Registracija električnih trotineta obavezna do 15. juna

blog x   T.

Počevši od 5. aprila, počinje izdavanje nalepnica koje su suštinski dozvole za vožnju električnih trotineta. Oni koji do 15. juna ne nabave ove nalepnice neće imati dozvolu da koriste trotinete na ulicama.


Procena je da u Srbiji postoji oko 250.000 električnih trotineta. Često se čuje da ovi trotineti izazivaju frustraciju kod vozača automobila i predstavljaju rizik za pešake. Sa njihovim porastom dolazi i potreba za novim regulacijama u saobraćaju. U skladu sa tim, nova pravila zahtevaju da vlasnici električnih trotineta izvrše registraciju do određenog datuma kako bi se osiguralo njihovo legalno učešće u saobraćaju.

Od 5. aprila, vlasnici električnih trotineta će morati da apliciraju za specijalne nalepnice koje će jasno pokazivati ključne karakteristike njihovih vozila. Ova nova pravila, koja su objavljena krajem februara, detaljno su opisana u Pravilniku o izdavanju nalepnica za lakša električna vozila. Prema tim pravilima, svaki vlasnik će morati da dostavi lične podatke, informacije o vozilu i tehničku dokumentaciju kako bi potvrdio karakteristike vozila. Nakon obrade zahteva, vlasnicima će biti izdate specijalne nalepnice sa serijskim brojem, datumom izdavanja i potpisom odgovorne osobe. Ova nova pravila su uvedena radi regulisanja korišćenja električnih trotineta u gradskim sredinama kako bi se poboljšala sigurnost i transparentnost.

Trenutni pravilnik određuje da je dozvoljena registracija samo za električne trotinete koji imaju elektromotor snage do 0,6 kilovata i koji ne mogu preći brzinu od 25 kilometara na sat. Osim toga, propisano je da masa praznog trotineta ne sme biti veća od 35 kilograma.

  • Izgled specijalne nalepnice za ova vozila

Nalepnica će biti pravougaonog oblika dimenzija 36×60 milimetara, izrađena od višeslojne strukture koja će omogućiti da bude vidljiva kako danju, tako i noću. Jedna od ključnih karakteristika je i njena samouništavajuća priroda u slučaju pokušaja uklanjanja, čime će se sprečiti neovlašćeno korišćenje nalepnice. Boja će biti sivosrebrna, punometalizirana, sa integrisanim difrakcionim optički promenljivim elementom koji će pružiti višestruku zaštitu od pokušaja krivotvorenja.

Na samoj nalepnici će se nalaziti logo Agencije za bezbednost saobraćaja u gornjem delu, dok će se u središnjem delu nalaziti oznaka za lako električno vozilo kako na ćirilici, tako i na latinici. Odmah ispod će biti prikazane brojčane vrednosti bez decimala koje će obuhvatiti trajnu nominalnu snagu elektromotora, najveću konstruktivnu brzinu i masu praznog vozila. U donjem delu nalepnice će biti oznaka “ABS” i sedmocifreni serijski broj. Važno je istaći da će deo nalepnice biti kontrolni odsečak sa oznakom “ABS” i serijskim brojem, koji će biti odvojen od same nalepnice tokom procesa izdavanja. Nakon što se nalepnica postavi na vozilo, trebaće je fotografisati zajedno sa mestom na kojem je postavljena. To će dodatno olakšati kontrolu i identifikaciju vozila u slučaju potrebe.

Proces izdavanja i postavljanja nalepnice će biti obavljen na mestima koja odredi Agencija za bezbednost saobraćaja, a informacije o tim lokacijama će biti dostupne na zvaničnom internet sajtu Agencije.

Nova pravila koja regulišu korišćenje električnih trotineta predstavljaju korak ka većoj bezbednosti i efikasnijoj kontroli u saobraćaju. Osim nalepnice, vozači će biti obavezni nositi prsluk i kacigu, zabranjeno im je korišćenje slušalica tokom vožnje, kao i prevoz putnika na trotinetu. Takođe, kretanje će biti ograničeno na određene staze i trake, što će dodatno doprineti bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

foto blog  x
  • Kako i gde voziti?

Za kretanje, korisnici električnih trotineta treba da se pridržavaju odredbi Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje ih usmeravaju da koriste biciklističke staze, pešačko-biciklističke staze ili biciklističke trake. Ovo znači da je vožnja trotineta po trotoarima gde nema posebnog dela za bicikliste ili zajedničkog prostora za pešake i bicikliste zabranjena.

U mnogim gradovima Srbije, posebno u manjim, nedostatak biciklističkih ili pešačko-biciklističkih staza je čest problem. U takvim situacijama, vozačima trotineta je dozvoljeno kretanje kolovozom, ali uz poštovanje ograničenja brzine propisanih Zakonom o bezbednosti saobraćaja. Prema ovom zakonu, ukoliko je vozač maloletan, može se kretati kolovozom gde je ograničenje brzine najviše 30 km/h, dok vozač koji je navršio 18 godina može koristiti kolovoz sa ograničenjem brzine do 50 km/h. Naravno, vožnja je dozvoljena samo uz obaveznu zaštitnu opremu, uključujući zakopčanu biciklističku kacigu na glavi i prsluk.

Starosna granica za upravljanje električnim trotinetima je za dve godine viša nego za vožnju bicikla. Dok se biciklom može upravljati od 12 godina, za vožnju električnog trotineta potrebno je imati najmanje 14 godina.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *