Klima uređaji – i hlade i greju

klime

Inverter klime su najmanji potrošači struje i predstavljaju jedan od izuzetno povoljnih izvora grejanja.Kada je hladno potrebno vam je da budete ušuškani toplom odećom i obućom ukoliko boravite napolju, ali kada ste i kod kuće želite da vam bude prijatno i toplo. Odičan izbor za grejanje su inverter klime. Ovo grejno telo štedi energiju i malo troši električnu energiju. U Tehnomedia asortimanu možete pronaći inverter klimu po svojoj meri.

Klima uređaji sa inverterskim kompresorom održavaju temperaturu kakvu želite, a leti je naravno možete koristite za hlađenje. Inverter štedi energiju i ovo je njegova najveća prednost. Ušteda je oko 30 odsto u odnosu na klima uređaje bez invertera. Za 1,1 kW utrošene električne energije, klima može emitovati 3 do 5 kW energije.  Klima uređaji, osim električne energije, koriste i energiju sabijenog gasa, odnosno freona. Tako dolazi do pomenutog efekta. Kada govorimo o grejanju, obične klime mogu da rade do minus pet stepeni – do tačke smrzavanja u spoljnoj jedinici.

x KlimaSmanjuje se opterećenje kućnih instalacija, što je posebno važno u zimskom periodu kada klima greje. Brže se postiže željena temperatura i razlike u temperaturi su manje.  Ako se inače grejete na struju, inverter klime su najisplativije rešenje. Ugrejaće vas, uštedeti vam novac na računu za struju, držaće temperaturu koju želite, pa čak i ako napolju bude -15°C, za razliku od običnih klima koje mogu da rade do minus pet stepeni, do tačke smrzavanja u spoljnoj jedinici. Prilikom kupovine klime koja će služiti za grejanje, bolje je kupiti uređaj koji nosi naziv INVERTER koji može da greje i kada je napolju -15 stepeni.

Ako ste u dilemi za koju inverter klimu da se odlučite, neophodno je uzeti u obzir prostor u kojem planirate da je montirate. Na primer, dvanaestica  (12000 BTU) uglavnom pokriva 60 m2, ali otvorenog prostora. Svaki stan se sastoji od nekoliko soba, klima jednostavno ne može u svim prostorijama da stvori jednaku temperaturu. Na osnovu potreba i rasporeda prostorija možda je bolje ugraditi 2 manje klime nego jednu veću, na primer osamnaesticu, savetuju prodavci.

Prilikom kupovine potrebno je obratiti pažnju i na dodatne funkcije svakog uređaja: jonizator, vrste filtera,  prečišćavanje vazduha, kao i dizajn uređaja.

Ovi uređaji kada jednom postignu temperaturu blizu željene, oni nastavljaju rad smanjenom snagom i ne gase se. Njihova najveća prednost je da konstatno rade sa manjim utroškom energije, a temeperatura u prostoriji se ne menja.

Inverter, kada ga uključite, troši na primer 1,2 kW, ali kako se približava željenoj temperaturi, ta potrošnja se smanjuje i do 0,8 kW, što predstavlja značajnu uštedu. Tako će, na primer, dnevno potrošiti od osam do maksimalnih 15 kW pri veoma niskim spoljnim temperaturama. Pored „dvanaestice“, koja pokriva prostor do 60 m², tu su i manja „devetka“ (9.000 Btu), te „osamnaestica“ (18.000 Btu), “dvadesetjedinica” (21.000 Btu) i „dvadesetčetvorka“ (24.000 Btu) za veće prostore.

Od ulaganja za ovaj način grejanja potrebna vam je: kupovina i montaža ovog klima uređaja. Nema dodatnih instalacija u vidu radijatora i cevi koje se protežu po celom stambenom prostoru.

Svratite u Tehnomedia centar i uverite se u odličan izbor. Očekujemo vas.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *