Koji blender kupiti?

blog x

Kada je u pitanju kuvanje i priprema hrane, blender je jedan od najkorisnijih kuhinjskih aparata koji vam može pomoći u brzom pripremanju ukusnih obroka, smutija i umaka. S obzirom na široku ponudu na tržištu, istražićemo različite vrste i pružiti vam smernice koje će vam pomoći pri kupovini modela koji najviše odgovara vašim potrebama.

Blender je višenamenski kuhinjski aparat koji vam omogućava mešanje i seckanje različitih sastojaka. Sve sastojke pretvara u ukusne obroke i napitke. Pravi je mali čarobni pomoćnik u kuhinji. Sa svojim snažnim motorom i oštrim noževima, nezaobilazan je alat za pripremu smutija, sosova, supa i drugih jela. Ovaj praktični aparat olakšava pripremu hrane, pružajući vam brz i lak način da dobijete željenu teksturu sastojaka. Bez obzira da li ste ljubitelj zdravih pića ili jednostavno želite da ubrzate proces pripreme hrane, blender će biti neprocenjiv pomoćnik u kuhinji.

Da li kupiti klasični blender ili onaj sa čašom?

image

Prednosti: Prva prednost je što je višenamenski. To znači da u njemi možete mešati, blendati i seckati razne sastojke. Možete ih koristiti za pripremu smutija, umaka, supa, pa čak i testa za kolače. Druga njegova prednost je veći kapacitet. Ovi modeli obično imaju veće posude, što je korisno ako pripremate veće obroke ili smutije za celu porodicu. Treća prednost je pristupačnija cena. Klasični blenderi obično su povoljniji od modela s čašom.

Nedostaci: Teže čišćenje. Noževi su povezani s posudom, što može otežati čišćenje, posebno ako su delovi nepropusni za vodu ili se ne mogu prati u sudomašini. Druga mana je što su manje prenosni. Budući da se noževi i posuda moraju koristiti zajedno, klasični blenderi mogu biti manje prenosni i zahtevaju više prostora za skladištenje.

 • Blenderi s čašom imaju jedinstven dizajn u kojem se posuda nalazi na bazi i može se odvojiti od nje.
image

Prednosti: Lakše čišćenje. Zbog odvojivosti čaše od baze, čišćenje blendera s čašom je obično jednostavnije. Većina čaša je sigurna za pranje u sudomašini. Druga njihova prednost je prenosivost. Samo odvojite čašu od blendera i ponesete ja sa sobom. Manje su i praktične. Mogu se koristiti s različitim čašama ili bocama za jednostavno konzumiranje napitaka pravo iz njih. Lepi su modeli i estetski privlačniji. Blenderi s čašom često imaju moderniji i elegantniji dizajn koji će se uklopiti u vašu kuhinju.

Nedostaci: Većina blendera s čašom ima manji kapacitet u poređenju sa klasičnim modelima. U zavisnosti od modela, blenderi sa čašom možda nemaju sve funkcionalnosti i mogućnosti seckanja koje nude klasični blenderi.

 • Zaključak

Izbor između klasičnih blendera i blendera s čašom zavisi od vaših potreba. Ako vam je važan veći kapacitet i višenamenska funkcionalnost, klasični blender može biti pravi izbor. S druge strane, ako vam je važnije da se blender lakše čisti, da možete uvek napitak ili obrok da ponesete sa sobom i estetski privlačniji dizajn, blender s čašom može biti bolja opcija. Pažljivo razmotrite svoje potrebe, funkcionalnosti i finansijske mogućnosti pre nego što donesete konačnu odluku.

Vrste blendera:

image

Klasični blenderi: Ovo su osnovni blenderi koji se koriste za mešanje i blendanje sastojaka. Idealni su za pripremu smutija, sosova, supa i umaka. Klasični modeli obično dolaze s nekoliko brzina i različitim opcijama pulsiranja.

Štapni blenderi: Oni su kompaktniji i lako se koriste za mešanje sastojaka direktno u posudi. Ručni blenderi su pogodni za pripremu umaka, supa i smutija.

Blenderi za smutije: Ovi blenderi su posebno dizajnirani za pripremu glatkih i kremastih smutija. Imaju snažne motor i posebno oblikovane posude koje omogućavaju dobro mešanje voća i povrća.

Blenderi velikog protoka: Blenderi visokog protoka imaju izuzetno snažne motore i sposobni su da mešaju tvrde sastojke poput leda, orašastih plodova i povrća. Ovi blenderi su idealni za pripremu smutija, ali i za pravljenje putera od orašastih plodova, sladoleda i sličnih recepata.

Dodatne karakteristike

Proverite koje vrste posuda i nastavaka dolaze s blenderom. Idealno je imati posude različitih veličina kako biste mogli pripremati različite količine hrane. Takođe, neki blenderi dolaze sa dodatnim nastavcima poput seckalice ili spiralizatora koji mogu proširiti mogućnosti vašeg blendera.

Cena i brend

Konačno, razmotrite svoj budžet. Blenderi dolaze u širokom rasponu cena, u zavisnosti od brenda, snage i karakteristika. Preporučljivo je odabrati blender renomiranog brenda koji nudi kvalitetne proizvode i ima dobru korisničku podršku.

Ako vam je važan veći kapacitet i višenamenska funkcionalnost, klasični blender može biti pravi izbor. S druge strane, ako vam je važnije da se blender lakše čisti, da možete uvek napitak ili obrok da ponesete sa sobom i estetski privlačniji dizajn, blender s čašom može biti bolja opcija. Pažljivo razmotrite svoje potrebe, funkcionalnosti i finansijske mogućnosti pre nego što donesete konačnu odluku.

Snaga i brzina

Kada su blenderi u pitanju, snaga motora je ključni faktor koji određuje njihovu efikasnost i sposobnost obrade različitih sastojaka.

Prilikom izbora blendera važno je obratiti pažnju na snagu motora i opseg brzina. Za jednostavne zadatke kao što su mešanjem biće dovoljan blender sa motorom od 500 do 700 W. Međutim, za zahtevnije zadatke poput drobljenja leda i mlevenja tvrdih sastojaka preporučuje se blender sa motorom od najmanje 1000 W. Takođe je korisno imati blender sa više brzina i opciju pulsiranja da biste imali veću kontrolu nad konzistencijom hrane.

image
 • Pored snage motora, važno je uzeti u obzir i opseg brzine blendera. Veće brzine pružaju veću kontrolu nad konzistencijom hrane. Za jednostavno mešanje i blendiranje biće dovoljan blender sa dve ili tri brzine. Međutim, ako želite precizniju kontrolu nad procesom, možete razmotriti modele sa više brzina i pulsirajućom opcijom. Pulsiranje omogućava trenutno ubrzanje i usporavanje noževa, što je korisno za grublje seckanje sastojaka ili izbegavanje prekomernog mešanja.
 • Snaga motora je takođe važna u zavisnosti od vrste recepata i zadataka koje planirate da izvršite. Na primer, ako ste ljubitelj smutija i često koristite smrznute sastojke ili led, preporučljivo je da izaberete blender sa jačim motorom koji lako može da smrvi kockice leda. Takođe, ako želite da pravite puter od orašastih plodova ili sameljete tvrde sastojke poput kafe ili začina, veća snaga motora će vam dobro doći.
 • Snaga motora obično utiče na cenu blendera, tako da ćete možda morati da pronađete balans između svojih potreba i budžeta. Na sreću,u Tehnomedia prodavnicama postoji veliki izbor blendera sa različitim snagama motora, tako da možete pronaći model koji odgovara vašem budžetu.

Kako pravilno koristiti brzine?

Većina blendera ima jasno označene brzine i podešavanja, tako da možete lako odabrati odgovarajuću brzinu za svoje potrebe. Važno je započeti s nižom brzinom i postepeno povećavati brzinu kako biste postigli ravnomerno i temeljno blendirnje. Takođe, pazite da ne preterate s blendiranjem, posebno pri visokim brzinama, kako ne biste pregrejali motor ili previše izmiksali sastojke.

 • Niska brzina na blenderu se koriste za nežno mešanje i mešanje delikatnih sastojaka kao što su voće, povrće ili tečnosti. Ove brzine su idealne za pripremu glatke i kremaste teksture, kao što su smutiji ili supe. Omogućavaju da se sastojci ravnomerno mešaju bez prekomernih mehurića vazduha ili pregrevanja sastojaka.
 • Srednja brzina na blenderu se koriste za temeljnije mešanje i mešanje sastojaka srednje tvrdoće. Ova brzina je pogodna za pripremu sosova, supa sa komadima povrća ili srednje gustih teksturiranih smutija. Srednja brzina obezbeđuju dovoljno snage da se sastojci dobro izmešaju, ali ne previše fino.
 • Velika brzina na blenderu se koriste za snažno mešanje i seckanje tvrdih sastojaka, kao što su led, orasi ili tvrdo povrće. Idealna je za pripremu glatkih i potpuno usitnjenih smeša, kao što su sladoled, puter od orašastih plodova ili testo za hleb. Velike brzine omogućavaju oštricama blendera da brzo i efikasno obrađuju tvrde sastojke.
 • Opcija pulsiranja na blenderu daje kratke, snažne pulsirajuće impulse brzine. Pulsiranje se koristi za grublje seckanje ili mešanje sastojaka kao što su povrće, začini ili led. Ova opcija vam omogućava da kontrolišete obradu sastojaka kako biste postigli željenu teksturu bez preterivanja.

Male brzine su idealne za glatke teksture, srednje brzine za sosove i supe, velike brzine za tvrde sastojke, dok je pulsiranje korisno za grublje seckanje. Pravilna upotreba brzina blendera omogućava postizanje željenih rezultata i savršenstva u pripremi hrane. Sledeći put kada budete koristili blender, iskoristite prednosti različitih brzina da prilagodite proces mešanja svojim potrebama i pripremite ukusna jela i pića.

Kapacitet i materijali blendera

Kapacitet posude blendera određuje koliko hrane ili tekućine možete staviti unutra. Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir:

image
 • Individualna ili porodična upotreba

Ako pripremate obroke samo za sebe ili manje porodične obroke, obično je dovoljna posuda zapremine od 1 do 2 litra. Međutim, za veće obroke ili ako pravite smutije za celu porodicu, možda će vam trebati veća posuda od 2 litra ili više.

 • Višenamenska upotreba

Ako želite da vaš blender obavlja sve zadatke, uključujući mešanje i mešanje velikih količina hrane ili pića, razmislite o većem kapacitetu posude. Ovo će vam omogućiti veću fleksibilnost prilikom pripreme hrane.

 • Prostor za odlaganje

Takođe je važno uzeti u obzir koliko prostora imate u kuhinji za odlaganje blendera. Ako je prostor ograničen, izaberite blender sa posudom koja je dovoljno velika za vaše potrebe, ali neće zauzimati previše prostora u vašoj kuhinjskoj jedinici.

Materijal od kog je napravljena posuda blendera je takođe važan faktor.

 • Staklo

Staklene posude su popularne zbog svoje izdržljivosti, otpornosti na ogrebotine i zadržavanja ukusa. Staklo se lako čisti i ne upija mirise i ukuse hrane. Međutim, staklene posude su teže i mogu biti podložne udarcima i lomljenju.

 • Plastika

Plastične posude su lagane, otporne na lomljenje i često dolaze sa mernom skalom. Moderna plastika često ne sadrži BPA i bezbedna je za upotrebu. Međutim, plastika može da apsorbuje mirise i ukuse hrane i može se vremenom izgrebati.

 • Nerđajući čelik

Posude od nerđajućeg čelika su izdržljive, lako se čiste i ne upijaju mirise ili ukuse. Takođe su otporne na ogrebotine i lomljenje. Međutim, neki korisnici primećuju da posude od nerđajućeg čelika mogu biti bučnije tokom rada blendera.

Dodatni materijali

Pored same posude, vredi obratiti pažnju i na materijale od kojih su napravljeni noževi i drugi delovi blendera. Noževi se obično mogu napraviti od nerđajućeg čelika ili kvalitetne oštre plastike. Takođe se uverite da su svi delovi u kontaktu sa hranom bez BPA i bezbedni za upotrebu.

Čišćenje

Razmislite o praktičnosti čišćenja blendera. Mnogi moderni blenderi imaju odvojive delove koji se mogu koristiti u sudomašini, što olakšava održavanje.

O aparatima za zdravo pripremanje obroka čitajte OVDE. Najzdravije je ono što sami pripremite. O tome čitajte OVDE. O dilemi da li izabrati blender ili sokovni čitajte OVDE.

Zaključak

Prilikom izbora blendera važno je uzeti u obzir tip blendera koji odgovara vašim potrebama, snagu motora, opseg brzine, dodatne karakteristike, pogodnost čišćenja i cenu. Istražite različite opcije na tržištu i izaberite blender koji će vam najbolje odgovarati. Uz pravi blender, moći ćete da uživate u brzoj i jednostavnoj pripremi raznih jela i pića u udobnosti sopstvene kuhinje.

Sada kada ste upoznati sa svetom blendera, slobodno upalite motor i započnite kulinarske avanture sa pouzdanim i moćnim partnerom u kuhinji!

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *