Prolećno čišćenje uređaja u domu

x CiscenjeV

Visoke temperature i sunce nas podsećaju da je vreme za proveru stanja i  čišćenje uređaja u domu. Najveću pažnju je potrebno posvetiti uređajima za čuvanje i pripremu hrane.

Temeljno očistite frižider, šporet, mašinu za pranje sudova i veša, odmrznite led u zamrzivaču i dobro izglancajte unutrašnjost, a antibakterijskim sredstvima očistite ventilacione i klima uređaje.

Mašina za suđe je vaša verna pomoćnica u kuhinji, a kako bi vas služila i dalje potrebno je da je temeljno očistite i pripremite za leto. Počnite od njene unutrašnje površine i oslobodite se naslage kamenca i masnoće sa prljavih sudova koji mogu dovesti do kvarova. Ako ponekad osetite neprijatan miris iz mašine- nemojte da brinete i za to postoji rešenje. Nakon određenog vremena upotrebe ovog kućnog aparata koji štedi vodu, vreme i ruke, može doći do zapušenja i zaprljanosti sistema navodnjavanja mašine i nataloženog mirisa prljavog suđa. Možete sami da napravite tabletice za efikasno čišćenje I dezinfekciju mašine za suđe. Pozitivne efekte primetićete odmah.

masina sudje

Potrebne su vam: 2 šolje sode bikarbone, 3 kašike hidrogen peroksida, 10 do 20 kapi esencijalnog ulja po želji, 2 šolje sirćeta, 1 kašika deterđenta za suđe, keramička ili staklena posuda, posuda za mešanje, obična ili kašika za vađenje sladoleda i pek papir. U dubljoj posudi pomešajte sodu bikarbonu, hodrogen peroksid i esencijalno ulje dok ne dobijete smesu sličnu vlažnom pesku. Kašikom vadite kuglice smese i ređajte ih na pek papir. Ostavite da se osuše preko noći. Soda bikarbona ima abrazivna svojstva, a hidrogen perioksid dezifikovaće i ukloniti naslage masnoće. Esencijalna ulja su tu za svež i prijatan miris. U staklenoj, keramičkoj čaši ili dubljoj posudi sipajte sirće i dodajte deterdžent za suđe, pa promešajte. Stavite čašu na gornju žicu mašine, a tableticu od sode bikarbone ubacite u predviđenu pregradu na vratim mašine. Upalite mašinu na program sa najvećom temperaturom i kada završi otvorite mašinu. Oduševićete se rezultatom, jer će izgledati kao da je upravo kupljena. Ako je mašina zapuštena, umesto tečnosti za sjaj posuđa koristite sirće, koje razjeda kamenac.

sporet

Na šporetu se svakodnevno kuva i nešto priprema, a možete ga očistiti i prirodnim sredstvom koje ćete sami napraviti, umesto da koristite skupa sredstva za čišćenje. Napunite činiju toplom vodom, sipajte deterdžent i napravite penu.  Po šporetu pospite sodu bikarbonu.  Natopite krpu u činiju sa deterdžentom, iscedite je ali da ostane mokra. Natopljenu krpu postavite preko šporeta sa sodom bikarbonom i sačekajte 15 minuta.  Nakon toga vlažnom krpom oribajte šporet i ostatke prljavštine i sode uklonite sunđerom.  Ako imate šporet sa komandama osetljivim na dodir, izbegavajte ih zbog senzora. Nakon ovog posla dobićete onaj pravi sjaj šporeta koji je imao kada ste ga kupli. Mrlje sa šporeta možete skinuti mešavinama: so i soda bikarbona, limun i soda bikarbona i alkoholno sirće.

So i soda bikarbona: U posudi pomešajte kašiku soli sa kašikom sode bikarbone. Dobro izmešajte pa dodajte kašiku vode i mešajte dok ne dobijete sjedinjenu pastu. Pastu nanesite na žicu ili sunđer i njom očistite ringle i rernu.

Limun i soda bikarbona: Limun se uspešno bori protiv masnoće, a soda bikarbona je odlična u borbi protiv bakterija. Zato ove dve namirnice čine odličan spoj za čišćenje masnih i zapuštenih površina. Šaku sode bikarbone pospite po ploči ili po ringlama, a zatim istrljajte šporet kriškom limuna. Soda bikarbona će pomoći da skinete masne fleke, a neće izgrebati površinu. Kada ukonite fleke, vlažnom krpom prebrišite šporet da biste uklonili ostatke sode bikarbone i limuna.

Akoholno sirće: Pomešajte alkoholno sirće i vodu u razmeri 1:2 i sipajte u bočicu sa raspršivačem. Ova mešavina odlična je za čišćenje ploče na šporetu i rerne, a možete je svakodnevno koristiti za čišćenje kuhinjskih elemenata. Svi specijaliteti i kolači koje ste pripremali tokom zime ostavili su traga na vašoj rerni i zato je potrebno temeljno je očistiti.

Rerna će vam uvek biti čista ako je prebrišete nerazređenim sirćetom nakon svake upotrebe.  Rernu ćete dobro oribati ako njenu unutrašnjost namažete mešavinom sode bikarbone i sirćeta i ostavite da deluje neko vreme, a nakon toga sve dobro očistite. U vruću vodu sa sirćetom i malom količinom sredstva za čišćenje potopite rešetke iz šporeta na sat vremena i očistićete ih nakon toga veoma lako.

Proverite i mikrotalasnu rernu u kakvom je stanju i očistite je. Posudu sa vodom i polovinom isceđenog limuna stavite u rernu i uključite na najjače najmanje tri do četiri minuta. Čišćenje će olakšati isparavanje.

 

imageVreme je i da očistite svoj frižider iznutra. Izvucite iz njega sve namirnice, isključite iz struje i otopite deo sa frizom, a onda ga temeljno obrišite. Higijena svih aparata i uređaja je veoma važna, a naročito frižidera. On neprestano radi i u njemu čuvamo hranu. Ako nije uredan i čist postoji rizik od nastanka bakterija u hrani koje možemo konzumiranjem da unesemo u naš organizam. Na dva do tri meseca je potebno čistiti unutrašnjost ovog uređaja. Uz pomoć taloga od kafe otklonićete neprijatne mirise. Stavite talog na tacnu, pa u frižider i ostavite da prenoći. Neprijatni mirisi će ujutru nestati.

Vreme je i za prolećno spremanje sudopere.  Ne znate kako da uklonite kamenac koji se nakuplja u njoj. Zagrejte sirće, umočite vatu i ostavite da odstoji na površini sa kamencom. Za tvrdokorne naslage ovaj postupak treba ponoviti, mada u većini slučajeva kamenac nestaje nakon prvog puta.

Proleće je i pravo vreme da očistite klima uređaje. Bez njih ne možemo kada su visoke temperature, a proizvođači preporučuju da se temeljno očiste jednom godišnje u ovo vreme. Čišćenjem eliminišemo i sprečavamo pojavu i razmnožavanje bakterija, buđi, gljivica i drugih mikroorganizama. Ako se pojavi neprijatni miris, to je prvi znak da je vreme da očistite klima uređaj. Isto tako, ako počne slabije da greje ili hladi vreme je za čišćenje. Higijena, zdravlje i sigurnost su najvažniji, a klime spadaju u najveće alergene i zato se ovi uređaji moraju redovno održavati. Samim tim će vas dugo služiti i nesmetano će raditi.

Klimu možete i sami da očistite tako što ćete to prvo uraditi sa spoljne strane. Podignete poklopac, njegove krajeve povučete prema sebi i  na gore u isto vreme. Videćete dve filter mrežice. Izvucite filtere tako što prvo donje delove povučete na gore, a onda ih povucite prema sebi na dole.  Operite mrežice pod mlazom vode, naprskajte nekim sredstvom koje sadrži alkohol.  Negde ćete pročitati da je dovoljno da se opere pod mlazom  vode, ali tako će filter biti samo čist, ali ne i dezinfikovan. Isprerite sredstvo koje ste naprskali, odložite da se ocedi i osuši, a zatim vratite filtere u klimu. Dok klima radi nije dobro držati otvorene prozore, jer osim što bespotrebno trošite na taj način struju i filteri se tada više prljaju. Specijalna sredstva mogu da se nabave u prodavnicama. Ona su uglavnom u vidu spreja, kojima se uređaj čisti od bakterija i gljivica, a ujedno i dezinfikuje. Ona se koristite isključivo prema uputstvu, jer će samo tako biti efikasna. Svakako ovaj posao možete prepustiti stručnom licu. Proveru stanja gasa, kompresor ili ventilator klime može da obavi samo majstor, a vi možete da operete spoljnu kutiju i proverite odvodno crevo, koje se nekada zapuši ili presavije, pa kondenzovana voda ne može da otiče.

aspirator

Uređaj koji pomaže da vam kuhinja miriše uvek sveže je aspirator i zato obratite pažnju na ovaj uređaj. Potrebno je da očistite metalni filter za masnoću koji sprečava da masnoća i dim dodju u uređaj i zapuše ga. Većina filtera se uklanja pritiskom na bravicu ili dugme. Operite ih ručno u toploj vodi sa deterđentom za sudove i ocedite pre nego što ih vratite. Pre toga očistite unutrašnjost aspiratora sunđerom i neabrazivnim sredstvom i osušite unutrašnje zidove, kao i filter pre nego što ga vratite.

Ekonomičan rad peći zavisi od čiste unutrašnje površine i zato je važno uraditi generalku peći i kamina. Jednom godišnje, nakon grejne sezone potrebno je temeljno očistiti od čađi i drugih ostataka nesagorelih materija peć, dimne cevi i dimnjak. Dok se peć ne koristi, dakle van sezone, potrebno je ostaviti regulator ulaznog vazduha i regulator izlaznih dimnih gasova u maksimalno otvoren položaj kako bi vazduh mogao da cirkuliše unutar peći. Na ovaj način se sprečava pojava kondenzacije unutar peći.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *