Kako sprečiti pregrevanje telefona tokom letnjih vrućina?

blog x

Mobilni telefoni postali su neizostavan deo našeg života, a tokom letnjih meseci koristimo ih još više. Kako bismo osigurali da naši telefoni ostanu funkcionalni i pouzdani tokom letnjih visokih temperatura, primenite nekoliko korisnih saveta.

Jedan od čestih problema s kojim se korisnici suočavaju je pregrevanje telefona na visokim temperaturama. Pored toga što može uticati na performanse uređaja, pregrevanje takođe može oštetiti bateriju i komponente telefona. U ovom blogu, istražićemo nekoliko korisnih saveta kako sprečiti pregrevanje telefona na vrućini i tako osigurati dugotrajno i bezbedno korišćenje.

  • Izbegavajte direktno sunčevo svetlo

Kada je napolju veoma toplo, nikada ne ostavljajte telefon izložen direktnom sunčevom svetlu. Visoke temperature i direktno sunce mogu brzo zagrejati vaš uređaj i uzrokovati pregrevanje. Ako ga ne koristite, preporučljivo je držati telefon u hladu, na primer, u torbi ili džepu. Takođe, ne ostavljajte telefon na metalnim površinama, jer metal može pojačati toplotu i doprineti pregrevanju.

Ne ostavljajte telefon u parkiranom automobilu. Temperature u parkiranim automobilima mogu dramatično porasti i brzo zagrejati telefon. Uvek ponesite telefon sa sobom kada napuštate vozilo.

  • Smanjite intenzitet svetline ekrana

Još jedan problem je osvetljenost ekrana. Tokom letnjih i sunčanih knjiga osvetljenost je najčešće na maksimumu, što dodatno zagreva panel. Smanjenje svetline ekrana na optimalan nivo može smanjiti opterećenje na bateriju i smanjiti toplotu koju telefon generiše. Takođe, razmislite o automatskoj podešavanju svetline kako biste izbegli ručno podešavanje svaki put kada izlazite napolje.

  • Izbegavajte korišćenje zahtevnih aplikacija na visokim temperaturama

Grafički intenzivne igre i zahtevne aplikacije mogu zahtevati mnogo resursa telefona i povećati toplotu koju generiše uređaj. Ako znate da ćete boraviti na mestu s visokom temperaturom, izbegavajte korišćenje ovih aplikacija ili igara, posebno ako primetite da se telefon već zagreva.

  • Ažurirajte softver uređaja

Proizvođači telefona često objavljuju ažuriranja softvera koja sadrže poboljšanja performansi i upravljanja toplotom. Redovno proveravajte dostupna ažuriranja i instalirajte ih kako biste osigurali najbolje moguće performanse i efikasnost uređaja.

  • Redovno čistite uređaj

Prašina i prljavština mogu blokirati ventilacione otvore telefona i sprečiti protok vazduha, što može dovesti do pregrevanja. Redovno čistite vaš telefon mekom krpom i proverite da li su otvori čisti. Ako primetite nakupljenu prašinu, pažljivo je uklonite četkicom ili komprimiranim vazduhom.

  • Koristite masku sa ventilacionim otvorima

Prilikom izbora maske ili futrole za telefon, obratite pažnju na prisustvo ventilacionih otvora. Ove otvore omogućavaju slobodan protok vazduha i pomažu u rashlađivanju telefona tokom korišćenja. Takođe, izbegavajte debele maske koje mogu zadržavati toplotu.

Antena će se zagrevati mnogo više nego obično i tu toplotu prenositi na ostale delove telefona ukoliko ste u području slabijeg dometa.

Pametno korišćenje telefona i pažljivo upravljanje na visokim temperaturama osigurava da ćete i tokom letnjih meseci moći uživati u svim prednostima koje nam mobilni uređaji pružaju.

woman beach holding smartphone x

Koja je radna temperatura telefona?

Radna temperatura telefona obično se kreće između 0 i 35 stepeni i blago varira od modela do modela. To je optimalni opseg temperature u kojem se očekuje da će telefon normalno raditi bez pregrevanja ili gubitka performansi. Van ovog opsega, postoji rizik od pregrevanja i potencijalne štete na uređaju. Zato je važno izbegavati izlaganje telefona ekstremno visokim ili niskim temperaturama kako bi se održala njegova funkcionalnost i produžio životni vek.

Uređaj dodatno zagreva igranje igrica, gledanje video snimaka, aplikacije koje rade u pozadini, Wi-Fi, prekomerna upotreba kamere, video snimanje, GPS, prenos podataka preko 4G mreže. Velike su šanse da će se pregrejati telefon ako radite neke od ovih stvari na suncu ili simultano.

Baterija i vrućine

Zbog kompaktnosti i gustine komponenti, toplota se lako može preneti i na bateriju telefona. Skoro svi gedžeti danas koriste litijum-jonske baterije koje su jako efikasne, ali imaju veliku manu a to je neverovatna osetljivost na temperaturne razlike i na toplotu.

Baterija u telefonu reaguje na visoke temperature na nekoliko načina, a evo nekoliko ključnih reakcija koje se dešavaju:

  • Kada je telefon izložen visokim temperaturama, to može ubrzati hemijske reakcije unutar baterije. Ovo povećava brzinu degradacije ćelija baterije, što rezultira smanjenjem kapaciteta baterije tokom vremena. To znači da će vaš telefon brže gubiti sposobnost zadržavanja punjenja i kraće će trajati između punjenja.
  • Visoke temperature mogu smanjiti trenutni kapacitet baterije, što znači da će se vaš telefon možda brže isprazniti dok ga koristite. To takođe može uticati na brzinu punjenja baterije.
  • Ako je baterija već zagrejana zbog visokih temperatura okoline, postaje osetljivija na dodatno zagrevanje tokom intenzivne upotrebe telefona, kao što su igranje igara ili snimanje video zapisa. To može dovesti do bržeg pregrevanja telefona i automatskog isključivanja radi zaštite.
  • Ekstremno visoke temperature mogu oštetiti bateriju i uzrokovati curenje elektrolita, što može dovesti do neispravnosti telefona ili čak do rizika od požara.

Šta uraditi?

Kako bismo smanjili štetne efekte visokih temperatura na bateriju, važno je da pratimo savete kako sprečiti pregrevanje telefona koje smo već pomenuli. Držite ga i koristite u hladovini, a kada ga nosite sa sobom trudite se da ga što manje izlažete suncu. Redovnim čišćenjem uređaja, izbegavanjem direktnog sunčevog svetla, smanjenjem intenziteta svetline ekrana i izbegavanjem zahtevnih aplikacija na visokim temperaturama, možemo produžiti životni vek baterije i održati optimalne performanse telefona tokom letnjih meseci i u uslovima visokih temperatura.

Punjenje

Telefon što se brže puni, više se i zagreva. Situacija je gora kada je punjenje bežično. Većina uređaja podržava neku vrstu brzog punjenja i zbog toga se preporučuje da dok je na punjaču, uređaj ne izlažete direktnoj sunčevoj svetlosti i udaljite ga od prozora i sličnih mesta. Skinite mu masku tokom punjenja.

Ako se svaki put kada ga punite pregreje, proverite da nije razlog oprema koju koristite. Redovno ažurirajte telefon i koristite adaptere i kablove koje je odobrio proizvođač kako biste smanjili mogućnost pregrevanja.

Neki telefoni, poput iPhone-a, kada su dugo izložen visokim temperaturama izbacuju upozorenje. Opcija se automatski uključuje i blokira većinu funkcija telefona sve dok se ne ohladi.

O prednostima i manama mobilnih telefona čitajte OVDE. Na šta je potrebno obratiti pažnju prilikom kupovine telefona? O tome čitajte OVDE.

Zaključak

Pregrevanje telefona na visokim temperaturama može biti frustrirajuće i štetno po uređaj. Srećom, primenom ovih jednostavnih saveta možete smanjiti rizik od pregrevanja i produžiti životni vek svog telefona. Pametno upravljanje toplotom i pažljivo korišćenje telefona na vrućini pomoći će vam da ostanete povezani bez briga o pregrejanim uređajima.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *