Ne skraćujte životni vek laptopu

laptop

U današnje vreme neophodno sredstvo za rad ili zabavu je laptop. Kako bi što duže radio i bio funkcionalan potrebno je pravilno rukovanje.

Kupili ste laptop. Potrebno je da ga pravilno koristite kako bi vas što duže služio. Stručnjaci kažu da ako promenimo navike prilikom svakodnevnog korišćenja sigurno ćemo mu produžiti životni vek.

Laptop nemojte konstantno i stalno držati upaljen na punjaču. Današnji modeli laptopa ne mogu da se prepune zato što koriste litijum-jonske baterije, ali može doći do pregrevanja baterije i do oštećenja mikrokontrolora punjenja. Punjač laptopa isključite iz struje kada baterija tokom punjenja bude napunjena. Kada je podignut displej punite laptop i ne držite u krilu ili na nekom drugom mestu. Na ovaj način može doći do delimičnog ili potpunog prekida baterije i ventilatora. Ako je uređaj upaljen ili unutar moda za spavanje nikako ga ne prekrivajte tkaninom i nikako ne stavljajte na mesto bez protoka vazduha jer Windows pravi sigurnosne kopije ili nadogradnje. Pazite da ne dođe do pregrevanja.

Nakon određenog vremena proverite u kakvom su vam stanju kablovi. Ako imate kućne ljubimce obratite pažnju da možda nisu tragovi zuba na njima. Svakako to neće uticati na kvar laptopa ali ćete morati da kupite nove kablove.

Redovno čistite uređaj. Potrebno je redovno čistiti prašinu na ventilatorima. Obratite pažnju s vremena na vreme i na male nečistoće na ulazima kao što su za HDMI ili USB, na primer.

Ne držite laptop na krilu. Nekis tručnjaci kažu da to skraćuje život uređaju. Mozak kompjutera je procesor i kada postane vruć potrebno je da otpusti negde tu toplotu. Često se na dnu laptopa nalazi ventilator a tu je malo ventilacije. Ako ga pokrijete trenerkama ili ćebetom dok vam je u krilu sigurno će se pregrejati a mogla bi unutra da se nagomila i prašina.

Nije preporučljivo nikada ne gasiti laptop. Ažuriranja koja su vam potrebna nećete dobiti ako na kraju dana samo zatvorite poklopac vašeg uređaja. Jednostavnije je samo spustiti poklopac i sutradan ga samo podići, ali sistemi moraju da se “zakrpe” i preporučuje se minimalno makar jednom nedeljno isključiti ga.

image

Ne podižite laptop držeći ga za ekran. Pažljivo otvarajte i zatvarajte laptop. Lakše vam je da laptop podignete tako što ćete ga uhvatiti za ekran na vrhu, ali je to loše za uređaj i displej je najosetljiviji deo. Metalni vijci su pričvršćeni za vaše plastično kućište, a do popuštanja i slabljenja tih vijaka doći će ako laptop podižemo držanjem za ekran. Do savijanja i pucanja može doći vremenom ako ga držit eza ivice. Držite ga na sredini i otvarajte i zatvarajte pažljivo.

Instalirajte antivirusni softver. Za zadržavanje grešaka van vašeg sistema veoma je značajan antivirusni softver. Ako dobijete kojim slučajem virus ili malver na laptopu može u tom trenutku da se pokrene i ceo laptop razbije.

Nemojte držati previše otvorenih tabova. Do skraćenja životnog veka dovešće ako vaš procesor mora mnogo više da radi i generisaće više toplote.

Prepoznajte sumnjive linkove. Budite oprezni kada otvarate mejlove i ne klikćite na neproverene linkove, jer vam je tako možda neko poslao virus.

Pažljivo pomerajte laptop. Ako rukujete grubo možete oštetiti hard disk. Ako se previše trese dok radi lako se mogu slomiti pokretni delovi u njemu a to može dovesti do nestanka vaših podataka.

Pažljivo motajte kablove. Kablovi su dobro izolovani i zaštićeni i lako se mogu uvrtati i motati, ali kablovi laptopa su tanki i laki s obzirom da je ovaj uređaj lak i svuda možemo da ga nosimo sa sobom i zato rukujte pažljivo.

image

Kuler za laptop je dobra stvar. Sa ovim mobilnim i lako prenosivim uređajem možete bilo gde i često završi u krilu ili na krevetu. Zato vam je neophodan kuler, hladnjak kako ne bi došlo do pregrevanja.

Dalje od magneta držite laptop. Kako bi čuvao podatke svaki hard disk koristi magnete. Do gubitka podataka i do poremećaja magnetnog polja doći će ako laptop držite u blizini drugih snažnih magneta.

Pažljivo izvlačite punjač iz utičnice. Do problema sa punjenjem može dovesti svaki jak ili nagli pokret prilikom izvlačenja punjača iz utičnice.

image

Koritite torbu ili futrolu. Laptop nosite u torbu ili ranac predviđen za tu namenu. Ako ga nosite u rancu sa neki drugim stvarima može doći do oštećenja unutrašnjih mehanizma.

Pažljivo čistite ekran. Ekran nikako ne čistite vodom. Koristite specijalno sredstvo za čišćenje ekrana i mikrofiber krpu. Ekrani su vrlo tanki i zato prilikom čišćenja nikako nemojte jako pritiskati ekran.

Ako ne koristite laptop, isključite ga. Sistem za hlađenje kao i sam uređaj oštećuje neprestani rad. Koristite mod za spavanje ako ga više puta uključujete u toku dana.

Držite dalje tople napitke. Nemojte držati šolje sa vrelom kafom ili čajem blizu laptopa. Do oštećenja može doći i ako ne prospete tečnost, jer oštećenja ekrana izaziva i toplota koja je u blizini.

Hardver testiraju stručnjaci. Probleme ne pokušavajte sami da rešite. USB uređaji koji navodno mogu otkloniti softverske probleme ako se nađu u rukama nestručnog lica mogu dovesti do oštećena ili prestanka rada hard diska.

Kućni ljubimci ne bi trebalo da budu blizu vašeg uređaja. Krzno mačke ili dlake psa mogu zaglaviti na primer sistem za hlađenje a onda će doći do pregrevanja i kvara uređaja.

Signali upozorenja da nešto nije u redu…

*Uređaj se sam od sebe iznenada restartuje. *Odjednom je mnogo bučniji sistem za hlađenje. *Iznenada suviše bučno ili sporo radi hard disk. *Prilikom isključivanja laptop emituje čudan zvuk. *Mnogo sporije radi. *Zamrzne se, pa čak i kad samo kucate tekst. *Mnogo grešaka prijavljuje sistem.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *