Kako rešiti probleme sa slabim Wi-Fi signalom? Vodič za pojačivače Wi-Fi signala

blog x

Najbolji način da poboljšate Wi-Fi signal je upotreba pojačivača signala. Ovaj uređaj vam omogućava da uživate u boljem internetu i eliminiše frustracije uzrokovane slabim signalom.

U današnjem svetu, potreba za pojačavanjem Wi-Fi signala je sve izraženija. Loša internet veza često stvara bes i nerviranje a ako se i vi suočavate s ovim problemom, rešenje leži u nabavci visokokvalitetnog pojačivača Wi-Fi signala.

Zašto i kada je pojačivač Wi-Fi signala neophodan? Zašto biste ga uopšte trebali koristiti?

image

Razlog je jasan – vaš trenutni Wi-Fi signal je jednostavno preslab. Gotovo svaka kuća ima određeno područje u kojem je internet signal slabiji i nije retko da se baš ta zona nalazi u vašoj sobi. Razmislite o investiciji u Wi-Fi pojačivač.

Kako funkcioniše pojačivač Wi-Fi signala?

Ključno je postaviti ga na pravu lokaciju kako biste maksimalno iskoristili njegov potencijal. Ako vaša soba ima loš signal, postavljanje pojačivača Wi-Fi signala u tu sobu neće biti korisno. Pojačivač Wi-Fi signala treba postaviti na mesto na kojem je signal još uvek prilično jak, bar oko 80% od punog signala, kako biste mogli da iskoristite sve njegove prednosti. Ovaj uređaj radi tako što prima signal iz rutera, a zatim ga šalje dalje, nešto sporijim tempom, tamo gde je signal iz rutera teško dostupan.

Saglasnost sa ruterom

Prvi faktor koji treba da razmotrite prilikom izbora Wi-Fi pojačivača je njegova kompatibilnost sa vašim ruterom, odnosno standardima koje podržava. Standardi prenosa se prepoznaju po broju iza oznake 802.11. Stariji ruteri obično koriste standarde 802.11b ili 802.11g, dok noviji modeli podržavaju standarde kao što su 802.11N i 802.11ac. Ako vaš ruter radi na jednom od starijih standarda, tada može biti bolje razmotriti nadogradnju samog rutera pre nego kupovinu Wi-Fi pojačivača. Ključno je da vaš ruter i pojačivač koriste isti standard prenosa. Ako imate ruter koji podržava 802.11G, nemojte investirati u pojačivač koji radi na novijim standardima kao što su 802.11N ili ac, jer će onda i pojačivač koristiti stariji 802.11G standard.

Druga kompatibilnost koju treba razmotriti je frekvencija rada. To se obično označava kao 2,4 GHz ili 5 GHz, ili kao single-band i dual-band. Dual-band znači da pojačivač može raditi na obe frekvencije, 2,4 GHz i 5 GHz. Ovu mogućnost obično imaju samo uređaji koji koriste 802.11N standard prenosa. Svi ostali uređaji su single-band i rade samo na jednoj frekvenciji, ali standard 802.11ac, za razliku od drugih, radi na bržoj frekvenciji od 5 GHz.

Razlike između ovih frekvencija su:

  • 2,4 GHz ima veći domet.
  • 2,4 GHz je često zagušeniji i podložniji interferencijama u poređenju sa 5 GHz.
  • 5 GHz omogućava brži prenos podataka.

Ako očekujete da ćete uskoro nadograditi svoj ruter na noviji standard, možda bi bilo korisno već sada razmotriti kupovinu odgovarajućeg Wi-Fi pojačivača.

image

Bezbednost vaše Wi-Fi Mreže

Da biste se zaštitili od mogućnosti da nepoželjni posetioci ili komšije neovlašćeno pristupe vašoj Wi-Fi mreži, ključno je da odaberete pravilan sigurnosni protokol. WPA2 ili WPA2-PSK predstavljaju najbezbednije sigurnosne protokole, pružajući vam visok nivo zaštite. Odabirom ovih protokola osiguraćete da samo ovlašćeni korisnici imaju pristup internetu koji plaćate, dok će komšije morati da potraže alternativne izvore za svoje internet potrebe.

Lako postavljanje sa WPS

Pojačivači Wi-Fi signala su izuzetno jednostavni za postavljanje i upotrebu. U većini slučajeva, trebaće vam svega pet minuta od trenutka kada izvadite uređaj iz kutije do potpune funkcionalnosti.

Upotreba WPS Setup-a za Brzo Povezivanje

Kod pojačivača signala koji podržavaju WPS Setup, proces će verovatno biti još brži i jednostavniji. Sve što treba da uradite je da priključite pojačivač Wi-Fi signala u struju, pritisnete WPS taster, a zatim ponovite istu radnju na svom ruteru. To je sve što je potrebno. Kada vidite da lampice na uređaju svetle zeleno, znate da je internet spreman i brz.

Povezivanje putem kabla

Već znate da korišćenje žičane veze omogućava veće brzine i brži internet. Ako žice nisu problem i ne smetaju vam u kući, onda je ovo rešenje koje će vam pružiti najveće zadovoljstvo. Da biste to postigli, pojačivač Wi-Fi signala mora biti opremljen sa Ethernet ili LAN priključkom. Većina pojačivača koji nude žičano povezivanje takođe podržava i bežičnu vezu, tako da možete da birate šta vam više odgovara. Međutim, pre nego što se odlučite, razmislite o tome da li ćete zaista iskoristiti opciju žičane veze. Ponekad nije vredno ulaganja dodatnih sredstava ako planirate da veći deo vremena ipak provodite koristeći bežični internet.

Dizajn

image
  • Plug-in pojačivači: Ovi pojačivači se direktno uključuju u utičnicu i obično izgledaju kao kompaktni uređaji. Poneki od njih imaju interne antene, dok drugi imaju spoljne antene. Ne treba da se plašite antena – one obično poboljšavaju prijem signala.
  • Pojačivači slični ruteru: Ovi pojačivači su veći i sliče standardnim ruterima po izgledu. Oni mogu biti postavljeni na ravnu površinu ili montirani na zid. Ova opcija često omogućava bolju pokrivenost prostora.

Rutera slični pojačivaču

Druga kategorija pojačivača Wi-Fi signala ima izgled sličan ruterima. Ovi uređaji su veći i obično neće direktno ući u standardnu utičnicu, već dolaze sa sopstvenim adapterom za napajanje. Pored toga, često dolaze sa svojim antenama i obično su moćniji i funkcionalniji u poređenju sa pojačivačima koji se uključuju u utičnicu.

Raznolikost proizvođača

Kao i kod ostale računarske opreme i kod pojačivača Wi-Fi signala je u ponudi mnogo različitih proizvođača. Naravno, postoje razlike među njima, ali izbor između njih uglavnom zavisi od ličnih prioriteta.

TP-Link i Asus često su ocenjivani kao vodeći proizvođači u domenu pojačivača Wi-Fi signala, pa se može reći da biranjem nekog od ovih brendova verovatno nećete pogrešiti. Nakon što ste nabavili pojačivač Wi-Fi signala, postavite ga na optimalnu poziciju i konačno ćete se osloboditi frustracije zbog lošeg internet signala.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *