Koliko dugo možete ostaviti veš u mašini nakon pranja?

blog x

Mnogi od nas su se suočili sa situacijom kada smo zaboravili izvaditi veš iz mašine nakon pranja. To se često dešava, bilo zbog pranja u večernjim satima i što smo zaboravili da ga izvadimo, a možda i zbog obaveza koje su nas udalje od kuće.

Zbog užurbanog načina života zaboravimo ponekad da izvadimo veš iz mašine nakon pranja. Brojne obaveze i svakodnevne rutine često uzrokuju da taj korak postane zaboravljen. Takođe, pranje veša često obavljamo u trenucima kada smo zauzeti drugim aktivnostima, poput pripreme obroka ili brige o deci, što dodatno povećava šanse za zaborav.

x   x
  • Da li ste se pitali, koliko je sigurno ostaviti veš u mašini nakon pranja i da li je dovoljno samo izvaditi ga ili je potrebno ponovno prati? Kako sprečiti pojavu buđi i neprijatnih mirisa?

Skoro svakome se dogodilo barem jednom da opere veš u mašini i slučajno zaboravi da ga izvadi. To se može desiti ako pokrenete mašinu uveče, odete na spavanje i sutradan zaboravite na nju ili ako imate obaveza tokom dana i napustite kuću, vraćajući se tek uveče. U takvim trenucima često se postavlja pitanje koliko vlažan veš može stajati u mašini i da li ga samo treba izvaditi i raširiti ili ga ponovo prati.

Veš može ostati u bubnju mašine čak do 12 sati nakon pranja, pod određenim uslovima. Treba imati na umu da veš mašina sadrži bakterije i buđ, koje se mogu razmnožavati kada je prazna, što može rezultirati neprijatnim mirisima. Ako primetite ovakav miris kada izvadite veš iz mašine odmah nakon pranja, taj miris će biti još izraženiji ako tkanine ostavite unutra nekoliko sati.

Dugotrajno izlaganje vlažnog veša može dovesti do stvaranja mrlja, promene boja ili oštećenja tkanina. Ovo se često dešava ako je veš ostavljen u mašini bez odvrtanja centrifuge, jer se tkanine tada preopterete vodom. Veš koji ostane dugo vremena u mašini može izgubiti mekoću i osećaj svežine, što može uticati na udobnost nošenja.

Međutim, da biste osigurali da veš ostane svež i čist nakon dugog zadržavanja u mašini, važno je koristiti pravu količinu deterdženta koja je preporučena. Premalo deterdženta može ostaviti ostatke, dok previše može uzrokovati kontraproduktivne efekte. Ako primetite neprijatan miris, to može biti znak da se buđ već razvila i zato je preporučljivo ponovno oprati veš kako treba.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *