Vodič za kupovinu klime

blog x

Osigurajte udobnost u domu ili radnom prostoru tokom toplih letnjih meseci sa klima uređajem.

Šta su klima uređaji?

Klima uređaji su električni uređaji koji se koriste za regulisanje temperature, vlage i cirkulaciju vazduha u unutrašnjim prostorima. Oni se obično koriste za hlađenje prostorija tokom vrućih letnjih meseci, ali takođe mogu biti i grejne jedinice za zagrevanje prostora u hladnijim periodima.

Tehnomedia ponuda klima uređaja:

Kako radi klima?

Klima uređaji rade na principu apsorbovanja toplote iz unutrašnjeg prostora i njegovog ispuštanja spolja, čime se postiže hlađenje. Ovaj proces se obično postiže pomoću rashladnog sredstva koje cirkuliše kroz sistem klima uređaja. Kroz cevi ili kanale, rashladno sredstvo prolazi kroz kompresor koji ga stisne i podiže njegovu temperaturu, a zatim prolazi kroz kondenzator gde se hladi i pretvara nazad u tečnost. Hlađenje se postiže ispuštanjem toplote iz kondenzatora u spoljašnji prostor.

Funkcije

  • Imaju i napredne funkcije kao što su programabilni termostati, kontrola vlage, filtriranje vazduha i podešavanje brzine ventilatora. Programabilni termostati omogućavaju precizno podešavanje željene temperature i vremenskog rasporeda rada uređaja, čime se štedi energija. Kontrola vlage pomaže u održavanju optimalne vlažnosti u prostoriji, što može biti korisno za udobnost i sprečavanje pojave buđi. Filtriranje vazduha uklanja čestice prašine, alergene i druge zagađivače iz vazduha, poboljšavajući kvalitet vazduha u prostoru. Podešavanje brzine ventilatora omogućava prilagođavanje jačine cirkulacije vazduha prema željama korisnika.
Add

Kako biste bili sigurni da ćete odabrati pravu klimu koja odgovara vašim potrebama, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora pre nego što se odlučite za kupovinu.

Koraci koji će vam pomoći u procesu odabira klime:

Odredite veličinu prostora

Prva stvar koju trebate uraditi je izmeriti prostor u kojem želite instalirati klimu. Veličina prostora je ključni faktor pri odabiru kapaciteta klime. Prevelika ili premalena klima neće pružiti optimalno hlađenje. Uzimajući u obzir površinu prostora, visinu plafona, broj prozora i nivo izolacije, možete konsultovati tablice ili se obratiti stručnjaku kako biste odredili pravu veličinu klime.

  • Klima uređaj kapaciteta 9 000 BTU (“devetka”) preporučuje se za prostorije od 20 do 35 m2
  • Klima uređaj kapaciteta 12 000 BTU (“dvanaestica”) preporučuje se za prostorije od 30 do 50 m2
  • Klima uređaj kapaciteta 18 000 BTU (“osamnaestica”) preporučuje se za prostorije od 40 do 60 m2
  • Klima uređaj kapaciteta 24 000 BTU (“dvadesetcčetvorka”) preporučuje se za prostorije od 70 do 100 m2

Svaki dom se sastoji od nekoliko soba i sa jednom klimom nećete moći svuda da imate istu temperaturu. Zato se predlaže ugradnja dve manje klime, na primer “osamnaestice”.

Izaberite tip klime

Postoje različiti tipovi klima uređaja na tržištu. Dva najčešća tipa su prozorske klime i split sistemi. Prozorske klime se montiraju na prozor ili zid, dok split sistemi imaju unutrašnju jedinicu koja se montira na zid, dok je spoljašnja smeštena izvan prostora. Razmislite o estetici prostora i praktičnosti instalacije kako biste odabrali pravi tip za vaše potrebe.

Energetska efikasnost

Pored osnovne funkcionalnosti, važno je obratiti pažnju na energetsku efikasnost klime. Klima uređaji sa visokom energetskom efikasnošću mogu značajno smanjiti troškove električne energije tokom dugoročne upotrebe. Potražite klima uređaje sa energetskim oznakama poput Energetske nalepnice koja prikazuje energetsku klasu i procenat uštede energije.

Uvedene su nove enrgetske oznake tako da najveću uštedu energije na računu za struju kao i najefikasniji su oni modeli koji imaju oznaku D (nekadašnja oznaka A+++), oznaku E (nekadašnja oznaka A++) i oznaka F (nekadašnja oznaka A+).

Energetska klasa se dodeljuje na osnovu koeficijenata: COP i EER. Odnos utrošene električne energije i emitovane toplotne energije predstavlja COP koeficijent. Odnos utrošene električne energije i emitovane energije za hlađenje predstavlja EER koeficijent.

Znajte da su klime najefikasniji, najštedljiviji i najisplativiji uređaji ne samo za hlađenje već i za grejanje tokom hladnih zimskih meseci. U tom slučaju odličan izbor je inverter klima.

Osim električne energije, klima koristi i freon, energiju sabijenog gasa. Od energetske klase klime zavisi količina emitovane energije. Primer “dvanaestice” je da uređaj emituje 3 do 5 kW za 1,2 kW utrošene električne energije. Sve je jednostavno. Uključite je i odmah će početi da greje, za razliku od noćne akumulacije peći ili zagrevanja.

O inverter klimama smo pisali i OVDE.

Dodatne funkcije

Danas mnoge klime dolaze sa dodatnim funkcijama koje mogu unaprediti vaše iskustvo. To mogu biti funkcije kao što su daljinsko upravljanje, tajmeri za programiranje rada klime, automatsko podešavanje temperature, filtarski sistemi za čišćenje vazduha itd. Razmislite o funkcijama koje su vam bitne i prilagodite svoj izbor prema tome.

Cena i garancija

Konačno, mora se uzeti u obzir budžet koji ste spremni izdvojiti za klimu. Postoje klima uređaji različitih cena, pa je važno pronaći ravnotežu između kvaliteta i cene. Takođe, proverite da li klima dolazi sa garancijom kako biste bili zaštićeni od mogućih kvarova ili problema sa uređajem.

Instalacija i održavanje

Pre nego što se odlučite za kupovinu klime, obratite pažnju na instalaciju i održavanje. Da li je potrebno pozvati profesionalce za instalaciju? Koje su potrebne mere održavanja? Proverite sve ove faktore kako biste bili spremni za održavanje i korišćenje klime u budućnosti.

Važno je pravilno održavanje klima uređaja kako bi se osigurala njihova efikasnost i dugotrajnost. To obično uključuje redovno čišćenje filtera i kondenzatora, proveru i popravku curenja rashladnog sredstva, kao i periodično servisiranje od strane stručnjaka.

Koja su najčešća pitanja o klimi čitajte OVDE.

Kupovina klime može biti dugoročna investicija, zato je važno uložiti vreme i pažnju u izbor pravog modela za vaše potrebe. Nadamo se da će vam ovaj vodič biti koristan pri donošenju odluke i da će vam pomoći da pronađete klimu koja će vam pružiti udobnost tokom vrelih letnjih meseci.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *