Sačuvajte hranu vakumiranjem

x Aparat za vakumiranje hrane

Sigurni smo da pazite na ishranu. Zdrave namirnice nisu dovoljne, već je bitno i gde se i kako čuva hrana. Problem niste rešili ako ste je samo pokrili folijom i odložili u frižider.

Danas se ne kuva tako često a i kada se to radi, ta hrana ne traje dugo. Uglavnom je zato što se ne  čuva pravilno. Neophodan vam je aparat za vakumiranje hrane. Uz njegovu pomoć sačuvaćete svežinu i nutritivnu vrednost namirnica. Ovi aparati su veoma laki za rukovanje, malih su dimenzija i lepog dizajna.

Uz pomoć ovog aparata vaša hrana će uvek biti sveža i nakon nekoliko dana stajanja. Korišćenjem aparata za vakumiranje nećete više morati da brinete da li će vam meso ili mlečni proizvodi, kako kažu, povući miris nekog voća ili povrća. Hrana će sačuvati prirodan miris i ukus. Ovaj aparat će obezbediti da vaša hrana uvek izgleda sveže i primamljivo, ma koliko dugo stajala u frižideru. Ipak i dalje je potrebno voditi računa o tome da sve namirnice upotrebite u roku od 3 do 5 dana. Hrana koja se vakumira zadržava sva svoja prirodna svojstva po boji, izgledu, mirisu i ukusu. Može duže da stoji i nije lako podložna kvarenju.

Ako vakumirate hranu uz pomoć aparata biće sveža  i zdrava, jer vakum pakovanje čuva sastav namirnica. Hrana koja se vakumira je mnogo lakša za pripremu od one zamrznute na primer.

U Tehnomedia prodavnicama možete izabrati između brendova: Clatronic, Gorenje, Home electronics i Tefal. Ovi aparati odstranjuju vazduh iz sredine u kojoj su namirnice i na taj način eleminišu mogućnost stvaranja bakterija, mikroorganizama, gljivica i buđi. Proces oksidacije će na ovaj način biti zaustavljen, a svežina namirnica će biti produžena i do 5 puta.

Najvažnije je da ono što konzumiramo bude sveže, kao i da budemo sigurni da je ta namirnica zdrava. Ako želite da napravite sendviče, a plašite se da će vam se pokvariti ako se odmah ne pojedu, upotrebite aparat za vakumiranje. Spakujete sendvič, zatvorite kesu, a vakum će izvući sav vazduh. Sendvič će biti ukusan i svež, a hrana se neće pokvariti, jer nema dodira sa vazduhom i možete biti sigurni, bezbedni i bezbrižni.

vakumiranje

Zahvaljujući aparatu za vakumiranje, imaćete mnogo više slobodnog vremena.

Usled nepravilnog skladištenja i loše isplanirane nabavke, prosečni srpski potrošač godišnje baci oko 35 kilograma hrane, vrednosti oko 20.000 dinara, pokazuje istraživanje Instituta za prehrambene tehnologije.

Ako vakumirate hranu sačuvaćete njen ukus i hranljive sastojke. Tako na primer ako hrana nije na pravi način zamrznuta, odnosno vakumirana pre zamrzavanja, kristali leda koji se formiraju u njoj izazvaće promene u teksturi tokom vremena. To dovodi i do gubitka ukusa, pogotovo prilikom pripreme, zbog ekstremnih promena tamperature. Istovremeno, ovaj proces izaziva i gubitak hranljivih sastojaka koji su neophodni našem organizmu. Ako namirnice niste vakumirali one će poprimiti mirise. A može se vakumirati sve i zato nemojte da bacate hranu u koju ste uložili toliko truda i vremena, već je jednostavno vakumirajte, odložite i poješćete je neki drugi put. Ako vam ostane nešto od ručka ili večere ne morate to isto da jedete i sutradan, već jednostavno vakumirajte i upotrebite za nekoliko nedelja.

Vakumiranje uklanja vazduh koji možete izazvati kondenzaciju u kesama i pojavu kristala leda, odnosno promrzlina na vašoj hrani. Tako hrana duže ostaje sveža i zdrave teksture.

Veća pakovanja namirnica su uvek jeftinija u marketima i možete slobodno da ih kupite za praznike ili neka slavlja. Deo koji nećete iskoristiti podelite u posude ili stavite u kese, vakumirajte i budite sigurni da neće izgubiti na kvalitetu i da se ne mogu pokvariti. Koliko puta vam se desilo da kesice čipsa, smokija i ostalih grickalica, slaniša ili slatkiša pojedete do pola. Uz aparat za vakumiranje možete ih sačuvati i pojesti kada poželite, a ukus će biti isti dok će svežina biti nepromenjena, kao da ste upravo otvorili kesu.

Zahvaljujući ovom izuzetno praktičnom aparatu možete uživati u omiljenom voću i povrću tokom cele godine. Kupite plodove onda kada su najlepši i najsočniji u sezoni, vakuumirajte i počastite se omiljenim ukusima kad god poželite. Ako idete na put ili izlet svežu hranu možete nositi sa sobom tako što ćete je pravilno vakumirati i bezbedno odložiti u rashladni uređaj.

Ovi aparati imaju višenamensku svrhu. Ako na primer želite da marinirate meso ili ribu, idealno je da marinadu stavite u vakuum kesu i vakumirate. Meso će biti sočnije i ukusnije, jer je lepše upilo marinadu zbog nedostatka kiseonika. Prednost je i što je dovoljno da u vakum kesi odstoji nekoliko minuta i to će biti dovoljno kako bi dobilo aromu i karakterističan ukus.

vakumiranje e

Korišćenje različitih vrsta aparata za vakumiranje je slično, uprkos njihovom izgledu. Prvo što treba da uradite je da stavite željenu namirnicu u kesu za vakumiranje. Zatim kesu stavite u aparat, odnosno na var i zatvorite poklopac vakumirača. Aparat će početi da isisava vazduh iz kese, čime je proces vakumiranja završen.

Nemojte više da se mučite sa čuvanjem hrane tek tako u frižideru, već sve izvakumirajte i bićete sigurni u kvalitet, ispravnost i ukus namirnica i hrane.

Tehnomedia centar ima odličan izbor!

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *