Kako odabrati odgovarajući uređaj za bolji kvalitet vazduha?

blog x

Pri izboru uređaja za bolji kvalitet vazduha, važno je razmotriti specifične potrebe prostorije i prioritete, kao što su prečišćivanje ili ovlaživanje vazduha, veličina prostora i tip zagađivača koji su prisutni. Takođe, treba uzeti u obzir i redovno održavanje uređaja kako bi se osigurala njihova dugotrajna efikasnost.

Zagađen vazduh predstavlja ozbiljan problem za sve koji žive u urbanim, gusto naseljenim područjima, ali i za one koji se suočavaju s njim širom sveta. Poslednjih godina, situacija u Srbiji je postala alarmantna, a vazduh koji udišemo često je sve samo ne čist i svež. Uzrok ovog problema nije samo zima i grejna sezona, već i izduvni gasovi iz vozila, dim iz fabrika i drugi zagađivači.

Osim ugljen-dioksida, glavni krivci za loš kvalitet vazduha su čestice PM 2.5 i PM 10, koje podižu indeks zagađenja na visoke nivoe (u rasponu od 160 do 190) na relevantnim sajtovima za praćenje kvaliteta vazduha. Važno je napomenuti da indeks zagađenja treba da bude što niži, jer vrednosti preko 100 mogu ozbiljno ugroziti naše zdravlje. Zbog ovih činjenica, Srbija spada u zemlje s visokim nivoom zdravstvenih problema usled zagađenja vazduha. Jedan od efikasnih načina za poboljšanje kvaliteta vazduha u vašem domu jeste ulaganje u uređaje za prečišćavanje ili ovlaživanje vazduha. Možemo vam pomoći da pronađete odgovarajući uređaj za vaše potrebe.

image

Šta je prečišćivač vazduha?

Kao što mu ime govori, prečišćivač vazduha je uređaj čija je svrha poboljšanje kvaliteta vazduha u vašem domu putem filtracije. Ovaj uređaj sastoji se od ventilatora i posebnog filtera koji uklanja zagađivače kao što su spore, bakterije, prašina i razni alergeni iz vazduha koji udišemo. Prečišćivač usisava vazduh iz prostorije, provodi kroz filter, a potom vraća čist i kvalitetan vazduh bez dodavanja bilo kakvih supstanci.

(Koja su 10 najčešćih pitanja o prečišćivačima vazduha saznajte OVDE.)

  • Na primeru Xiaomi Mi Air Purifier Filter – antibakterijski je originalni Xiaomi Mi filter za prečišćivač vazduha s posebnom zaštitom od formaldehida. Specijalno je dizajniran da efikasno uklanja formaldehid, PM2.5 čestice, neugodne mirise i druge zagađivače. Ima trostruki filter s visokom efikasnošću: osnovna mrežica filtera, H11 visokoučinkovita filter mrežica, aktivni ugalj filter. Pokriva prostor do 33 kvadratna metra. Uklanja čak 99.99% PM2.5 čestica, bakterija, teških metala, organskih materija i drugih nečistoća. Preporučeni interval zamene filtera je na svakih 3 do 6 meseci. Instalacija je brz ai jednostavna. Pruža udobnije okruženje za vašu porodicu, radno mesto ili kuću. Važno je napomenuti da je kompatibilan sa Original Xiaomi OLED Display Smart Air Purifier 2S, Xiaomi Mi Air Purifier, Xiaomi Mi Air Purifier 2, Xiaomi Mi Air Purifier Pro.

(O tome kakav je filter potrebno da ima prečišćivač vazduha čitajte OVDE.)

image
  • Philips FY4440/30 je vrhunski filter za čist vazduh. Predstavlja izvanredno rešenje za poboljšanje kvaliteta vazduha u vašem prostoru. Integrisani HEPA filter sa aktivnim ugljem efikasno zadržava štetne čestice, čak i one minimalne veličine do 0,003 mm, što uključuje PM2.5 čestice, alergene, bakterije, viruse, formaldehid, TVOC i neprijatne mirise. Ovaj filter je savršeno dizajniran i odgovara originalnom Philips filteru. Sa trostrukim filtriranjem putem NanoProtect HEPA filtera, filtera sa aktivnim ugljem i predfiltera, osigurava se vaša zaštita od bakterija, polena, prašine, PM2.5 čestica, životinjske peruti i gasova. Njegova izdržljivost omogućava trajanje do 36 meseci, a efikasnost u filtriranju 99,97% čestica veličine 0,003 μm, kao i gasova i neprijatnih mirisa, čini ga nezamenjivim alatom za održavanje čistog i svežeg vazduha u vašem domu.

(O prečišćivačima smo pisali i OVDE.)

image

Ovaj Sharp prečišćivač vazduha donosi niz impresivnih funkcija za poboljšanje kvaliteta vazduha u vašem prostoru. Sa Plasmacluster jonskom tehnologijom koja emituje pozitivne i negativne jone, ovaj uređaj efikasno uklanja bakterije, viruse, alergene, plesni, neprijatne mirise i statički elektricitet. Takođe poboljšava vlažnost kože, čineći vašu okolinu prijatnijom. Zahvaljujući trostrukom sistemu filtracije i savršenoj cirkulaciji vazduha, ovaj prečišćivač garantuje efikasno čišćenje vazduha, uz povratni izlaz vazduha pod uglom od 20°. Tu je i režim jonskog tuša za dodatno visoku gustinu jona, kao i PCI spot režim za efikasno delovanje u udaljenim delovima sobe.

Sistem filtera od tri nivoa – predfilter, filter za mirise i HEPA filter – obezbeđuje temeljito prečišćavanje vazduha. Uz pet različitih podešavanja brzine, indikator čistoće vazduha, i niz senzora za prašinu, miris, vlažnost, temperaturu i svetlost, imate potpunu kontrolu nad svojim okruženjem.

Osim toga, ovaj uređaj ima funkciju tajmera, dečiju bravu, i može pokriti površinu do 50 m2. Sa snagom od 5,5 do 61 W, nivoom buke od 20 do 51 dB, performansama vlaženja od 230 do 660 ml/h, rezervoarom kapaciteta 3,6 l, i protokom vazduha od 90 do 408 m3/h, Sharp UE-KIL60E-WS01 je pouzdano i sveobuhvatno rešenje za čist i svež vazduh u vašem domu.

(O savetima za poboljšanje kvaliteta vazduha u domu čitajte OVDE. O čistom vazduhu čitajte OVDE.)

Šta su ovlaživači vazduha i kako funkcionišu?

Ovlaživači vazduha se razlikuju od prečišćivača po svom osnovnom principu delovanja. Umesto da filtriraju vazduh, ovlaživači ga obogaćuju vodenom maglom ili parom. Njihova osnovna svrha je povećanje vlažnosti vazduha u prostoriji, što pomaže u rešavanju problema sa suvim vazduhom koji može uzrokovati disajne tegobe i probleme sa kožom. Važno je napomenuti da je kod ovlaživača ključno koristiti destilovanu vodu kako bi se izbeglo unošenje nepoželjnih čestica u vazduh. Takođe, treba pažljivo pratiti nivo vlažnosti vazduha kako se ne bi previše povećao, jer to takođe može izazvati neprijatnosti.

Ovlaživač vazduha Stadler Form EVA Wi Fi je savršen dodatak vašem domu.

image

Suv vazduh u prostoriji može izazvati različite probleme, uključujući suvu kožu, iritaciju grla i problema sa disanjem. U takvim situacijama, ovlaživač vazduha postaje neophodan uređaj za poboljšanje kvaliteta vazduha u domu. Aparat je dizajniran za veće prostore, sa kapacitetom za vlaženje prostorija do 80 kvadratnih metara ili 200 kubnih metara vazduha. Sa snagom od 10 do 95 W, ovaj uređaj efikasno vlaži vazduh i pomaže u održavanju optimalnog nivoa vlage u prostoriji.

Poseduje impresivan dispanzer za vodu kapaciteta 6,3 litara, što znači da ne morate često da ga punite. Sa sposobnošću da proizvede do 550 grama pare na sat pri temperaturi od 25°C i relativnoj vlažnosti od 30%, Stadler Form EVA Wi Fi brzo i efikasno povećava vlažnost vazduha u vašoj prostoriji.

Ima niz praktičnih funkcija koje ga čine još korisnijim. LED prigušivač omogućava prilagođavanje osvetljenja prema Vašim željama, dok “Energy-saving” režim pomaže u smanjenju potrošnje energije. Takođe, Stadler Form EVA Wi Fi ima i “Fragrance dispenser” koji omogućava dodavanje omiljenih mirisnih ulja za dodatni užitak. Koristi ultrazvučnu tehnologiju za stvaranje fine magle koja se izduvava visoko u vazduh. Ovaj uređaj je takođe poznat po svojoj tihoj funkciji sa nivoom buke od 26 do 34 decibela, što znači da možete uživati u tišini dok spavate ili radite.

Dolazi sa dodatnim senzorom koji omogućava precizno vlaženje vazduha. Takođe, senzor služi i kao daljinski upravljač, što čini rukovanje ovlaživačem veoma jednostavnim. Wi-Fi povezivost vam omogućava da upravljate ovlaživačem putem pametnog telefona, što je posebno praktično ako želite promeniti postavke iz udobnosti svog kreveta ili fotelje. Uz ovlaživač dobijate i 1x Water Cube i 1x filter za ovlaživač, što vam omogućava da odmah počnete sa korišćenjem uređaja.

Da li je moguće koristiti prečišćivač i ovlaživač vazduha istovremeno?

Iako se prečišćivači i ovlaživači vazduha mogu koristiti zajedno za poboljšanje kvaliteta vazduha, važno je postaviti ih na suprotnim krajevima prostorije kako bi se očuvala njihova efikasnost, uz redovno održavanje obe vrste uređaja. Iako oba uređaja imaju isti cilj – poboljšanje kvaliteta vazduha – njihova osnovna namena se razlikuje, što znači da ih možete koristiti zajedno. Postavljanje oba uređaja u istu prostoriju je moguće, ali preporučljivo je da ne budu postavljeni jedan pored drugog. Razlog za to je što vlažnost iz ovlaživača može da utiče na filtere prečišćivača i smanji njihovu efikasnost.

Da bi oba uređaja optimalno funkcionisala zajedno, važno je pridržavati se uputstava za održavanje. To uključuje redovnu zamenu filtera kod prečišćivača i upotrebu destilovane vode, kao i redovno čišćenje kod ovlaživača.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *