Najbolji načini grejanja vašeg domа tokom zime

blog x

Ako sanjarite o toplom i ušuškanom okruženju tokom zime, definitivno biste trebali razmotriti investiranje u kamin, šporet ili peć na čvrsto gorivo.

Kamini i peći na drva, ugalj ili pelet su veoma traženi zbog hladnijih dana. Ako razmišljate o najboljem načinu da učinite svoj dom toplim, energetski efikasnim i da ostvarite uštedu, grejanje na čvrsto gorivo je ozbiljna opcija. U zimskim mesecima, održavanje toplote u domu postaje prioritet, a izbor odgovarajućeg načina grejanja može značajno uticati na udobnost i efikasnost.

x  x

Nekoliko važnih faktora koje treba uzeti u obzir pri izboru sistema za grejanje

 • Veličina prostora: Razmotrite kvadraturu vašeg doma i uskladite je sa specifikacijama grejnih tela kako biste izabrali odgovarajući uređaj za zagrevanje.
 • Kvalitet izolacije: Dobro izolovan dom će smanjiti troškove grejanja i pružiti veći komfor. Razmislite o ulaganju u izolaciju.
 • Finansijska sredstva: Planiranje budžeta za grejanje je ključno. Razmislite o kupovini ogreva van sezone ili redovnom odvajanju sredstava za plaćanje računa zimi.
 • Organizacija prostora i vremena: Razmislite o svom rasporedu i prostoru za skladištenje ogreva ili iskorišćavanje jeftinije tarife za struju, ako je to opcija.

Idealan način grejanja omogućiće vam uživanje u zimskom ambijentu uz minimalne troškove i komfor.

Peći na pelet

Odličan su izbor za grejanje na čvrsto gorivo, iako zahtevaju veću početnu investiciju. Pelet se proizvodi od drveta i smatra se ekološki prihvatljivim gorivom, budući da je CO2 neutralan i proizvodi manje pepela tokom sagorevanja u poređenju sa drugim čvrstim gorivima. Ove peći predstavljaju praktičan i ekonomičan način grejanja na čvrsto gorivo koji donosi dugotrajnu udobnost uz minimalan napor. Mogu se lako programirati da pravilno održavaju željenu temperaturu i uključuju se u predviđeno vreme. Uz njih, nema potrebe za čestim dodavanjem goriva, jer pelet možete sipati u rezervoar samo svakih nekoliko dana, u zavisnosti od kapaciteta uređaja.

Ovo znači da nema potrebe za konstantnim nadgledanjem i loženjem vatre, što vam omogućava da se vratite u toplu kuću nakon radnog dana ili putovanja. Neki modeli peći na pelet mogu čak biti kontrolisani putem mobilnih aplikacija, pružajući vam potpunu kontrolu nad grejanjem čak i kada niste kod kuće.

Važno je napomenuti da peći na pelet zahtevaju električnu energiju za rad, iako koriste čvrsto gorivo. To je zbog senzora i merača ugrađenih u uređajima koji omogućavaju precizno programiranje i održavanje željene temperature. Prosečna potrošnja električne energije za peć na pelet iznosi oko 100 vati na sat. Kada je u pitanju kvalitet peleta, ključno je izabrati pravilnog dobavljača kako biste osigurali efikasno i bezbedno grejanje.

Evo nekoliko saveta za prepoznavanje dobrog peleta:

 • Kupujte od registrovanih prodavaca koji nude fiskalne račune i garantuju kvalitet.
 • Pelet treba biti pravilno upakovan i treba pratiti odgovarajuću deklaraciju i sertifikat koji potvrđuje kontrolisane uslove proizvodnje.
 • Pakovanje ne sme sadržavati previše prašine.
 • Kvalitetan pelet će mirisati na drvo, a ne na hemijske aditive ili druge nečistoće.
 • Pelet ne sme biti lomljiv pod pritiskom prstiju.
 • Pokušajte potopiti pelet u čašu vode – kvalitetan pelet će nabubriti i pustiti sitne čestice u vodu, dok će voda ostati čista.

(Za dodatno uverenje u kvalitet, potražite pelet sa ENplus sertifikatom, što garantuje da ispunjava stroge standarde kvaliteta. Postoje tri klase peleta prema ENplus standardima (A1, A2 i B), koje se razlikuju po količini pepela koji ostaje nakon sagorevanja.)

 • Odličan izbor grejanja je i pomoću inverter klime. O tome čitajte OVDE.

Šporeti na drva

Predstavljaju izvanrednu opciju za grejanje ukoliko imate dovoljno prostora za skladištenje ogreva i želite tradicionalni način zagrevanja koji nudi idealnu temperaturu tokom najhladnijih zimskih dana. Dodatna korist je što štedite na struji tokom zimskih meseci. Ako ste vešti u kuvanju i želite koristiti šporet na drva za pripremu hrane, ovo je savršen način da uživate u ukusnim obrocima i ujedno smanjite troškove za struju. Početak dana uz miris sveže kafe i pripremljenog doručka koji ste sami pripremili na šporetu na drva je pravi užitak.

Moderan dizajn šporeta na drva omogućava vam da unesete dašak luksuza u svoj dom i iskoristite potencijal ovog tradicionalnog načina grejanja. Pecite bogate domaće pice u rerni šporeta na drva i uživajte u raznolikosti ukusa i doživljaju koji će ostati dugo u sećanju.

x  x

Kada je u pitanju kamin na drva, on je srce svakog doma koji unosi rustičnu i romantičnu atmosferu. Svojim zvukom i izgledom daje posebnu notu svakom prostoru. Kamini su takođe idealni za kuće ili vikendice koje koristite za odmor i relaksaciju. Nakon dana provedenog na svežem vazduhu, nema ništa bolje nego se vratiti u topli dom pored kamina, uz omiljeni napitak i postepeno vraćanje osećaja u promrzle ruke i noge.

Sjedinite se sa prirodom i okruženjem i uživajte u miru pucketanja plamena. Kamini će postati centralno mesto okupljanja porodice tokom hladnih zimskih večeri, pružajući nezaboravne trenutke.

Održavanje

Kada je reč o održavanju peći i kamina na čvrsto gorivo, čišćenje ne mora biti komplikovano ako se obavlja redovno. Važno je napomenuti da se grejno telo mora ohladiti pre nego što počnete sa čišćenjem, osim ako uputstvo ne predviđa drugačije. Očistite pepeo redovno koristeći specijalnu četku i lopaticu za tu svrhu. Takođe, možete koristiti usisivače za pepeo napravljene od posebnih materijala koji omogućavaju brzo čišćenje pepela. Neki od njih čak omogućavaju usisavanje vrelog pepela bez čekanja da se ohladi.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *