Saveti i trikovi za efikasno korišćenje sudomašine

blog x

U svetu ubrzanog tempa života, mašina za pranje sudova postaje ključni saveznik u održavanju čiste i uredne kuhinje. Za dobre rezultate važno je pridržavati se pravilne upotrebe i odabrati odgovarajuće deterdžente.

Kada je reč o kućnim aparatima, mašina za pranje sudova se ističe kao jedan od najefikasnijih uređaja u svakodnevnom domaćinstvu. Njeno korišćenje donosi očigledne prednosti uštede rada, vode i energije. Ipak, da biste postigli optimalne rezultate, važno je pridržavati se određenih smernica u upotrebi ovog izuzetnog aparata.

Mašina za pranje sudova je ekološka prijateljica i ekonomična opcija u poređenju sa tradicionalnim ručnim pranjem. Umesto da ispirate sudove pod neprekidnim mlazom vode, preporučuje se da samo uklonite veće ostatke hrane pre nego što ih stavite u mašinu. Iako zvuči jednostavno, postupak pravilnog punjenja i postavljanja sudova može biti ključan za postizanje najboljih rezultata.

Važno je napuniti mašinu optimalnom količinom posuđa, ali ne do potpunog maksimuma. Ovo će osigurati efikasno čišćenje svih površina i sprečiti moguće preostale ostatke hrane ili vodene fleke nakon završetka ciklusa pranja. S obzirom na mogućnosti mašine, cilj je omogućiti joj pristup svim delovima posuđa, kao i obezbediti temeljno sušenje nakon završenog procesa pranja.

Untitled design  x

Za postizanje izuzetnih rezultata prilikom korišćenja sudomašine, potrebno je pridržavati se sledećih saveta:

  • Postavite sve zaprljane površine unutra i nadole kako biste omogućili mašini da efikasno opere svaki deo posuđa. Ovaj jednostavan princip proističe iz logike da, ako voda ne može da dopre do određene površine, ona neće biti adekvatno očišćena.
  • Izbegavajte slaganje sudova jedan na drugi, jer to može ometati mlaz vode i sprečiti pravilno pranje posude koja se nalazi na vrhu.
  • Kada slažete posude sa udubljenjima, kao što su šolje, postavite ih tako da voda za ispiranje može slobodno da ističe. Ovo pravilo važi i za plastične predmete – obavezno ih pričvrstite kako biste izbegli prevrtanje i punjenje vodom tokom ciklusa pranja.
  • Kako biste izbegli oštećenja malih predmeta, postavite ih na dodatnu policu predviđenu za pribor za jelo. Obratite pažnju na postavljanje viljuški i noževa radi efikasnog čišćenja i bezbednosti.
  • Pravilno slaganje posuđa u mašinu je ključno. Laganiji komadi idu na vrh, dok se činije i tanjiri smeštaju na donju policu. Obratite pažnju da je zaprljana strana okrenuta prema središtu mašine, gde je mlaz vode najjači. Lonci, šerpe i pekači treba postaviti okrenute nadole kako bi se postigli optimalni rezultati čišćenja.
  • Čaše i šolje treba postaviti na gornju policu, a preporučuje se postavljanje šolja pod određenim uglom kako bi se sprečilo zadržavanje vode. Ovo pravilo važi i za čaše za vino, a raspored treba pažljivo planirati kako bi se izbegli sudari.
  • Pre pokretanja ciklusa pranja, proverite da li su prskalice slobodne i da se mogu nesmetano obrtati. Izbegavajte postavljanje posuđa na način koji može ometati prskalice, jer popravke mogu biti skupocene.

Deterdžent

Pre svega, važno je razjasniti jednu stvar – da, određeni deterdženti mogu biti bolji, ali ne postoji univerzalno pravilo koje određuje koji tip je najprikladniji za vaše posuđe i mašinu. Deterdženti u prahu, tečni ili tablete – svaki od njih može efikasno očistiti posuđe ako se pridržavate nekoliko jednostavnih saveta.

  • Ključna informacija koju treba imati na umu o deterdžentu je da mora biti svež, inače neće obaviti svoj posao kako treba. U periodu do dva meseca, deterdžent zadržava svoju svežinu prema preporukama proizvođača. Takođe, bitno je čuvati ga na hladnom i suvom mestu, jer prostor ispod sudopere, gde mnogi često drže deterdžent, može dovesti do zgrušavanja ili gubitka kvaliteta.

Druga važna informacija o deterdžentu, posebno ako se koristi u tabletama, odnosi se na pravilno postavljanje u predviđeno mesto, obično sa unutrašnje strane vrata mašine.

Savet zlata vredan

  • Kako biste izbegli neželjene reakcije tokom pranja pribora za jelo, uvek odvajajte pribor od nerđajućeg čelika od onog od srebra (ili posrebranog). Ovo je važno jer njihovo zajedničko pranje može uzrokovati reakciju i potamnelost pribora od srebra.

Važno je imati na umu da određeni tipovi posuđa nisu predviđeni za pranje u mašini iz različitih razloga. Neki materijali ne podnose visoke temperature, dok ih upotreba deterdženta može oštetiti. Posebno obratite pažnju ako perete ručno izrađeno, osetljivo, srebrno, bakarno, kalajno, aluminijumsko, drveno ili plastično posuđe, i proverite da li na njima postoji oznaka da su pogodni za pranje u mašini.

(O sudomašinama čitajte i OVDE ili OVDE. Šta sve možete prati u sudomašini saznajte OVDE.)

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *