Neka vežbanje postane vaša navika: Ključ zdravlja i vitalnosti

blog x

U današnjem ubrzanom svetu, očuvanje fizičke spremnosti postaje sve važnije. Bez obzira na godine, vežbanje je ključno za očuvanje vitalnosti i dugoročnog zdravlja.

image

Vežbanje može neizbrisivo označiti godine, ali svakako ima moć da umanji uticaj starenja. U stvari, održavanje fizičke spremnosti predstavlja jedan od najboljih koraka koje možemo preduzeti za svoje fizičko i mentalno zdravlje. Fizička spretnost pomaže u smanjenju rizika od hroničnih bolesti i reguliše krvni pritisak, dok kod nekih ljudi može ublažiti simptome anksioznosti i depresije. Kada ste u dobroj formi, možete se osećati zdravije nego neko deset ili petnaest godina mlađi od vas. Odličnu opremu, sprave i rekvizite za trening i vežbanje možete pronaći kod nas.

Ali, šta znači biti “fizički spreman”? Ispostavlja se da je to širok pojam s različitim značenjima i ne zahteva da izgledate kao olimpijski šampion. To znači imati dovoljno snage u mišićima, izdržljivosti, moći, pokretljivosti zglobova i fleksibilnosti kako biste obavljali svakodnevne zadatke i fizičke aktivnosti bez prevelikog napora ili iscrpljenosti.

Kako postići ovu fizičku spremnost? Kako možete znati jeste li fizički spremni?

To je ostvarivo, čak i lakše nego što mislite. Preporučuje se da odrasli:

x  x
  • Vežbaju najmanje 150 do 300 minuta umerenog intenziteta (npr. brza šetnja ili aktivnosti poput uređenja dvorišta) ili 75 do 150 minuta intenzivnih aktivnosti (npr. trčanje, vožnja bicikla, ili prisustvovanje fitnes ili nekim drugim treninzima) svake nedelje.
  • Smanjeno vreme provedeno u sedenju i povećan nivo dnevne aktivnosti.

Ako to primenite, smanjićete rizik od brojnih zdravstvenih problema i uspećete da usporite negativne efekte starenja. S godinama, mišićna masa i gustina kostiju smanjuju se prirodno, a ako ne opterećujete srce i pluća izvan svakodnevnih aktivnosti, vaša kardiorespiratorna izdržljivost će opadati.

Takođe, fleksibilnost i pokretljivost se smanjuju s godinama. I dok najviši nivo koštane mase postižemo između 17. i 30. godine, brzo počinjemo gubiti gustinu kostiju nakon 50. godine. Zato, ne dopustite da vam godine budu izgovor za nedostatak fizičke aktivnosti. Čak i ljudima starijim od 65 godina preporučuje se umereno vežbanje.

image

Ako imate medicinske probleme ili fizička ograničenja koja vas sprečavaju da ispunite ove nedeljne preporuke za vežbanje, prilagodite plan fizičke aktivnosti svojim mogućnostima i uslovima, uz napomenu da ćete možda morati prilagoditi aktivnosti kako starite. Ako osećate veći napor s godinama, možete razmotriti prelazak na manje intenzivne aktivnosti, kao što su brza šetnja ili vožnja bicikla.

Mudro je postepeno uključivati kardiovaskularne aktivnosti, trening snage i vežbe ravnoteže ako ih već ne praktikujete. Ako imate medicinske probleme koji bi mogli biti problematični, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom.

Zaključak

Zapamtite da je svaki oblik fizičke aktivnosti bolji od nimalo aktivnosti, a cilj bi trebao biti povećanje nivoa pokretljivosti. Ne morate čekati poseban trenutak da odlučite da budete fizički spremni, posebno jer ćete imati iste razloge kao i ranije da ostanete neaktivni. Umesto toga, razmislite o aktivnostima koje volite i trudite se da ih redovno praktikujete svakodnevno.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *