Koliko Vam je potrebno RAM memorije u telefonu i laptopu?

x   T.

Jedna od najvažnijih karakteristika mobilnog telefona i laptopa je količina RAM-a.

RAM (radnu memoriju) koristi svaki kompjuter i smartfone. Dok uređaji rade, svi njihovi podaci, operativni sistem i svi aktivni programi se skladište u radnoj memoriji. Ovo je ograničen resurs kojim treba pametno upravljati, bez obzira na količinu memorije koju poseduje.

Kod Android telefona, radna memorija je deo koji nikada nije dovoljan, za razliku od Apple, čije su aplikacije i ekosistem optimizovani za rad sa manje memorije.

“Kod Apple sve aplikacije se razvijaju za jedan telefon, jednu ili dve rezolucije i jedan hardver, dok kod Androida imate različite rezolucije, različite odnose stranica, drugačiji hardver, modeme, korisničke interfejse i gomilu drugih parametara, pa prosto ne treba da zameramo činjenici da je nivo optimizacije znatno niži kod Android ekosistema. Nije problem optimizacija, problem je previše različitih modela telefona na kojima aplikacije moraju da rade podjednako dobro,” piše SmartLife.

Koliko RAM-a je potrebno da ima laptop?

Jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja prilikom kupovine laptopa je koliko ima RAM memorije.

  • Ako laptop koristite samo za surfovanje, gledanje filmova i serija i neke osnovne zadatke, ofiice programe i slično, izaberite 8 GB što je neki standard. Na njemu nećete moći da igrate novije igrice.
  • Najkorisniji je laptop sa 16 GB RAM-a i za većinu najbolja opcija. Pored svih standardnih mogućnosti koje vam pruža možete koristiti zahtevnije programe i gaming. Igrice su postale sve zahtevnije tako da je za njihovo nesmetano igranje ovo odličan izbor.
  • Laptopovi sa više od 16 GB mnogima ne trebaju. Njih koriste programeri, hard-core gejmeri, profesionalci foto i video editovanja i za druga područja rada, za specifične poslove i zahteve, najzahtevnije igre…
mobilni telefon

Koliko RAM-a je potrebno da ima telefon?

Prilikom izbora telefona najpre odlučite koja su vaša očekivanja i za šta vam je potreban kako biste odabrali odgovarjući model u skladu sa vašim potrebama.

RAM kod mobilnih telefona ima najveću ulogu u obavljanju istovremeno više zadataka ili multitaskingu. U isto vreme odradićete više zadataka bez problema poput zamrzavanja uređaja i slično ako telefon ima više RAM-a. Telefon je naš verni pratilac, ali ipak od njega ne tražimo da obavi najzahtevnije zadatke.

  • Ako pametni telefon koristite za osnovne zadatke, poput razgovora, slanja poruka i surfovanje internetom, puštanje muzike, filmova, pokretanje manje zahtevnih igrica dovoljna je količina od 4 GB radne memorije.
  • Mnogima odgovara telefon do 8 GB RAM-a. Sve će uraditi brzo i jednostavno. Ako vam telefon menja računar i ako ga koristite za sve poslovne aktivnosti, slušanje muzike, gledanje filmova, igranje igrica, surfovanje internetom potreban vam je telefon od 8 GB RAM-a ili više.
  • Izrazito moćni telefoni koji troše i više baterije su sa 12 GB RAM-a koji su postali standard kod high-end smartphone-a.
  • Modeli koji imaju radnu memoriju 16 GB RAM-a, većini korisnika nisu potrebni.
laptop

Softver mobilnog telefona sastoji se od interne i RAM memorije. Aplikacije, sistem i podaci koje ubacujete u telefon nalaze se na internoj memoriji. Rad telefona uspostavlja RAM, privremena memorija. Dosta manje ima RAM memorije u odnosu na internu i tu važi pravilo, što više to bolje. Od aplikacija koje koristite zavisi količina radne memorije koja će biti iskorišćena na telefonu.

Zaključak

Od radne memorije (RAM-a) zavisi mogućnost obavljanja odjednom više zadataka i brzina rada vašeg telefona. Važno je da najpre odlučite za šta vam treba laptop i telefon i za šta ćete ga koristiti. Ako imate uređaj sa mnogo RAM-a te benefite nećete osetiti, već će se samo vaša baterija više trošiti i platićete više određeni model.

  • Za laptop, ako ste prosečan korisnik bićete zadovoljni sa 16 GB RAM-a, a za mobilni telefon za uspešan i brz rad dovoljno je 8 GB.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *