Kako zameniti kertridže u štampaču?

blog x

Kertridži su ključne komponente štampača koji sadrže tintu za štampanje, dolaze u različitim vrstama i bojama. Odgovor na pitanje kako sami možete da ih zamenite, saznajte ovde.

Kertridži su bitni delovi štampača koji sadrže tintu koja se koristi za štampanje dokumenata ili slika. Postoje različite vrste i boje tintnih kertridža, ali princip zamene je sličan za većinu štampača. Evo kako to možete uraditi:

 • Uputstvo za vaš štampač: Najpre proučite uputstvo za vaš štampač kako biste saznali tačne instrukcije za zamenu kertridža. Svaki model može imati specifične zahteve.
 • Isključite štampač: Pre nego što počnete zamenu, isključite štampač i otvorite poklopac ili vrata gde se nalazi kertridž.
x x
 • Priprema papira: Ako vaš štampač zahteva dodavanje papira za zamenu kertridža, unesite papir u ležište za papir.
 • Uklonite stari kertridž: Pogledajte strelicu na starom kertridžu i pritisnite je prema dole (prateći smer strelice). Izvucite stari kertridž iz svog ležišta.
 • Pripremite novi kertridž: Otvorite novi kertridž i uklonite bilo kakvu plastičnu zaštitu koja može biti oko njega. Pazite da ne dodirnete mlaznice tinte ili bakreni kontakt jer to može prouzrokovati probleme sa štampanjem.
 • Postavljanje novog kertridža: Stavite novi kertridž na isto mesto gde je bio stari i pažljivo ga pritisnite dok se ne zaključa na mestu.
 • Zatvorite vrata: Nakon što ste postavili novi kertridž, zatvorite vrata ili poklopac štampača.
 • Uključite štampač: Ponovno uključite štampač.
 • Testiranje: Nakon zamene kertridža, možda ćete želeti da odštampate probni dokument kako biste osigurali da je sve ispravno.

Ovo su osnovni koraci za zamenu tintnih kertridža u štampaču. Uvek pročitajte uputstvo koje ste dobili za svoj specifični model štampača kako biste bili sigurni da pravilno obavljate zamenu.

Postoji i nekoliko dodatnih informacija koje mogu biti korisne za korisnike štampača

 • Izbor pravog kertridža: Pre nego što kupite novi kertridž, važno je da se uverite da je kompatibilan sa vašim štampačem. Proizvođači često nude različite modele kertridža za različite serije štampača. Pravilno odložite stare kertridže. Stari kertridži često sadrže ostatak tinte. Preporučuje se da ih pravilno odložiteate prema lokalnim smernicama za reciklažu ili odlaganje hemikalija kako biste smanjili uticaj na okolinu. Redovno čišćenje štampača i glave za štampanje može produžiti životni vek vaših kertridža i poboljšati kvalitet štampe. Većina štampača ima opciju za praćenje nivoa tinte. Redovno proveravajte ove informacije kako biste bili spremni za zamenu kertridža kada se nivo tinte smanji. Iako postoje zamenski kertridži, upotreba originalnih kertridža preporučuje se za postizanje najboljeg kvaliteta štampe i očuvanje garancije na štampaču. Važno je održavanje pravilne temperature: Kertridži sa tintom bolje funkcionišu pri određenim temperaturama. Držite štampač u prostoriji sa stabilnom temperaturom kako biste osigurali optimalne uslove za rad. Prilagodite postavke štampe kako biste uštedeli na potrošnji tinte. Opcije poput štampe u ekonomskom režimu ili postavljanje crno-belog štampanja mogu produžiti vek kertridža.

Ove dodatne informacije i saveti mogu vam pomoći da održavate štampač u dobrom stanju i smanjite troškove zamene kertridža na duže staze.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *