Sačuvajte telefon zimi

x uticaj hladnoce na telefon

Baterija na telefonu se brže isprazni kada je hladno. Zato obratite pažnju na: niske temparature, obaveštenja i osvetljenje ekrana, aplikacije i slab signal.

Niske temperature ne prijaju nama, a ni našim pametnim telefonima. Oni su osetljivi na hladnoću. Možda ste primetili da se zimi brže prazni baterija, da telefon ne reaguje na dodir ili da je slika mutna. Kada je temperatura oko nule ili u minusu, ako vam telefon slučajno ispadne, ekran će lakše pući. Problem je i kondenzacija. Prilikom ulaska iz hladne u zagrejanu prostoriju postoji mogućnost da se ispod ekrana pojave sitne kapljice vode ili da telefon zablokira. Na komponente ispod poklopca takođe loše utiče hladnoća. Zato je otežan i usporen pristup podacima na SIM kartici, dok su komponente slabije otporne na udarce.

image

Svi vole da zabeleže neke bajkovite momente na snegu, ali telefon iz džepa vadite samo kada morate. Temperatura tela će ga tako grejati. Kako vam se ruke ne bi smrzavale koristite slušalice za neki duži razgovor. Obavezno maskom ili futrolom zaštitite telefon. Napunite ga do kraja pre izlaska. Stalno kucamo poruke, gledamo video snimke, pokrećemo aplikacije i baterija se brzo isprazni. Najveći potrošači baterija su: hladnoća, slab signal mobilne mreže, obaveštenja na ekranu, osvetljenje ekrana, loše kodirane aplikacije.

Hladnoća je tokom zime najveći potrišač baterije. Ona utiče i na punjenje i na trajanje baterije. Sobna temperatura, oko 20 stepeni, je idealna temperatura za punjenje. Može doći do oštećenja baterije ako je na punjač priključen telefon, a temperatura u minusu.

image

Dobijate često obaveštenja koja aktiviraju ekran, a znajte da na potrošnju baterije utiče pozadinsko osvetljenje. Potrebno je da podesite opciju auto osvjetljenje i osvetljenje ekrana smanjite. Tamo gde je signal slabiji češće držite telefon priključen na punjač. Na bržu potrošnju baterije utiče slab signal WiFi ili mobilne mreže jer vaš telefon ima potrebu za jačim i boljim signalom. Na bržu potrošnju baterije imaju uticaja i aplikacije sa nekim greškama ili one loše kodirane. Najbolje je zato isključiti njihovo osvežavanje u pozadini kako dok ih ne pokrenete ne biste dobijali obaveštenja od tih aplikacija. Mnogi imaju uključenu opciju dobijanja obaveštenja na brojnim aplikacijama. Tada je ekran stalno uključen, a to utiče na veću potrošnju baterije. Najbolje je zato ostaviti ih uključena samo na vama najbitnijim aplikacijama, a ostale isključite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *