Kako unaprediti efikasnost grejanja na pelet?

blog x

Uvođenje efikasnog sistema grejanja na pelet donosi udobnost, ekonomsku isplativost i brigu o okolini. Kako biste postigli maksimalnu korist, važno je usmeriti pažnju na izbor opreme, redovno održavanje, kvalitet peleta i pravilno podešavanje režima rada.

Pelet sistem grejanja donosi veći komfor u dom, ali ne smemo zanemariti njegove ekonomske i ekološke aspekte. Ovde ćemo podeliti nekoliko korisnih saveta za unapređenje efikasnosti sistema grejanja na pelet.

Pravilan izbor grejnog uređaja na pelet

image

Prvi korak ka efikasnom pelet sistemu grejanja je izbor odgovarajućeg grejnog uređaja, kao što su peći, štednjaci ili kotlovi koji koriste pelete kao gorivo. Važno je ne preterivati i ne birati uređaj veće snage nego što je stvarno potrebno. Proizvođači kotlova na pelet obično navode tehničke specifikacije, uključujući minimalnu i maksimalnu površinu za grejanje. Važno je napomenuti da uređaj treba da radi sa najmanje 60% svoje maksimalne snage kako bi sistem pravilno funkcionisao. Zato se pridržavajte preporuka proizvođača. Prilikom kupovine, pitajte našeg prodavca sve što vas zanima.

  • Predstavljamo Alfa-Plam peć za etažno grejanje Commo 15

Alfa-Plam peć za etažno grejanje Commo 15 je visokokvalitetni sistem za grejanje sa izuzetnim karakteristikama. Njegova čvrsta konstrukcija i atraktivan dizajn, čine ga elegantnim dodatkom svakom prostoru. Osim toga, peć poseduje efikasan sistem za grejanje vode i nudi impresivnu snagu od 15 kW, uz visok stepen iskorišćenja od 92,1%. Sastavni delovi za siguran i efikasan rad uključuju ekspanzionu posudu, cirkulacionu pumpu, ventil sigurnosti i druge komponente. Kapacitet rezervoara za pelet od 25 kg omogućava dugo vreme rada, dok je površina zagrevanja i zapremina zagrevanja prilagođena potrebama većine domova. Ova peć je praktična, dugotrajna i ekonomična opcija za etažno grejanje, donoseći udobnost i efikasnost u vaš prostor.

Redovno održavanje sistema grejanja na pelet

Da bi peći i kotlovi na pelet besprekorno funkcionisali, potrebno je redovno održavanje. To podrazumeva svakodnevno, nedeljno i mesečno čišćenje.

(O grejanju na pelet pisali smo OVDE i OVDE.)

Izbor visokokvalitetnih peleta

Kupovina kvalitetnih peleta je ključan za efikasan rad pelet sistema grejanja. Možete ga prepoznati po oznaci ENplus na pakovanju, što garantuje kontrolisanu isporuku visokokvalitetnih peleta od proizvođača do krajnjeg korisnika. Kvalitetni peleti sadrže nisku vlažnost (manje od 10%), što omogućava veću toplotnu snagu po kilogramu i povećava efikasnost sistema grejanja. Takođe, visokokvalitetni peleti ostavljaju minimalnu količinu pepela tokom sagorevanja. Veća količina pepela ukazuje na potencijalno niskokvalitetne pelete koje mogu sadržavati koricu drveta ili viši sadržaj vlage, što smanjuje efikasnost grejnog uređaja.

Pravilno podešavanje režima rada

Peći i kotlovi na pelet omogućavaju prilagođavanje sistema grejanja vašim potrebama. Možete programirati vreme i temperaturu rada sistema. Kako biste smanjili potrošnju peleta, preporučljivo je da kada se postigne željena temperatura, uređaj radi sa minimalnom snagom, bez naglih promena u radu koje bi povećale potrošnju.

Uzimajući ove smernice u obzir, grejanje na pelet može postati udoban, ekonomičan i efikasan način zagrevanja vašeg doma.


Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *