Nije svaki petak 13. crni

x Petak

Danas je petak 13. Ovaj dan se smatra najbaksuznijim u godini. Prema nekom verovanju na petak 13. sve postaje teže i komplikovnije. Ali, nije svaki petak 13. crni.

Mnogi kada čuju da je svanuo petak 13. očekuju da se dogodi neki maler. Ali ne, ovaj dan je prava prilika za kupovinu i darovanje. Vrata Tehnomedia centra su vam širom otvorena i nudimo odličan izbor. Danas ne bi trebalo da izlazite iz stana, rekli bi sujeverni ljudi. Ali s obzirom da je danas lep i sunčan dan, kišobran vam nije potrebam, a iz stana svakako izađite kako biste požurili do Tehnomedia centra. Kažu da je dobro na ovaj dan, na petak 13. kupiti neki poklon za sebe ili dragu osobu u Tehnomedia centru kako biste oterali sve malere ove godine. Ako vam slučajno crna mačka pređe put, savet je: nalevo krug i tražite drugu putanju koja će vas odvesti na odredište, do najbliže Tehnomedia prodavnice.

Bili sujeverni ili ne, nećete pogrešiti za bilo koji aparat ili uređaj da se odlučite. Dobra odluka je na primer aparat za kafu, aparat za vodu, vaga, blender, ili seckalica, na primer.

Verovanja, praznoverja…

Za broj 13 se veruje da donosi nesreću još od biblijskih vremena. Praznoverje u vezi s brojem 13 vrlo su rasprostranjene i danas. U nekim hotelima ne postoji soba s tim brojem, a u nekim aviokompanijama su rešili da izbace pločicu s nesrećnim brojem sa reda sedišta na kojem bi trebalo da stoji. U mnogim bolnicama često ne postoji soba broj 13, a u Firenci kuće koje se nalaze između brojeva 12 i 14 označene su brojem 12 i po. Već stotinama godina se veruje da je petak najnesrećniji dan u godini. Ako na ovaj dan ostavite torbu na podu izgubićete mnogo novca. Verovanje kaže da danas ne bi trebalo da krećete na put i započinjete bilo kakav posao. Na petak 13. ne treba započinjati ni ljubavnu vezu niti sklapati brak jer će biti baksuzno. Izbegavajte noževe, makaze i oštre predmete jer možete da se povredite. Mnogi sujeverni Srbi na petak 13. ne praktikuju svakodnevne aktivnosti kako ne bi privukli lošu sreću. Ipak kažu da danas treba uraditi jednu stvar, da promenite  posteljinu. Tako ćete oterati ružne snove, nesreću i sve ono što vas tišti i muči. Takođe, kažu da ne bi trebalo započinjati nikakav posao, jer bi sve moglo da se izjalovi.

Zanimljivost…

Kombinacija petka i 13. dana u mesecu smatra se simbolom velike nesreće, a naziv za tu vrstu fobije je paraskevidekatriafobia. 

Procenjuje se da svetska ekonomija svakog petka trinaestog izgubi više od 900 miliona dolara zbog toga što ljudi tog dana izbegavaju svoje uobičajene aktivnosti.

Ipak, petak je za mnoge omiljeni dan u nedelji, jer nas uvodi u vikend pa je najbolje da zaboravite sujeverja i na njega gledate kao na svaki drugi petak u godini. Obradujte sebe ili dragu osobu poklonom iz Tehnomedia ponude za petak 13. Možete odabrati na primer: figaro, presu za kosu, epilator, aparat za brijanje… Nećete pogrešiti ni ako se odlučite za: mp3 player, tablet, memorijsku karticu, usb flash memoriju, smart watchTEHNOMEDIA ima ODLIČAN IZBOR. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *