Kako izabrati bežični zvučnik?

x   T.

Želite da kupite prenosni zvučnik sa dobrim zvukom, ali ste u dilemi za koji da se odlučite? Nakon ovog teksta biće vam lakše da donesete odluku.

Bežični zvučnici su malih dimenzija, ali moćni. Odličan su izbor, jer ne zauzimaju puno prostora, možete da ih ponesete sa sobom i daju kvalitetan zvuk. U Tehnomedia prodavnicama očekuje vas maksimalan izbor prenosivih zvučnika po minimalnim cenama.

WiFi, bluetooth ili NFC zvučnik?

Na nekoliko načina zvučnik možete spojiti sa izvorom zvuka: mobilnim telefonom, tabletom, laptopom i slično, a uglavnom pomoću bluetooth-a ili WiFi-a.

Bluetooth zvučnici

Najpopularniji su bluetooth zvučnici, jer su jeftini i mogu vam uvek biti pri ruci jer su prenosivi i gde god da krenete možete ih poneti sa sobom. Dodatni plus je što nije potrebno spajanje na WiFi.

Da bi se podaci prenosili bez prekidanja neophodno je da izvor zvuka bude blizu zvučnika. Reprodukovaće se samo ono što se nalazi u izvoru, odnosno laptopu, telefonu i slično. Potrebno je da zvučnik podržava standard bluetooth 4, ili bluetooth 5.

Svoj mobilni telefon možete spojiti sa zvučnim kablom pomoću opcije “aux-in”. Krajnji rezultat je kvalitetniji zvuk, a sporije će se trošiti baterija na telefonu.

Pojedini modeli bluetooth zvučnika podržavaju i NFC (Near Field Communication). Približite ga na 4 cm zajedno sa mobilnim telefonom ili drugim uređajem koji koristite.

Glavna karakteristika i prednost ovih zvučnika su što su prenosivi, mali i laki.

WiFi zvučnici

Ako se odlučite za ovu vrstu zvučnika tamo gde ćete ga koristiti morate imati internet. Njihova prednost je bolji kvalitet zvuka i do oko 50 metara veći domet. Malo su skuplji. Prenosivi WiFi zvučnik je malo komplikovanije podesiti dok ga povežete sa internetom. Ograničenih je opcija ako rešite da ga koristite na interentu, plaži i slično. Naravno ako imate 4G mobile router biće lako.

Najbolje je izabrati 2u1 i onda ne morate da brinete. Prenosivi zvučnik sa bluetooth i WiFi opcijom će vam pružiti odličan zvuk i pristup internetu kad god poželite.

Lična karta bežičnik zvučnika

Prenosivi zvučnici imaju brojne karakteristike. Prilikom kupovine, obratite pažnju da li je model koji ste izabrali otporan na vodu i prašinu, koliki je kapacitet baterije i da li je eksterna. Neki modeli imaju speakerphone, a moguće je dobiti i stereo zvuk.

Eksterna baterija

Ako ima eksternu bateriju služiće vam kao power bank. Povežite na zvučnik mobilni telefon i dok bude radio, telefon će se puniti, a baterija zvučnika isprazniti.

Kapacitet baterije

Nemojte da zanemarite kapacitet baterije zvučnika. Obeležava se u broju sati. Pokazaće vam koliko dugo može raditi zvučnik pre nego što se isprazni baterija. Znajte da taj broj može da varira, jer zavisi koliko je zvučnik glasno podešen, da li se istovremeno puni i mobilni telefon i slično. Prosek je kapacitet baterije do 10 sati. Zvučnik je obično skuplji ako ima veći kapacitet baterije. Važna je izdržljivost baterije, a zanemarite njen kapacitet koji se obeležava sa mAh. Odlično mogu raditi i zvučnici manjeg kapaciteta koji imaju drivere i delove koji manje energije koriste za rad. Tako na primer do 10 sati mogu svirati i zvučnici sa kapacitetom baterije od 4 200mAh i 1 200 mAh.

Stereo zvuk

Stereo zvuk dobijate ako spojite dva ili više prenosnih zvučnika. Prenosivi zvučnici teško mogu da daju stereo zvuk. Da bi se dobio takav zvuk driveri moraju jedan od drugog biti na dovoljnoj udaljenosti.

Otpornost

Ove zvučnike možete koristiti u pokretu i lepog i modernog su dizajna. Ako nameravate da ga koristite na otvorenom, prirodi, plaži i slično obratite pažnju da li je model koji želite da kupite otporan na prašinu i vodu.

Speakerphone

Ako volite da vas čuju svi iz vaše okoline i blizine dok razgovarate znajte da preko ovih zvučnika možete da primate i odgovarate na telefonske pozive. Potrebno je samo da uključite opciju speakerphone.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *