Radno vreme Tehnomedie na Dan državnosti

naslovna

Skraćeno radno vreme Tehnomedia prodavnica za vreme praznika.

Za vreme predstojećeg državnog praznika Sretenja – Dana državnosti, u ponedeljak i utorak, 15. i 16. februara Tehnomedia će raditi po izmenjenom režimu rada.

Prodavnice će raditi od 9 do 15 sati, osim maloprodajnih objekata u Nišu u Bulevaru Medijana 15 i u Beogradu u Agostina Neta 14, koje će biti otvorene od 9 do 17 sati. Prodavnice koje su u okviru tržnih centara radiće po radnom vremenu tržnog centra.

Call centar u vreme praznika neće raditi.

O Danu državnosti, Sretenju…

Državni praznik Republike Srbije, Dan državnosti ili Sretenje beležava se u znak sećanja na dva istorijski značajna datuma. 15. februara 1804. godine na zboru u Orašcu podignut je Prvi srpski ustanak pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa. Na isti datum 1835. godine, u Kragujevcu izdat je i zakletvom potvrđen prvi Ustav moderne srpske države. Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji. Iako se praznuju 15. i 16. februara, oba događaja su se desila na crkveni praznik Sretenje, po julijanskom kalendaru: 2. i 3. februara. Julijanski kalendar je u XIX veku bio važeći kalendar u celoj državi, a danas ga poštuje samo Srpska pravoslavna crkva. Dan državnosti se praznuje 15. i 16. februara, a ukoliko drugi dan praznika pada u nedelju, prebacuje se na ponedeljak koji je neradni dan. Ovaj datum se u našoj zemlji obeležava od 2002. godine. Srpska pravoslavna crkva 15. februara slavi Sretenje Gospodnje. Praznik se obeležava 40 dana posle Božića u znak sećanja na događaj kada je Devica Marija donela Isusa Hrista kao bebu u jerusalimski hram. U narodu postoji verovanje da se na Sretenje sreću zima i leto. Ako tada osvane sunčan dan, a medvedi uplašeni od sopstvene senke vrate se u zimski san, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *