Snaga i preciznost: Sve o motorim testerama

blog x

Motorna testera je nezamenjiv alat za mnoge poslove vezane za seču drva, građevinske radove i opšte popravke. U ovom blog tekstu saznaćete nekoliko ključnih stvari koje treba znati o motornim testerama.

Motorne testere su nezamenjiv alat u raznim situacijama, poput efikasne seče drva ili obavljanja različitih građevinskih poslova. Sa svojom snagom i preciznošću, ovi alati postaju važan deo radne opreme za one koji se bave različitim zadacima koji zahtevaju sečenje ili oblikovanje drveta. Bez obzira da li se koriste za pripremu ogreva, uređenje dvorišta ili ozbiljnije poslove, motorne testere nude snagu i fleksibilnost neophodnu za efikasno obavljanje tih zadataka. U nastavku, istražićemo ključne karakteristike i savete za pravilnu upotrebu ovih moćnih alata kako bismo osigurali siguran i produktivan rad.

cutting wood with chainsaw backyard lumberjack work profession x

Tipovi testera, snaga i dužina mača

 • Postoje različite vrste motornih benzinskih testera, a glavna razlika je u snazi motora i veličini rezača. Manje testere su pogodne za manje poslove kao što su sečenje grana i obaranje manjih drveća, dok veće testere sa jačim motorima mogu seći deblje trupce. Snaga testere se izražava u konjskim snagama (KS) ili vatima (W), a dužina mača određuje maksimalnu debljinu drveta koju možete seći. Važno je odabrati testeru koja odgovara vrsti poslova koje planirate obavljati.

Sigurnost, održavanje i pravilno sečenje

 • Bezbednost je ključna. Pre upotrebe pročitajte uputstva za upotrebu i nosite odgovarajuću zaštitnu opremu, uključujući zaštitnu masku za lice, naočare, čvrstu odeću, rukavice i zaštitne čizme. Redovno održavanje testere produžava njen životni vek i osigurava sigurnu upotrebu. Redovno proveravajte nivo ulja za podmazivanje lanca, čistite filter vazduha i zaoštravajte lanac. Pravilna tehnika sečenja je ključna za sigurnost i efikasnost. Pre sečenja, proverite da li je lanac pravilno zategnut i da li je mač oštar. Držite testeru čvrsto i stabilno, koristite donji deo lanca za sečenje i ne prislanjajte se mačem direktno na zemlju.

Izbegavajte preopterećenje

 • Nemojte pokušavati seći trupce ili grane koje su prevelike za vašu testeru. To može izazvati preopterećenje motora i dovesti do opasne situacije.

Zaštita od buke i skladištenje

 • Rad sa motornom testerom može biti glasan. Nosite zaštitne slušalice ili čepove za uši kako biste zaštitili sluh. Nakon upotrebe, properite testeru od prašine i prljavštine, isključite gorivo i čuvajte je na sigurnom mestu, van domašaja dece.

Ključni saveti

male worker cuts wood with electric chainsaw x

Dolazi vreme kada je u mnogim domaćinstvima seča drva za ogrev neizbežan posao . Motorna testera će vam biti neprocenjivo pomagalo tokom ovog procesa, ali važno je da se pridržavate određenih koraka kako biste to obavili sigurno i efikasno. Evo nekoliko ključnih saveta:

 • Priprema i planiranje: Pre nego što počnete seču, odredite tačno koji delovi drveta su vam neophodni i kako ćete seći. Osigurajte da imate dovoljno prostora za rad i da nema prepreka u blizini.
 • Oprema za zaštitu: Nosite zaštitnu opremu kao što su zaštitne naočare, maska za lice, rukavice, čvrsta odeća i zaštitne čizme. Ovo će vas zaštititi od potencijalnih povreda i štetnih materijala.
 • Izbor testere: Odaberite motornu testere odgovarajuće snage za sečenje drva koje imate. Uvek koristite testeru s oštrim mačem i ispravno zategnutim lancem.
 • Priprema testere: Proverite nivo ulja za podmazivanje lanca pre nego što počnete. Nedovoljno podmazivanje može oštetiti testeru i dovesti do opasnosti.
 • Pravilan položaj: Postavite se tako da držite testeru sigurno i stabilno. Stojte sa nogama raširenim u liniji sa ramenima, sa telom u blagom nagnutom položaju unazad.
 • Obratite pažnju na okolinu: Pre nego što počnete sečenje, proverite oko sebe da biste bili sigurni da nema ljudi, životinja ili prepreka koje bi mogle ugroziti vaš rad.
 • Pravilna tehnika sečenja: Koristite donji deo lanca za sečenje, a ne vrh lanca. Pravilno pozicioniranje testere i pravilna tehnika sečenja smanjuju rizik od povreda. Držite obe ruke na testeru tokom sečenja i čvrsto je držite kako biste imali kontrolu nad alatom. Pravite kratke pauze kako biste se osvežili i smanjili zamor. Rad pod uticajem umora može dovesti do grešaka i povreda. Uvek koristite pravilno gorivo za motornu testeru i držite rezervoar za gorivo daleko od izvora toplote.

O motornim testerama možete čitati i OVDE.

Kada rukujete sa motornom testerom sigurnost mora biti na prvom mestu. Poštujte sigurnosne smernice i radite pažljivo kako biste izbegli povrede i obezbedili uspešno završavanje posla.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *