Mladenci, praznik ljubavi i poklona

x Mladenci

Stari srpski običaj da Mladence proslavljaju oni koji su sklopili brak tokom prošle ili ove godine održao se sve do današnjih dana.

Na Mladence 22. marta, mladencima koji su tek počeli zajednički život u goste dolaze rodbina, kumovi i prijatelji. Ispit svojih kulinarskih sposobnosti na ovaj način polaže mlada. Po običaju mlada ustaje rano i priprema slatke hlebčiće odnodno 40 kolačića popularno nazvanih mladenčići koje će kasnije premazati medom i deliti svima koji uđu u kuću. Gosti za uzvrat daruju mladi bračni par i tim poklonom im na neki način pomažu na početku zajedničkog života.

Na mukama ste jer ne znate šta pokloniti? Predlažemo da posetite Tehnomedia prodavnice i sigurni smo da nećete pogrešiti. Veliki je izbor artikala, a cene pristupačne i za svačiji džep. Odličan izbor su mnogi kuhinjski aparati. Možda bi trebalo da se raspitate šta je mladencima potrebno i onda odlučite. Za šta god da se odlučite od kućnih aparata u Tehnomedia prodavnicama ih možete pronaći. Sa nekim aparatima za kuhinju sigurno nećete pogrešiti, jer su oni neophodni svakoj domaćici. Možete birati između pegle, aparata za kafu, aparata za vodu, vage, miksera, blendera, rešoa, tostera, seckalica, sokovnika, pekara, roštilja i grilova, friteza

Mladim bračnim parovima koji su se osamostalili i odvojili od roditelja je potreban veliki broj osnovnih kućnih aparata  ili aparata za svaku kuhinju. Članovi porodice i bliža familija ponekad se odluče da poklone: aspirator, mikrotalasnu pećnicu, električni tiganj, aparat za kokice, aparat za krofne, aparat za kuvanje, aparat za kuvanje na pari, aparat za palačinke, aparat za sladoled, aparat za smoothie, dehidrator hrane, aparat za vakumiranje

x Mali kucniOdličan poklon je i ekspres lonac, kao i brojni praktični aparati koji olakšavaju pripremu hrane. Mnogi se odlučuju i da mladencima kupe na dar fotoaparat .

Mladi parovi od svojih gostiju uglavnom očekuju da sa sobom, prilikom dolaska na njihov praznik, ponesu dobro raspoloženje. Ipak, ne može se zamisliti da se na Mladence dođe praznih ruku i bez adekvatnog poklona. Predlažemo da se odlučite za originalan poklon iz Tehnomedie, jer tradicija ne sme da se zaboravi. Ako još uvek niste odlučili šta bi to moglo biti, predlažemo: aparat za domaću kafu, aparat za espresso kafu, aparat za filter kafu, mlin za kafu, mutilicu, bokal za filtriranje vode, električni bokal…Kako se ne bi dogodilo da mladenci dobiju dva ista poklona, najbolje je da pitate njih ili saznate od bližnjih šta im je potrebno.

sokovnici

Zanimljivosti

Za današnji praznik vezuju se i brojna verovanja. Jedno od njih je da bi hrana koja se priprema trebalo da bude posna, zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika. Za Mladence se obično mesi 40 mladenčića, jer se 22. marta crkva priseća 40 vojnika u gradu Savastiji. Oni su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo, uprkos njegovoj izričitoj zabrani. Zbog svoje vere, hrišćanski vojnici bili su pogubljeni. Prema starim narodnim verovanjima, na Mladence bi trebalo da dođu svi gosti koji su bili na svadbenom veselju. Ipak, običaji su se menjali, pa danas najčešće bračnom paru koji slavi Mladence u goste dolazi samo najuža familija, kumovi i bliski prijatelji. Iako se nekada ovaj praznik slavio isključivo u kući mladenaca, neretko savremeni supružnici odlučuju da praznik proslave u restoranu ili kafiću.

Trgovci kažu da se za ovaj praznik najviše kupuju mali kućni aparati odnosno pokloni koji bi novovenčanim supružnicima trebalo da olakšaju početak braka. Kako kažu, čovek se kući dok god živi i uvek mu je potrebno nešto novo, praktično i funkcionalno. Dobijeni poklon će im olakšati pripremu hrane ili će jednostavno zameniti nešto što je staro i dotrajalo novim.

Budite originalni i drugačiji u izboru poklona. Posetite Tehnomediu i odaberite ono što je potrebno mladencima, ali o čemu možda ne razmišljaju mnogo.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *