realni, posebno na početku. Razmislite o tome što biste želeli postići i kako biste se osećali kada to ostvarite, ali ne opterećujte se previsokim očekivanjima. Razumite svoje telo i postavite ciljeve koji su izvodljivi. S vremenom, kako jačate, moći ćete postavljati ambicioznije ciljeve. Ako osećate umor ili se suočite sa povredom, odmorite se dok se ne oporavite. Možete vežbati svaki drugi dan.

Yoga ujutro može poboljšati početak dana, dok vožnja bicikla ili šetnja mogu unaprediti vaše opšte dobro stanje tokom dana.

TURISTICKA ORGANIZACIJA GRADA ZAJECARA  x

Za početnike, predstavljam vam jednostavan program koji zahteva minimalan prostor i osnovnu opremu:

(Čučnjevi 20x, sklekovi 10x, čučnjevi sa iskorakom po 10x sa obe noge, dizanje bučica obe ruke 10x, plank 15 sekundi, jumping jacks 30x)

Postoje brojni razlozi zbog kojih biste trebali razmisliti o treniranju kod kuće.

  • Kreirate svoj prostor za vežbanje: Imate potpunu kontrolu nad uređenjem prostora u kojem vežbate, stvarajući ambijent koji vam omogućava potpunu posvećenost treningu.
  • Smanjujete rizik od bakterija i virusa: Ovo je posebno važno u današnjem vremenu kada je bezbednost od virusa i bakterija u fokusu.
  • Eliminišete žurbu i pakovanje: Bez potrebe za žurbom da stignete tačno na vreme ili gubljenja vremena na pakovanje i raspakivanje, vežbanje kod kuće pruža veću fleksibilnost.
  • Štedite vreme na putovanju do teretane: Eliminišete vreme koje biste inače potrošili na put do teretane, čime dobijate dodatno vreme za sam trening.
  • Fokusirate se na svoje zdravlje: Kućno vežbanje omogućava vam da se potpuno fokusirate na svoje zdravlje bez ometanja od drugih.
  • Prilagodljivost prema prioritetima: Ako se pojave prioriteti poput porodice ili posla, lako možete pomeriti termin za vežbanje prema svojim potrebama.

(Predlažemo vam 5 rekvizita za trening kod kuće i o tome smo pisali OVDE O rekvizitima za kućni trening čitajte i OVDE. O fitnes spravama i opremi čitajte OVDE.)

Zaključak

Najvažnije je da pratite svoj napredak prema postizanju ciljeva. Ako osećate da je vežbanje kod kuće bolja opcija za vas, preuzmite inicijativu i stvorite optimalne uslove za ostvarenje svojih ciljeva. Ne zaboravite, fizičko zdravlje podstiče mentalnu vitalnost.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *