Najjeftinije rashlađivanje bez klime?

leto
rashlađivanje

Možete se rashladiti i bez klime. Ako kojim slučajem ne želite da je uključite ili je nemate, nastavite sa čitanjem teksta. Imamo rešenje.

Ponekad nam se čini da visoke tempertaure tope asfalt. Ne možemo da dođemo do vazduha od vreline. Mnogi koriste razne trikove kako bi se rashladili.

Capture

Potrebni su vam: ventilator i kockice leda. U blizini ventilatora stavite led ili flašu sa zaleđenom vodom i prostorija će se brzo rashladiti.

Možete osvežiti prostoriju tako što ćete u bočicu sa sprej raspršivačem sipati hladnu vodu i raspršite je s vremena na vreme u prostoriji gde ste. Kapljice vode će ispariti, a vazduh će biti podnošljiv.

Najbolji način hlađenja je naravno kupanje: u moru, reci, jezeru, bazenu ili kadi i tuš kabini. Toplotu u domu smanjuju roletne i draperije. One će sprečiti da prostorija u kojoj ste postane staklenik. Stručnjaci kažu da neželjena toplota dolazi iz prozora do 30 %. U toku dana zatvorite vrata na prostorijama koje ne koristite. Tako ćete sprečiti da iz prostora izlazi hladan vazduh. Vašu spavaću sobu ćete lako održavati svežom. Za posteljinu koristite prirodne materijale poput pamuka na primer. Dobar izbor su jastuci od heljde. Takav jastuk neće reagovati na vašu telesnu toplotu. Prirodni vazdušni prostor nalazi se između ljuske heljde i u tome je tajna.

Ventilator ako se nalazi na plafonu može sniziti temperaturu u prostoriji za 7 stepeni. Savet je da se postaviti u suprotnom smeru tokom letnjih vrućina jer ćete tako imati utisak da je oko vas prijatan povetarac.

Osvetljenje i elektronski uređaji i aparati greju prostor u kome se nalazite. Zamenite obične sijalice onim štedljivim i koje ne greju. Imajte na umu da televizori, lampe i slični aparati ako se nalaze blizu termostata dovode do dužeg rada vaše klime. Tokom najtoplijeg dela dana izbegavajte kuvanje. Ako baš morate obavezno uključujte aspirator.

x   T.

Kada tokom noći padnu temperature rashladite dom. Rano ujutru zatvorite prozore i spustite roletne.

Ako ste u mogućnosti sadite biljke i drveće. Na ovaj način rashladićete kuću i uštedeti struju. Klima uređaj će trošiti manje električne energije ako radi u hladu. Da li ste znali da će dnevna temperatura vazduha biti niža do 6 stepeni ako zasadite 3 stabla drveta?

Naravno važno je da zidovi vašeg doma imaju izolaciju. Tako na primer troškove hlađenja smanjićete za 10% ako imate izolaciju od 7,5 cm do 30 cm. Ako je vaš krov ravan, neka bude bele boje, jer će tada zbog reflektujućeg efekta boravak u prostorijama biti mnogo prijatniji.

Imajte na umu da će prostor biti topliji ako je vlažnost vazduha visoka. Pranje, ili sušenje odeće izbegavajte tokom vrelih dana. Ako baš nemate drugu mogućnost uključite vantilaciju i ona će izvući vlažan i topao vazduh.

Vodite računa i o ishrani. Neka obroci budu manji i da ne budu masni i previše začinjeni. Organizam greje teška hrana i čini da sve bude još nepodnošljivije. Najbolji izbor su lagane salate, kao i povrće i voće koje je zbog velikog procenta vode koje sadrže prava blagodet za organizam.

Obratite pažnju i na oblačenje, ako vam je vrućina. Nosite laganu odeću svetlijih boja kako bi mogla da diše vaša koža.

x   T.

Može se preživeti i bez klime, ne brinite. Pijte hladne napitke, hladne obloge možete staviti na zglobove i vrat, zamračite prostoriju, tuširajte se i uživajte.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *