Šta uraditi ako telefon neće da se puni?

x   T.

Telefon ste priključili na punjač, ali neće da se puni. Predlažemo vam da uradite sledeće.

Punjenje telefona je jednostavno i o tome se ne razmišlja. Samo ga uključite u kabl i čekate da se napuni. Međutim može se dogoditi i da neće da se napuni i onda ne znate šta da radite. Pokušajte sledeće:

  • Restartujte telefon
  • Pokrenite bezbedni režim
  • Proverite da nije softverska greška
  • Očistite USB port
  • Promenite utičnicu
  • Promenite punjač
  • Promenite kabl

Restartovanje telefona

Prva stvar koju treba uraditi je da restartujete svoj telefon. Ovaj predlog primenie i za bilo koji uređaj ako se javi neki problem. Restartovanje sve osnovne komponente telefona osvežava, ako se možda neka od njih tokom obavljanja zadatka zbunila. Taj restart će i sve pozadinske procese eliminisati.

Izaberite na telefonu opciju “pokreni ponovo” ili “restart”. Ako ne znate kako to da uradite dok vam se ne pojave određene opcije koje vam daju mogućnost odabira, držite dugme za paljenje i gašenje.

Pokretanje bezbednog režima

Nakon restartovanja, ako se i dalje telefon ne puni, telefon pokrenite u bezbednom režimu, Safe Mode. To znači da ćete dobiti okruženje kojim će vaš telefon biti ograničen samo na aplikacije sa kojima je isporučen prvobitno i u bezbednom režimu neće biti sve naknadno instalirane aplikacije.

Ako se u bezbednom režimu puni vaš telefon, neka od naknadno instaliranih aplikacija je krivac. Pošto ste potvrdili da to problem, kako biste se vratili u normalan režim restartujte ga i onda neku od kasnije unstaliranih aplikacija obrišite. Ako se i dalje ne puni uređaj vratite ga na fabričko podešavanje.

Bezbedni režim se ne pokreće kod svih telefona na isti način. Neki modeli traže da se prvo ugasi telefon a zatim upali držeći u isto vreme dugme za paljenje i gašenje i dugme za pojačavanje zvuka. Kod drugih telefona je potrebno da dok vam se ne prikažu opcije, držite dugme za paljenje i gašenje, a onda nekoliko sekundi prstom držite opciju za gašenje, Power Off i onda će vas telefon obavestiti da je ušao u bezbedan režim.

x   T.

Da li je možda softverska greška?

Imate razloga da sumnjate u softversku grešku ako se vaš telefon ne puni, iako pokazuje da se ouni, ili se puni, ali to ne pokazuje. Istalirajte aplikaciju Ampere. Ona će vam dati odgovor na pitanje, da li do vašeg telefona dolazi struja. Ova aplikacija će vam prikazati u bilo kom trenutku kojom brzinom se vaš telefon puni ili prazni i dali je u dobrom stanju.

Instalirajte aplikaciju Ampere, sa izvorom napajanja povežite telefon, pokrenite aplikaciju i vidite da li se puni telefon. Ako se puni, a ikonicu za punjenje ne prikazuje, u pitanju je softverska greška i ona će u nekom od narednih ažiriranja operativnog sistema biti najverovatnije otkolonjena. Na fabričko podešavanje vratite telefon i probajte ponovo.

Ovaj problem možete rešiti i na drugi način, ako kojim slučajem ne želite da instalirate aplikaciju. Isključite telefon i uključite kabl za punjenje. Na ekranu će se videti ako se napaja vaš telefon.

Čišćenje USB port-a

Svi postupci do sada nisu dali rezultate: restart, aplikacija, sam softver telefona. Proverite da nije problem možda USB port.

Ako telefon držite u džepovima postoji mogućnost da se prljavština nalazi u otvoru na dnu vašeg telefona koja sprečava da dobar kontakt ostvari punjač. USB port ćete proveriti okretanjem donje strane telefona prema jakom svetlu i pogledajte šta je unutra. Ako vidite da ima prljavštine, očistite je. Uzmite neki predmet koji može ući unutra, ali budite oprezni da ne bi slučajno oštetili kontakte.

x   T.

Promenite utičnicu

Sve ste uradili i proverili do sada i dalje telefon neće da se napuni. Naredni korak je da proverite utičnicu. Možda nema struje u utičnici u koju stavljate svoj punjač. Probajte sa drugom utičnicom i to u drugom delu doma, jer možda je osigurač pao.

Promenite punjač

Ako na drugim mestima ne može da se puni vaš telefon, promenite punjač. Punjači imaju komplikovanu elektroniku i naravno mogu se i oni pokvariti. Možete telefon puniti i putem računara. U USB port računara uključite drugi kraj kabla i proverite da li se sada puni.

Promenite kabl

Poslednja opcija je da promenite kabl. Kablovi mogu da se zaprljaju, pokidaju ili prelome. Ako je kabl neispravan on neće samo napraviti problem prilikom punjenja, već mogu izazvati mnoge opasnosti poput: strujnog udara ili požara.

Na kraju ako ništa od ovih predloga nije urodilo plodom, onda zamenite uređaj ili posetite ovlašćenog servisera.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *