Kako sačuvati namirnice

blog x

Čuvanje namirnica je najvažnije za očuvanju njihove svežine, kvaliteta i sigurnosti. Pravilno rukovanje i skladištenje mogu produžiti njihov vek trajanja, sprečiti kvarenje i smanjiti rizik od trovanja hranom.

Da biste sačuvali svoje namirnice duže, ne morate biti mađioničar. Nema potrebe da bacate hranu i žalite se kako su paradajzi postali mekani i počeli da se kvare, a šargarepe su se isušile i smanjile. Sa ovim kratkim vodičem, otkrićemo vam tajne čarobnog sveta frižidera i kako postati pravi heroj u borbi protiv rasipanja hrane. Zato vežite svoje kecelje, stavite mađioničarski šešir i krenimo u avanturu čuvanja namirnica.

 • Prvo i osnovno izaberite frižider koji odgovara vašim potrebama.
otvoren frižider

Verovali ili ne prosečno domaćinstvo baci preko 100 kg povrća. Rasipanje hrane, uključujući voće i povrće, predstavlja globalni problem koji ima ozbiljne posledice za životnu sredinu, resurse i ekonomiju. Evo nekoliko razloga zbog kojih se može dogoditi takvo rasipanje povrća i nekoliko saveta kako to smanjiti:

Loše planiranje kupovine: Često domaćinstva kupuju više povrća nego što mogu potrošiti pre nego što se ono pokvari. Loše planiranje obroka i prekomerna kupovina mogu dovesti do bacanja hrane. Pre nego što krenete u kupovinu, napravite detaljan spisak namirnica koje vam zaista trebaju i prilagodite količinu povrća svojim potrebama.

Neodgovarajuće skladištenje: Povrće se često nepravilno čuva, što dovodi do bržeg propadanja. Loše organizovan frižider, nepravilno pakovanje i nepravilna temperatura mogu doprineti kvarenju povrća. Držite povrće na pravoj temperaturi i pravilno upakovano kako biste produžili njegov rok trajanja.

Nedovoljno korišćenje ostatka povrća: Ostaci povrća često završavaju u otpadu jer se ne koriste na odgovarajući način. Umesto da ih bacate, iskoristite ih za pripremu drugih jela. Na primer, možete napraviti ukusnu supu od ostataka povrća ili ih dodati u salatu ili sos.

Saveti kako smanjiti bacanje povrća

 • Planirajte obroke unapred i kupujte samo onoliko povrća koliko vam je potrebno.
 • Organizujte frižider tako da vam povrće i voće bude vidljivo i lako dostupno.
 • Iskoristite ostatke povrća za pripremu drugih jela.
 • Ako imate previše povrća i voća, razmislite o konzerviranju ili zamrzavanju kako biste produžili njegov rok trajanja.

Koliko dugo mogu da se čuvaju namirnice u frižideru?

Vreme čuvanja hrane u frižideru može varirati u zavisnosti od vrste hrane.

Sirovo meso: govedina, svinjetina, piletina se moguo čuvati u frižideru između 2 i 4 dana. Kuvana mesa mogu se čuvati nešto duže, obično između 3 i 5 dana.

Sirova riba obično može biti sveža u frižideru 1 do 2 dana. Ako je riba termički obrađena: pečena ili kuvana, može se čuvati do 3 do 4 dana.

Mlečni proizvodi: mleko, jogurt i sir obično mogu biti sveži između 5 i 7 dana u frižideru. Međutim, obratite pažnju na rok trajanja na pakovanju i koristite ih pre isteka.

Jaja se obično mogu čuvati u frižideru između 3 i 5 nedelja. Preporučuje se čuvanje jaja u originalnom pakovanju, gde su najčešće smeštena u vratima frižidera.

Vreme čuvanja voća i povrća može značajno varirati. Neke vrste mogu ostati sveže samo nekoliko dana poput na primer: jagoda i spanaća, dok druge mogu trajati do 1 do 2 nedelje, na primer: jabuke, šargarepa… Držite voće i povrće u posebnim fiokama za povrće u frižideru kako biste produžili njihov rok trajanja.

Ove smernice su samo opšti vodiči, a tačno vreme čuvanja može zavisiti od različitih faktora, kao što su kvalitet sveže namirnice, pravilno pakovanje i ispravno održavanje temperature u frižideru. Uvek je važno pratiti izgled, miris i teksturu hrane kako biste bili sigurni da je još uvek bezbedna za konzumaciju. Ako postoji bilo kakva sumnja, bolje je biti oprezan i baciti namirnice.

Pravilno čuvanje namirnica

Pravilno čuvanje namirnica u frižideru je ključno kako bi se produžio njihov rok trajanja i očuvala njihova svežina. Evo nekoliko korisnih saveta o tome kako pravilno čuvati namirnice u frižideru:

otvoren frižider

Održavajte pravu temperaturu

 • Postavite temperaturu frižidera na oko 4°C ili ispod toga. Ovo je optimalna temperatura koja pomaže u sprečavanju rasta bakterija. Redovno proveravajte termostat kako biste bili sigurni da je temperatura tačna.

Pravilno pakujte namirnice

 • Pre nego što stavite namirnice u frižider, uverite se da su pravilno upakovane. Koristite hermetički zatvorene posude ili plastične vrećice sa zip zatvaračem kako biste sprečili ulazak vazduha i održali svežinu. Ako koristite plastične posude, uverite se da su namirnice pravilno pokrivene ili zamotane kako bi se izbeglo isušivanje i prenos mirisa.

Razvrstajte namirnice

 • Pored toga što pravilno pakujete namirnice, važno je razvrstati ih prema vrstama i nameni. Držite sirovo meso, piletinu i morske plodove u posebnim posudama ili na dnu frižidera kako biste sprečili curenje soka ili kontaminaciju drugih namirnica. Takođe, odvojite voće od povrća jer neka voća otpuštaju etilen gas koji može ubrzati proces sazrevanja povrća.

Ispravno organizujte police

 • Organizacija polica u frižideru može vam pomoći da bolje vidite i pravilno koristite namirnice pre nego što se pokvare. Držite najosetljivije namirnice, poput mleka i jaja, na najhladnijoj zoni frižidera, obično na zadnjoj polici. Na srednjoj polici možete držati pripremljene namirnice i ostale proizvode, dok su povrće i voće najbolje smešteni na donjoj polici ili u fioci za povrće.

Ne ostavljajte namirnice predugo

 • Iako je frižider idealan za očuvanje namirnica, nemojte ih ostavljati predugo. Redovno proveravajte svoje namirnice i koristite ih pre nego što se pokvare. Takođe, pratite rok trajanja namirnica i bacite sve što je isteklo.

Ne zamrzavajte ponovo

 • Ako imate odmrznute namirnice, ne treba ih ponovo zamrzavati, osim ako ih prethodno niste termički obradili. Ponovno zamrzavanje može dovesti do gubitka kvaliteta hrane i povećati rizik od razvoja bakterija.

Pravilno čuvanje namirnica u frižideru je jednostavan način da produžite njihov rok trajanja i očuvate svežinu. Sledite ove savete i uživajte u kvalitetnoj hrani duže vreme.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *