Propeć-pita sa sirom

x   T.

Najpopularnija pita u staroj Jugoslaviji bila je propeć ili prepeć. Pravi se lako i bila je mnogima omiljeni recept. Jednostavno, morate je isprobati.

Najlepša je topla pita sa domaćim koricama i zato prionite na posao. Priprema se jednostavno. Tajna ove pite je vrela mast. Kako bi testo bilo meko, lisnato i hrskavo potrebno je da mast bude stalno vrela. Možete umesto masti koristiti maslac ili puter. Nadev podseća na puding i po tome se razlikuje od ostalih pita. Potrebno vam je malo sira, a više mleka i jaja. Sve pite su uglavnom slične i pripremaju se na isti način. Evo starog, dobro poznatog, ali zaboravljenog recepta.

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 4 jajeta
  • 100 g masti
  • 500 ml mleka
  • 200 ml vode
  • 350 g belog sira
Capture  x

Priprema

U brašno dodajte vodu i promešajte. Dodajte i kašiku masti. Testo umesite i na 5 delova podelite. Svaki dep testa razvucite na krug u veličini tanjira. Mast istopite. Na prvo testo sipajte dve kašike vrele masti i tako jedno preko drugog poređajte testo i mast dok 4 testa ne utrošite. ne premazujte mašću četvrto testo. Testo razvucite da bude veće u odnosu na tepsiju u kojoj ćete peći pitu. U tepsiju stavite testo, a preko nje neka budu ivice. Umutite jaja, sir i mleko i pola testa sipajte preko testa. Preko stavite peto testo kako bi se pokrio ceo fil i na kraju ostatak fila sipajte preko. One krajeve pite koji preko tepsije vire ubacite unutra u tepsiju. Zagrejte rernu na 220 stepeni i pecite oko 20 minuta. Kada pita bude gotova možete je služiti sa jogurtom, kiselim mlekom i sa čim god želite.

Prijatno!!!Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *