Palačinke svi vole

Blog palacinke

Najukusnije su palačinke pripremljene pomoću aparata za palačinke.

Svi vole palačinke. Mogu biti slane ili slatke. Neponovljivog su ukusa i mirisa. Palačinke su nešto što kada se pripremi nikada ne ostane “za sutra”. Pri pominjanju njihovog imena polazi voda na usta.

Za pripremu su vam potrebni: jaja, brašno, mleko ili voda i so. Zamorno je i dosadno stajati pored šporeta i okretati palačinke u tiganju. Zato posetite Tehnomediu i nabavite aparat za palačinke.

Palačinke su zastupljene u svim svetskim kuhinjama. Zajedničko im je što su okrugle. Jedu se za doručak, ručak, večeru ili užinu. Razlikuju se po veličini i ukusu. Bilo da su male ili velike, slane, slatke, guste, tanke ili debele, sve su slasne.

Palačinke u nama bude uvek lepe emocije i podsećaju nas na detinjstvo, porodicu, okupljanja. Mogu da se jedu na mnogo načina: urolane, zavijene ili presavijene. Jedina dilema je šta ćete u njih da stavite. Najpoznatije su palačinke sa eurokremom, ali sladokusci vole i one sa pekmezom ili samo šećerom. 

Ova poslastica je stara više od 30.000 godina. Najslađe palačnke su one napravljene pomoću aparata za palačinke iz Tehnomedie. Izaberite aparate proizvođača Clatronic, Tristar

O aparatima…

palacinke

Svaki aparat ima više nivoa pečenja, a ploča je sa neprijanjajućim premazom (non-stick) materijalom. Uz apart dobićete i dodatnu opremu u vidu valjkastog ravnjača testa i špatulu za okretanje palačinki. Prvo pripremite testo u odvojenoj posudi. Kada uključite uređaj u struju, odgovarajuća lampica će se upaliti. Okrenite dugme na određenu temperaturu, a lampica koja pokazuje fazu do koje je uređaj zagrejan, će se upaliti. Lampica će se isključiti kada uređaj dostigne podešenu temperaturu i kada je spreman za upotrebu. Prethodno pripremljeno testo sipajte na ploču i pomoću dodatka lagano rasporedite testo kako bi prekrilo celu površinu. Ne preterujte sa količinom kako testo ne bi curilo sa ploče. Kada površine testa više nije tečna, okrenite testo pomoću špatule. Sklonite testo kada mislite da je pečeno i nastavite sa pečenjem ostalih palačinki.

palacinke

Aparat se lako održava. Potrebno je da ga samo očistite mokrom krpom.

Zanimljivosti…

Ljudi su jeli palačinke i u kamenom dobu. U staroj Grčkoj i Rimu, palačinke su se pravile od pšeničnog brašna, maslinovog ulja, meda i mleka. Drevni grčki pesnici Cratinus i Magnes pisali su o palačinkama u svojoj poeziji. Šekspir ih čak spominje u svojim čuvenim delima. Tokom engleske renesanse palačinke su obogaćene začinima, ružinom vodicom, šerijem i jabukama. 

Palačinke, kakve ih mi znamo danas, su napravljene u srednjevekovnoj Evropi. Priča se da je savremene palačinke smislio kuvar pape Gelazija I kad je 2. januara 492. godine u Vatikan došlo toliko hodočasnika da je ponestalo hrane, a našlo se samo jaja i brašna.

Ime „palačinka“ nastalo je tokom 15. veka, kada i prvi recept napisan u Engleskoj. Prvi recept za palačinke je pronađen još u starim knjigama iz 1439. godine. U zavisnosti od kuhinje postoje:francuske, grčke, američke, engleske…Mleko, jaja i brašno su uvek glavni sastojci. Mogu biti tanje ili deblje, a filuju se na bezbroj načina bilo da su slatke ili slane. Postoji Međunarodni Dan palačniki koji se tradicionalno obeležava 47 dana pre Uskrsa. Ovaj dan se drugačije zove Shrove Tuesday, ili Pokladni utorak, Mardi Gras, Masni utorak, verovatno zato što su se tada sva preostala jaja trošila na palačinke uoči posta.

Posetite Tehnomedia prodavnice i uverite se u odličnu ponudu. Maksimalan izbor po minimalnim ocena očekuje vas u Tehnomedia centru.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *