Saveti za kupovinu foto objektiva za početnike

blog x

Verovatno ste primetili da je izbor pravog foto objektiva ključan za postizanje visokokvalitetnih fotografija. Ali ne brinite, u ovom vodiču pružićemo vam korisne savete i smernice kako biste lakše doneli odluku prilikom kupovine foto objektiva.

Fotografska oprema, kao što su fotoaparati i objektivi, može biti prilično zastrašujuća za početnike u svetu fotografije. Međutim, kada je u pitanju kupovina foto objektiva, uz malo istraživanja i razumevanja osnovnih principa, možete olakšati proces i doneti pametnu odluku. U ovom blogu, podelićemo nekoliko saveta koji će vam pomoći da izaberete pravi foto objektiv za vaše potrebe.

Definišite svoje potrebe

Pre nego što krenete u potragu za objektivom, razmislite o tome kakve fotografije želite da snimate. Da li su to pejzaži, portreti, makro fotografije ili sportski događaji? Različiti tipovi fotografija zahtevaju različite vrste objektiva. Definisanjem vaših potreba, lakše ćete se fokusirati na modele koji su vam zaista potrebni.

Tehničke specifikacije

Pri istraživanju različitih objektiva, naići ćete na mnoge tehničke termine kao što su f/stop (broj blende), žižna daljina, stabilizacija slike, autofokus, i drugo. Proučite osnovne termine i razumite kako oni utiču na performanse objektiva. Ovo će vam pomoći da donesete pravu odluku prilikom kupovine.

Budžet je važan

Objektivi dolaze u različitim cenovnim rangovima, pa je važno postaviti budžet pre nego što se upustite u kupovinu. Skuplji objektivi obično imaju bolje performanse, ali to ne znači da je jeftiniji objektiv loš izbor za početnike. Postavite realan budžet i tražite najbolji odnos između cene i kvaliteta.

Razmotrite kompatibilnost sa vašim fotoaparatom

Neki objektivi se ne mogu koristiti sa svim modelima fotoaparata. Proverite da li je objektiv koji razmatrate kompatibilan sa vašim fotoaparatom.

Bez obzira na vaš stil fotografije ili budžet, cilj je da vam pomognemo pronaći objektiv koji će vam omogućiti da izrazite vašu kreativnost i zabeležite nezaboravne trenutke.

devojka sa fotoaparatom

Osnovni pojmovi

Kada se upućujete u svet fotografije i objektiva, važno je razumeti osnovne pojmove koji će vam pomoći da donesete informisanu odluku pri kupovini. Dva od najosnovnijih pojmovia objektiva su:

 • Žižna daljina

To je mera koja označava udaljenost od tačke gde svetlost ulazi u objektiv (sočivo) do tačke gde se svetlosni zraci skupljaju i stvaraju oštru sliku na senzoru fotoaparata. Žižna daljina se izražava u milimetrima (mm) i određuje ugao vidnog polja objektiva. Manja žižna daljina pruža širi ugao, što je idealno za pejzaže i grupe ljudi, dok veća žižna daljina pruža uže vidno polje, što je pogodno za snimanje udaljenih objekata, kao što su sportski događaji ili divlje životinje.

 • Otvor objektiva (Blenda)

Otvor objektiva, poznat i kao blenda, predstavlja otvor koji reguliše količinu svetlosti koja ulazi u objektiv i padne na senzor fotoaparata tokom ekspozicije. Blenda se označava brojem f/stop (npr. f/1.8, f/2.8, f/4, f/5.6 itd.). Niži broj označava veći otvor i veću količinu svetlosti koja prolazi kroz objektiv. Objektivi sa većim otvorima (niskim brojevima f/stop) su korisni u situacijama sa slabim osvetljenjem i omogućavaju vam da postignete plitku dubinsku oštrinu, što je idealno za portrete. S druge strane, objektivi sa manjim otvorima (višim brojevima f/stop) su korisni kada želite širu dubinsku oštrinu, kao što je često slučaj kod pejzažne fotografije.

Ovi osnovni pojmovi će vam pomoći da bolje razumete specifikacije i mogućnosti objektiva, što će vam omogućiti da izaberete pravi objektiv za vaše potrebe i stil fotografije.

Vrste objektiva

Postoji mnogo različitih vrsta objektiva namenjenih za različite svrhe u fotografiji. Evo kratkog pregleda nekih od najčešćih vrsta objektiva:

 • Standardni objektiv (Normalni objektiv): Standardni objektiv ima žižnu daljinu koja približno odgovara vidnom polju ljudskog oka. Obično ima žižnu daljinu između 35mm i 50mm za DSLR i oko 23mm za mirrorless fotoaparate. Ovo je univerzalni objektiv koji se može koristiti za razne svrhe, uključujući pejzaže, portrete i svakodnevne snimke.
 • Širokougaoni objektiv: Širokougaoni objektiv ima kraću žižnu daljinu od standardnog objektiva i pruža širi ugao vidnog polja. Ovi objektivi su idealni za pejzaže, arhitekturu i situacije gde želite uhvatiti što više prostora u kadru.
 • Telefoto objektiv: Telefoto objektiv ima dužu žižnu daljinu i omogućava vam snimanje objekata koji su udaljeni. Oni su često korišćeni za sportsku, divljači i događaje gde želite da približite udaljene objekte i detalje.
 • Makro objektiv: Makro objektiv je specijalizovan za fotografisanje izuzetno bliskih objekata kako bi se uhvatili minijaturni detalji. Koriste se za snimanje insekata, cvetova, nakita i drugih sitnih predmeta.
 • Portretni objektiv: Portretni objektiv ima veliki otvor blende koji omogućava postizanje plitke dubinske oštrine i izdvajanje portreta od pozadine. Ovi objektivi su popularni među fotografima koji se bave portretnom fotografijom.
 • Zoom objektiv: Zoom objektiv omogućava promenu žižne daljine, što vam omogućava da zumirate ili odzumirate objekat bez menjanja objektiva. Postoje širokougaoni zoom objektivi, telefoto zoom objektivi i univerzalni zoom objektivi sa različitim rasponima žižnih daljina.

Ovo su samo neke od osnovnih vrsta objektiva. Svaki objektiv ima svoje prednosti i namenu, pa je važno razumeti njihove karakteristike kako biste mogli odabrati najbolji objektiv za svoje potrebe.

devojka slika momka fotoaparatom

Standardni objektivi

Standardni objektivi, poznati i kao normalni objektivi, imaju žižnu daljinu koja približno odgovara vidnom polju ljudskog oka. Njihova žižna daljina se obično kreće između 35mm i 50mm za DSLR fotoaparate, dok je oko 23mm za mirrorless fotoaparate. Evo nekoliko ključnih karakteristika standardnih objektiva:

 • Univerzalni objektiv: Standardni objektiv je veoma svestran i može se koristiti za različite vrste fotografija, uključujući pejzaže, portrete i svakodnevne snimke.
 • Prirodna perspektiva: Zahvaljujući sličnoj žižnoj daljini kao ljudsko oko, standardni objektiv pruža fotografijama prirodan izgled i perspektivu.
 • Solidna svetlina: Mnogi standardni objektivi imaju prilično široke maksimalne otvore blende (niski f/stop), što im omogućava dobro rukovanje sa svetlošću i snimanje u slabim uslovima osvetljenja.
 • Kompaktna veličina: Standardni objektivi su često lakši i manji u poređenju sa drugim vrstama objektiva, što ih čini praktičnim za nošenje i svakodnevno korišćenje.
 • Pogodni za početnike: Za početnike u fotografiji, standardni objektivi su odličan izbor jer pokrivaju širok spektar situacija i omogućavaju istraživanje različitih stilova fotografije.

Ukratko, standardni objektivi su multifunkcionalni alati koji vam omogućavaju da zabeležite različite scene i pružaju dobru ravnotežu između performansi, svetline i praktičnosti. Oni su odličan izbor za sveobuhvatnu i svakodnevnu fotografiju.

Širokougaoni objekiv

Širokougaoni objektivi imaju kraću žižnu daljinu od standardnih objektiva, što omogućava snimanje širih uglova vidnog polja. Evo nekoliko ključnih karakteristika širokougaonih objektiva:

 • Širok vidni ugao: Širokougaoni objektivi pružaju proširenu perspektivu, što je idealno za snimanje pejzaža, arhitekture i situacija gde želite obuhvatiti veliki prostor u kadru.
 • Izdužena slika: Ovi objektivi mogu izobličiti perspektivu na ivicama kadra, čineći objekte bliže objektivu većim, dok su objekti dalje od objektiva manji. To može biti korisno za kreativno naglašavanje elemenata u kadru.
 • Vredni za enterijere: Širokougaoni objektivi su popularni među fotografima enterijera jer omogućavaju snimanje šireg dela prostora bez potrebe za povlačenjeKompaktni dizajn: Mnogi širokougaoni objektivi su kompaktni i lagani, što ih čini praktičnim za nošenje tokom putovanja i svakodnevne fotografije.
 • Oštrina na ivicama: Kvalitetni širokougaoni objektivi pružaju oštrinu na celom kadru, uključujući ivice, što je važno za pejzaže i arhitektonske fotografije.

Ukratko, širokougaoni objektivi su odličan izbor za snimanje impresivnih pejzaža, enterijera, arhitekture i drugih situacija gde želite obuhvatiti širu scenu. Njihov širok vidni ugao čini ih svestranim i korisnim alatom za različite stilove fotografije.

Teleobjektivi

Teleobjektivi imaju dužu žižnu daljinu u poređenju sa standardnim objektivima, omogućavajući vam da snimate udaljene objekte i detalje. Evo nekoliko ključnih karakteristika teleobjektiva:

 • Uvećavanje i približavanje: Teleobjektivi omogućavaju snimanje udaljenih objekata, ljudi, divljih životinja, sportskih događaja i drugih scena koje su izvan dosega standardnih ili širokougaonih objektiva.
 • Zamućivanje pozadine: Teleobjektivi sa širokim otvorom blende (niski f/stop) mogu pružiti lep efekat zamućivanja pozadine (bokeh), što je idealno za portrete i izdvajanje subjekta od pozadine.
 • Stabilizacija slike: Zbog veće žižne daljine, podrhtavanje fotoaparata postaje izazov. Mnogi teleobjektivi su opremljeni tehnologijom stabilizacije slike koja pomaže u smanjenju zamućenosti uzrokovane pokretom fotoaparata tokom snimanja.
 • Težina i dimenzije: Teleobjektivi obično imaju veće dimenzije i težinu u poređenju sa drugim objektivima, što ih čini manje prenosivim.
 • Pogodni za sport i prirodu: Teleobjektivi su omiljeni među sportskim fotografima i ljubiteljima prirode jer omogućavaju snimanje akcije na daljinu.

Ukratko, teleobjektivi su odlični za snimanje udaljenih subjekata i pružaju mogućnost zamućivanja pozadine. Međutim, važno je obratiti pažnju na stabilizaciju slike i težinu ovih objektiva, posebno ukoliko ih planirate nositi tokom dužih perioda.

Makro objektivi

Makroobjektivi su specijalizovani objektivi koji omogućavaju izuzetno blisko snimanje malih objekata, otkrivajući detalje koji su golim okom teško vidljivi. Evo nekoliko ključnih karakteristika makroobjektiva:

 • Povećanje detalja: Makroobjektivi omogućavaju snimanje objekata izuzetno blizu, što vam omogućava da otkrijete minijaturne detalje i teksture, kao što su insekti, cvetovi, nakit, i slično.
 • Odnos reprodukcije: Makroobjektivi imaju sposobnost postizanja “jedan prema jedan” (1:1) odnosa reprodukcije, što znači da veličina objekta na senzoru fotoaparata odgovara njegovoj stvarnoj veličini.
 • Plitka dubinska oštrina: Bliski snimci sa makroobjektivom često imaju veoma plitku dubinsku oštrinu, što omogućava izdvajanje glavnog subjekta od ostatak scene.
 • Oštrina i kvaliteta slike: Kvalitetni makroobjektivi pružaju oštru sliku i minimalno izobličenje, čime se očuvaju sitni detalji na fotografijama.
 • Oprez pri rukovanju: Kada snimate u makro režimu, i najmanji pokret fotoaparata može izazvati zamućenje. Korišćenje stativa ili stabilizacije slike može biti korisno za postizanje oštrih rezultata.

Ukratko, makroobjektivi su izvanredni alati za ljubitelje mikro sveta i omogućavaju vam da zabeležite fascinantne detalje koje obično ne primetite. Njihova sposobnost bliskog snimanja čini ih idealnim za makrofotografiju, makro detalje u portretima i umetničkim eksperimentima.

Zaključak

Kupovina foto objektiva za početnike može biti izazovna, ali sa pravim pristupom i razumevanjem svojih potreba, možete doneti odluku koja će vam omogućiti da uživate u fotografiji i napredujete kao fotograf. Istražite, pitajte za savete iskusnije fotografe i pronađite objektiv koji najbolje odgovara vašim potrebama i stilu fotografije. Srećno fotkanje!

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *