Podela porodičnih poslova u domu

x   T.

Porodica je najvažnija. To je sigurna luka i utočište nasuprot stresnoj svakodnevici sa puno obaveza. Podelite obaveze sa ukućanima i decom.

Porodični život će vam biti jednostavniji ako među sobom podelite obaveze. Između članova porodice vezu će ojačati obavljanje porodičnih poslova. Zadajte obaveze i deci. Na taj način osećaće se značajnim i sposobnim i naučiće razne veštine koje će im biti od koristi.

naslov

Napravite listu poslova i zapišite ko će šta raditi, na dnevom, nedeljnom pa i mesečnom nivou. Tako će svako dati svoj doprinos, a vaš dom će biti uredan i čist. Tinejdžeri ponekad imaju otpor prema kućnim poslovima. Kada se uvere da im za sređivanje ili neki zadatak ne treba puno vremena više neće pružati otpor. Prvo deci zadajte neke lakše poslove poput: izbacivanje smeća iz doma u kontejner ili kantu, zalivanje biljaka, hranjenje kućnog ljubimca, pranje sudova i slično. Možete napraviti posebne spiskove za roditelje i decu ili za dnevne i nedeljne zadatke. Možete spisak postaviti na vidljivo mesto kao što je frižider.

U početku pratite zadatke koje obavlja vaše dete. Potrebno vam je strpljenje. Nakon uspešno obavljenog zadatka pohvalite dete. Tražite povratnu informaciju od deteta o određenom poslu i zadatku koje ste mu zadali. Mogu da operu suđe, ako su malo stariji i da koriste mašinu za pranje suđa ili za pranje veša. Objasnite im sve o visokoj temperaturi kao i šta može da uradi preterana doza deterdženta vašoj odeći i da moraju pre nego što smeste odeću u bubanj mašine za pranje da obavezno provere i isprazne sve džepove.

x   T.

Podela poslova može biti i zabavna pa tako možete napraviti spisak koji ćete obeležiti brojevima do 6 i baciti kockicu. I na taj način podeliti poslove. Tako ćete se i dobro zabaviti.

Na ovaj način dete će steći korisne navike. Naravno, možete ih i motivisati i dati povremeno neke povlastice kao što je više vremena pred računarom, televizorom, kasniji odlazak u krevet, ili džeparac. Naravno, objasnite im da je dužnost svih članova porodice sređivanje doma i da se to ne radi zbog nagrade ili poklona.

Vremenom ćete naučiti dete o pravim vrednostima rada i zato su ti porodični poslovi važni i značajna je njihova podela. Na kraju ćete biti ponosni na svoje dete i na uspešno roditeljstvo, koje se ogleda i na ovaj način.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *