Koji se uređaji najviše kvare?

x   T.

Bela tehnika se ne kupuje često i zato je potrebno pažljivo birati uređaje. Poslednjih godina ponuda je sve bogatija, a cene pristupačnije. Ako pravilno rukujete i održavate uređaje duže će vas služiti.

Šta kažu korisnici?

Prema određenim anketama koje su sprovedene među potrošačima najviše se kvare šporeti i veš mašine.

Najčešće zamerke koje se čuju su da je danas kvalitet uređaja sla, da imaju plastične i gumene delove, da se elektronika brzo kvari i da je komplikovana za rukovanje i da je mnogo nepoznatih proizvođača na tržištu za čije modele je teško naći delove.

Veš mašine

Da bi uređaj dobro radio potreban je pre svega stabilan napon i to naročito zimi. Veš mašina se nalazi u kupatilu. Kao što znamo, na tom mestu je prisutna vlaga i zato se preporučuje da se tek nakon sat vremena od tuširanja uključi veš mašina. Čitajte i pridržavajte se uputstva koja su navedena na uređaju.

Preporuke

Da bi svi uređaji bele tehnike dobro i dugo radili potrebno je pridržavati se uputstva za rad i poštovati sve što je navedeno i propisano u uputstvu. Kod veš mašine na primer važno je da sipate deterdžent samo onoliko koliko je navedeno i da bude boljeg kvaliteta.

Između frižidera i šporeta rastojanje mora biti najmanje 30 centimetara, jer bi u suprotnom usled pečenja i kuvanja rad frižidera bio opterećen. Pažljivo rukujte kako ne biste polomili plastične delove za frižidere. Nije preporučljivo da se na svaki minut otvaraju frižider i zamrzivač.

Sudomašina će duže trajati ako se koristi svakodnevno. Dovoljno je samo program ispiranja da odradi. Možete zbog tvrde vode koristiti i so zajedno sa tabletama sa što manje hemije.

Trajanje uređaja

Televizori traju do 10 godina. Programirani su da rade oko 20 000 sati, a to je prosečan vek od 9 godina, prema istraživanju Francuza. Obično se pokvari jedan deo uređaja, ali se ne isplati popravka. Zbog blizine toplote, može se desiti da se slomi ili napukne kondenzator koji služi za paljenje LCD i plazma modela TV-a i tada je potrebno stari uređaj zameniti novim. Stari modeli televizora sa katodnim cevima koje su naši roditelji koristili imali su životni vek i duži od 15 godina.

Veš mašine imaju životni vek do 10 godina. Radiće onoliko dugo koliko se često koristi. Većina je programina da traje između 2 000 i 2 500 ciklusa pranja. Čelični odvodi su mnogo kvaliteniji od plastičnih čiji je kvar često fatalan.

Telefoni u proseku traju 20 meseci. Pametni telefoni brzo zastarevaju. Većina funkcionalno zastareva i nakon što prestane da radi jedan deo mora se zameniti. Takođe i usled kratkog trajanja baterije ili punjača. Jedan od razloga zamene telefona je i što se softveri često nadograđuju i nakon nekog vremena hardver bude inkompatibilan i softver traži više memorije.

Plinske ploče za kuvanje traju do 15 godina. One se jednostavno upotrebljavaju i lako održavaju i zato dugo traju. Važno je da ove ploče redovno održavate i služiće vas do 2 godine duže od električnih ploča za kuvanje čiji je životni vek do 13 godina.

Rerne traju više od 14 godina. Ako redovno čistite i održavate rernu dugo će vas služiti. Mnoge rerne imaju brojen novitete i tehnologije. Tako na primer pod visokim temperaturama se odvija piroliza a ona utiče na vek trajanja i zato se ne preporučuje česta upotreba.

Frižider će vas u proseku služiti do 13 godina. Modeli sa jednim vratima traju duže i do 19 godina za razliku od onih sa odvojenim delovima za zamrzivač i frižider koji imaju dvoja vrata. Održavajte i čistite gumu na vratima i obratite pažnju na odvod za tečnost na poleđini frižidera da se ne zapuši.

Sudomašina može trajati do 13 godina. Što češće radi duže će vas služiti. Više elektronike odnosno dodatnih komponenti sadrže skuplji modeli a to može dovesti do češćih kvarova.

Mikrotalasna rerna traje do 9 godina ako se redovno koristi. Na njen vek trajanja se ne može uticati, jedino da prilikom zagrevanja kako ne bi prskala hrana po unutrašnjosti je pokrijete.

Ovo su samo neke pretpostavke do kojih je došao odbor za zaštitu potrošača Evropskog parlamenta. Proizvođači bele tehnike se trude da osiguraju duži vek trajanja svojih uređaja i da smanje zagađenja.

U Tehnomedia maloprodajnim objektima za svoj novac dobićete najbolje. Posetite nas, jer vas očekuje maksimalan izbor uređaja i aparata po minimalnim cenama i odličnog kaliteta.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *