Pametni telefoni: Pad broja brendova na tržištu od 2017

blog x

Od 2017. godine tržište pametnih telefona je doživelo dramatične promene, sa skoro 500 brendova koji su napustili industriju. Iako se može činiti da je tržište stabilno zahvaljujući kompanijama kao što su Apple i Samsung, mnogi manji brendovi se suočavaju sa izazovima da prežive na globalnom nivou.

Tržište pametnih telefona doživelo je značajnu transformaciju od 2017. godine, sa skoro 500 brendova koji su napustili industriju. Iako je tržište pametnih telefona opšte poznato po svojoj konkurenciji, broj brendova aktivnih ove godine je 250, što je, iako na prvi pogled zvuči impresivno, pad u odnosu na preko 700 brendova u 2017.

x   x

Prema nedavnom izveštaju Counterpoint Research-a, pad je uglavnom rezultat gašenja lokalnih brendova, dok globalni brendovi ostaju dosledni. Proučavanje takođe otkriva da su neki pametni telefoni brendovi nestali u različitim regionima, uključujući Indiju, Afriku, Kinu, Japan, Bliski istok, pa čak i Koreju.

Lokalni brendovi, nekad poznati kao “lokalni lideri”, kao što su Micromax u Indiji i Symphony u Bangladešu, izgubili su značajan tržišni udeo ili su se potpuno povukli u proteklih pet godina. Povećanje konkurencije dolazi s usponom kineskih kompanija poput Xiaomi-a, Oppo-a i Vivo-a, koje nude kvalitetne pametne telefone po konkurentnim cenama, pružajući korisnicima bolju vrednost za njihov novac.

Mnogi manji brendovi jednostavno su progutani od strane većih igrača, no neki su ipak uspeli opstati u ovom izazovnom okruženju.

Osim konkurencije, brendovi se suočavaju s izazovima poput sazrevanja korisničke baze, produženog ciklusa zamene uređaja te problema u lancu snabdevanja izazvanih globalnom epidemijom, ekonomskim padom i tehnološkim promenama. Velike tehnološke kompanije su uspele da iskoriste svoju prednost u proizvodnji velikih količina telefona, što je dodatno otežalo manjim igračima.

Prema izveštaju, očekuje se da će tržište pametnih telefona i dalje opadati, a globalni giganti su verovatno bolje opremljeni da se prilagode makroekonomskim izazovima i tehnološkim promenama. Ipak, Counterpoint Research tvrdi da postoje mali proizvođači koji bi mogli opstati tako što će ponuditi svoje uređaje putem jedinstvenih promocija koje se razlikuju od ostalih konkurenata.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *