Saveti za čišćenje i održavanje tastature

blog x  T.

Kako održavati higijenu tastature na vašem računaru? Saveti za uklanjanje prašine, ulja i ostalih nečistoća.

Naša tastatura, bilo da je deo desktop ili laptop računara, često postaje sklonište različitih nečistoća – od mrvica hrane do dlaka kućnih ljubimaca, pa čak i tragova masnoće. Evo kako da je očistite i održavate. Nekako je neverovatno kako se mrvica hrane ili jedna dlaka mogu brzo pretvoriti u gomilu nečistoće koja prekriva tastaturu. Bez obzira na to koliko pazimo, prašina i ostali otpaci se često skupljaju između tastera. Čak i ako je vaš radni sto daleko od otvorenog prozora, čišćenje tastature je neizbežno.

hands disinfecting laptop keyboard x

Laptop tastature često deluju zaštićenije zbog svoje konstrukcije, ali to ne znači da su manje podložne prljavštini. Činjenica je da način korišćenja i okruženje u kojem se nalazite često igraju veću ulogu nego vrsta računara koju koristite.

Tehnomedia nusi sredstva i opremu za čišćenje.

Održavanje higijene tastature nije važno samo zbog njenog uticaja na funkcionalnost tastera, već i zbog vašeg ličnog zdravlja. Redovno čišćenje tastature ne samo da produžava životni vek vašeg računara, već vam omogućava i rad u čistijem okruženju, što može biti ključno za produktivnost.

Evo nekoliko koraka kako da efikasno očistite tastaturu:

 • Isključite računar ili laptop kako biste izbegli neželjene komande dok čistite tastaturu.
 • Okrenite tastaturu nadole i lagano je protresite kako biste uklonili veće čestice prašine i mrvica.
 • Koristite komprimovani vazduh ili mali usisivač kako biste uklonili prašinu između tastera.
 • Napravite rastvor od vode i blagog deterdženta, zatim ga nanesite na mekanu krpu i nežno obrišite površinu tastera.
 • Za teže mrlje ili ostatke masnoće, koristite alkoholna sredstva za čišćenje, ali budite pažljivi da ne koristite previše tečnosti.
 • Ostavite tastaturu da se potpuno osuši pre nego što je ponovo uključite.
 • Redovno održavanje tastature će vam pomoći da održite čistoću i funkcionalnost vašeg računara, dok istovremeno stvarate prijatno radno okruženje.

Priprema za čišćenje vaše tastature

Pre nego što počnete sa čišćenjem tastature, važno je da isključite računar. Ako koristite laptop, ako je ikako moguće, uklonite bateriju da biste izbegli slučajno uključivanje tokom procesa čišćenja. Za desktop računare ili tastature koje su povezane preko kabla, isključite ih iz struje.

Sada je vreme da se oslobodite većih čestica i mrvica koje su se zaglavile između tastera. Okrenite tastaturu naopako, tako da su tasteri okrenuti prema dole i lagano je protresite. Ako je u pitanju laptop, budite izuzetno pažljivi, pazeći da ne oštetite ekran ili šarke koje ga drže, kao i da ne ispustite sam uređaj. Nemojte preterivati. Dovoljno je da istresete samo najveće nečistoće kako vam ne bi smetale tokom daljeg čišćenja tastature.

Šta vam je potrebno za čišćenje tastature?

Za temeljno čišćenje tastature, trebaće vam određena hemijska sredstva koja će omekšati ili razgraditi masnoće i druge nečistoće i omogućiti njihovo efikasno uklanjanje. Potrebni su:

 • Boca komprimiranog vazduha
 • Manja posuda ili činija
 • Destilovana voda
 • Sapun
 • Izopropilni alkohol, poznat i kao izopropanol
 • Čista mikrofiber krpa
 • Štapići za uši
person disinfecting laptop x

Kako očistiti tastaturu?

Ako ste sledili navedene korake za pripremu, trebali biste već da ste oslobodili tastaturu većih čestica prljavštine. Sada je vreme da uklonite manje nečistoće koje niste uspeli ukloniti protresanjem i za to će vam trebati komprimovani vazduh.

Imajte na umu da su tastature osetljive i prejaki mlaz vazduha može da ih oštetiti. Preporučuje se korišćenje komprimovani vazduh.Takođe, držite tastaturu okrenutu prema dole dok je čistite, kako bi nečistoće lakše ispale. Usmerite mlaz komprimovanog vazduha prema tastaturi i polako duvajte u kratkim intervalima duž cele površine. Pokušajte usmeriti vazduh između tastera da biste uklonili nečistoće zaglavljene ispod njih, posebno ako koristite mehaničku tastaturu.

Nakon uklanjanja nečistoća, vreme je za uklanjanje masnoće i ostalih nečistoća sa površine tastature i tastera. Napravite sapunicu od destilovane vode i sapuna i blago navlažite krpu. Pazite da krpu ne nakvasite previše kako višak vode ne bi ušao između tastera. Budite posebno pažljivi ako čistite laptop tastaturu.

Umesto sapunice, možete koristiti i namensko sredstvo za čišćenje plastike, ali budite svesni da može oštetiti štampane oznake na tastaturi. U svakom slučaju, pre korišćenja novog sredstva, isprobajte ga na skrivenom delu tastature. Ako imate tvrdokornije mrlje, koristite izopropilni alkohol, ali budite oprezni jer može oštetiti površinu.

Prostor oko tastera očistite štapićima za uši umočenim u izopropilni alkohol. Nakon čišćenja, pređite suvom krpom preko tastature kako biste uklonili višak vlage i ostavite je da se potpuno osuši pre nego što je ponovo koristite.


Koliko često bi trebalo očistiti tastaturu?

Preporučuje se detaljno čišćenje tastature svaka tri do četiri meseca, prilagođavajući frekvenciju vašem intenzitetu korišćenja i načinu rada. Takođe, dobra praksa je svakodnevno prebrisati tastaturu suvom ili blago vlažnom mikrofiber krpom, vlažnim maramicama ili maramicama za dezinfekciju, kako biste sprečili nakupljanje prašine i drugih nečistoća.

Važan savet:

Pre upotrebe izopropilnog alkohola ili drugih sredstava za čišćenje, uviek je pametno testirati ih na manjoj, neprimetnoj površini tastature da biste videli kako će reagovati. Čak i sredstva koja su deklarirana kao sigurna za čišćenje tastature mogu oštetiti plastiku, kao i štampane oznake i simbole na njoj.

Sada imate sve potrebne informacije o čišćenju tastature na jednom mestu, što će vam olakšati održavanje vašeg uređaja. Redovno čišćenje tastature uz povremeno detaljno čišćenje pomaže da vaša tastatura besprekorno funkcioniše i radi.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *