Koji foto-aparat izabrati?

x Fotoaparat

U dilemi ste i ne znate za koji foto-aparat da se odlučite? Mi ćemo vam pomoći oko izbora onog “pravog”.

Ljubazni i obučeni prodavci Tehnomedia centra će odgovoriti na svako vaše pitanje i rešiti moguću dilemu. U Tehnomedia prodavnicama možete birati između više svetski poznatih brendova prepoznatljivog kvaliteta.

Važno je kupiti model poznatih proizvođača, jer oni neguju svoj brend i vode računa da njihovi proizvodi uvek poseduju visok kvalitet. Broj megapiksela nije jedino merilo kvaliteta foto-aparata. Od 8, 10 i 12 megapiksela  je sasvim dovoljno za savršene fotografije a u Tehnomedia prodavnicama možete birati između 20 megapiksela i više, od 12 do 14, kao i od 16 d0 18 Mpix. Fotografije će biti bolje ako su ugrađeni objektivi kvalitetniji. Optički zum je na foto-aparatu dobra stvar, ali vrednost digitalnog zuma i nema neku veliku važnost, jer kada se koristi fotografije ne budu zavidnog kvaliteta. Tehnomedia centar ima široku lepezu foto-aparata koji poseduju optički zum: 17x i više, do 6x i od 7x do 16x. ISO osetljivost je takođe veoma važna. Ona nam govori o tome koliko će te fotografije biti kvalitetne kada je loše osvetljenje, u sumrak ili u nekom zatvorenom prostoru. S obzirom da se uglavnom fotografije prave u nekoj kućnoj atmosferi, ova funkcija nije zanemarljiva. Kako bi snimljene fotografije bile oštrije pomoći će vam funkcija stabilizacija slike.

U Tehnomedia maloprodajnim objektima možete odabrati foto-aparat tipa: DSLR, digitalni, kao i vodootporni.

Foto-aparati mogu biti amaterski i sa profesionalnom opremom. Neku prelaznu kategoriju čine poluprofesionalni ili napredni amaterski aparati, pri čemu je teško odrediti granice pojedinih kategorija. Kod amaterskih foto-aparata, oprema je obično potpuno automatski napravljena bez previše mogućnosti podešavanja. Gotovo sav posao oko ovakvog foto-aparata se svodi na pritisak na okidač i zamenu baterija. Namenjeni su pre svega za svakodnevnu upotrebu, amaterima, pa su samim tim sve više prilagođeni njima. Prednosti ovakvih foto-aparata su jednostavnost, kompaktnost, niska cena, a danas na tržištu postoji i veliki izbor boja, oblika i dizajna. Fotografije nastale ovom opremom, pri povoljnoj svetlosti, mogu biti dobrog ili čak vrlo dobrog kvaliteta. Mane su te što pri slabijoj svetlosti ili nepovoljnim uslovima kvalitet slike će biti lošiji, ponekad i zrnast.

image

Profesionalni foto-aparati su namenjeni pre svega profesionalcima. Uz potpunu automatiku, omogućavaju i ručne postave ili zadavanje pojedinih elemenata, kao što su: veličina relativnog otvora objektiva, osetljivosti filma, nudeći bolje performanse i veliki broj posebnih opcija. Često se dešava da amaterski korisnici izdvoje veliku svotu novca za profesionalni foto-aparat, pa kasnije budu nezadovoljni, a ustvari i ne znaju da koriste većinu opcija. Profesionalna oprema se obično pravi u SLR tehnici sa izmenjenim objektivom i za profesionalne fotografe to je jedna sigurna investicija za koju ne treba štedeti. Prednosti su: visok kvalitet fotografija, skoro vrhunsko kontrolisanje i regulacija svetlosti uz razne bliceve i makro snimanje objekata sa svega nekoliko centimetara razdaljine. Kombinovani foto-aparati nastali su kao pokušaj proizvođača da naprave kombinaciju prethodne dve vrste: amaterske i profesionalne kamere. Najbolji su za ljude koje vole foto-aparate, ali ipak, nisu dorasli još za profesionalni uređaj. Dodirne tačke među njima gotovo da i nema jer se od proizvođača do proizvođača aparati veoma razlikuju.

Osnovni elementi digitalnih foto-aparata su: objektiv, zatvarač, fotosenzor, procesor slike, memorijska kartica, ekran, kućište sa komandama. Objektiv je veoma važan element foto-aparata i od njega zavisi u najvećoj meri krajnji rezultat fotografije. Osnovne oznake na objektivima nam govore kolika je svetlosna propusna moć objektiva i u kojim granicama se kreće (blenda), kao i žižna daljina sa svojim rasponom. Od objektiva zavisi koliko možemo veliki kadar da napravimo kao i devijacije slike. Zatvarač je uređaj na aparatu koji propušta svetlo u tačno određenom vremenu. Na taj način se eksponira foto- ćelija, u tačno određenoj funkcionalnoj zavisnosti sa količinom svetla tj. otvorom blende. Foto-senzor može biti CMOS ili najčešće korišćeni CCD senzor. Foto-senzor je mali silikonski čip koji se sastoji od hiljada, pa čak i miliona sitnih elemenata osetljivih na svetlo. To su pikseli. Procesor služi za obradu podataka koji se prosleđuju sa fotoelemenata. U njemu se odvijaju složeni matematički procesi. Memorijska kartica je završna karika. Na nju se upisuju podaci nakon obrade fotografije u određenom formatu. Ekran osim za kadriranje služi i za pregledavanje načinjenih fotografija, a takođe i za prikazivanje parametra u procesu podešavanja fotoaparata. Kućište objedinjuje sve elemente u jedinstvenu celinu, i sadrži komande za upravljanje samog aparata.

image

Posetite TEHNOMEDIA centar i izaberite foto-aparat po svojoj meri. Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *